Kei Araba Nedir?

Japon şehir otomobili, ultramini veya Japon mikro otomobili olarak bilinen Kei araba, otoyolda yasal olan en küçük binek otomobilleri için Japon araç kategorisidir.

kei araba boyutları

Kei araba kategorisi Japon hükümeti tarafından 1949’da oluşturuldu ve o zamandan beri düzenlemeler birkaç kez revize edildi. Bu düzenlemeler, araç sahiplerinin vergi hem de sigorta avantajlarından yararlanabilmesi için maksimum araç boyutunu, motor kapasitesini ve güç çıkışını belirtir. Çoğu kırsal alanda, araç için yeterli park yeri bulunduğunu onaylama zorunluluğundan da muaftırlar.

Kei Arabaların Pazardaki Yeri

Kei arabaları, hükümetin 2014’te kei-araba vergisini yüzde 50 artırmasının ardından 2013’te % 40’lık rekor pazar payından düşmesine rağmen; 2016 mali yılında yerli yeni araba satışlarının üçte birinden fazlasını içererek Japonya’da çok başarılı oldu.2018’de, en çok satan 10 modelden yedisi, aralarında kei arabalarıydı.

Kei arabaları, İngilizce konuşulan çevrelerde “sarı plakalı arabalar” adı ile anılır. Bunun sebebi de sarı plakalara sahip olmasıdır. Japon hükümeti düzenlemeleri kei arabalarının fiziksel boyutunu, motor gücünü ve motor yer değiştirmesini sınırlamaktadır. Kei’ler ayrıca, daha düşük hız sınırları gibi başka kısıtlamalara da tabi olmuştur.

Nasıl Oluştular?

Japan's micro sports cars – Honda and Daihatsu kei cars driven | AutocarSöylenenlere göre, Kei arabaları 2. Dünya Savaşı’ndan sonra otomobil üreticileri ve Japon hükümeti birçok Japon’un motosiklet satın aldığını fark ettiğinde ortaya çıktı. Çünkü tam boyutlu arabalara maddi olarak erişim zordu. Kategori, yardımcı olmak amacıyla oluşturuldu.

Kei araçlarının çoğu hala Japonya’da üretiliyor. Asıl üretim amaçları kalabalık Japon yollarına ve park alanlarında yerden tasarruf sağlamak olarak belirtiliyor. Bunları kitleler için ülkedeki en temel bireysel ulaşım olarak anlamak faydalı olabilir. Çok küçük oldukları için, çoğu modelin diğer pazarlara ihraç etmeye değmeyeceğine dair bir inanç var (daha az araba = daha düşük fiyat etiketi). Fakat bu araçların başarılı olacağı Pazar sayısı da çok geniş olarak görülmüyor.

2009 Japon iç pazarı Mitsubishi i-MiEV, ilk elektrikli kei arabası ve dünyanın ilk seri üretilen elektrikli arabasıydı. Satışlar 2009 yılında filo alıcılarına ve 2010 yılında halka açılmıştır. Japonya’da arabaya Mitsubishi’nin yenilikçi Electric Vehicle’ın kısaltması olan i-MiEV denir.

 

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here