Karoser Nedir? Karoser Çeşitleri Nelerdir?

3
11353
KAROSER Nedir
KAROSER YAPI

“Karoser nedir?” sorusunun ilk cevabı karoserin aracın yapısını tarif etmesidir. Karoserler, araçların farklı büyüklüklerine ve araç sınıflarına göre kategorize edilmekle birlikte şekli itibarı olarak bize biçim tarifi verir. Yaratılan en yaygın olanları; açık, kapalı, karışık ve özel şekilli olan karoserlerdir.

Karoser Nedir?

Karoser denilen yapı, genellikle yolcuların veya yüklerin taşındığı kısma verilen isimdir. Üretildikleri malzemeye göre alüminyum ya da sacdan imal edilebilirler. Aracın ihtiyacına göre düz veya fiber yapıda üretilirler.

Araçlar karoserlerine göre sınıflandırılırken genellikle kaç yolcu veya ne kadar yük taşındığı gibi durumlara göre sınıflandırma yapılır.

Açık olan karoser yapısı; üstü açık – cabriolet, biçimine sahip olan otomobillerdir. Tavanı yarı açık otomobillerde genellikle spor modeller baz alınarak tasarlanır, tek farkı ise, çatısının olmamasıdır. Tabi bazı araçlarda bu durum söz konusu değildir, tavan açma-kapama durumları söz konusudur. Bu yönden ile araçta oluşan fark, aracın dik ve sağlam duruşudur, bu anlamda araç tabanının, güçlendirilmiş bir zeminle dengelenmesi gerekir. Roadster ve Targa modelleri de, açık karoser sınıfına dahildir. Kapalı karoser modeller ise limuzinlerdir.

Limuzinlerin çatıları sağlam ve kapalı olmakla beraber, A-,B- ve C- sütunları ile tanınmaktadır. Limuzinler, iki veya dört kapılı olarak değişmekte olup bir çok değişik varyasyonlara sahiptir.

Karoser Çeşitleri

1. SEDAN

Sedan karosere sahip araçların en önemli özellikleri en az 4 işinin taşınabilmesi ve arka bagaj kısmının geriye doğru çıkıntılı olmasıdır. Türkiye’de genellikle çok tercih edilen bu otomobil biçimi liderliğini sürekli korumaktadır.Aile otomobillerinde genellikle sedan
karoseri kullanılır. Sedanların iç hacimleri çok geniştir, lakin segmentlere ve modellere göre
değişiklik gösterilir. Bu iç hacim genellikle 1000 litre civarındadır. Bu özellikleriyle bazı station wagon otomobillerden bile daha geniş iç hacime sahip olanları bulunmaktadır. Türkiye ve Avrupa’da son dönem trendinde sedan karoser biçimine sahip araçlar kullanıcıları son derece büyük ilgisini çekmektedir. En bilinen otomobil markalarının kült
sedan modelleri artık araba sevdası olan herkes tarafından bilinmektedir.

Karoser Nedir? Sedan
SEDAN OTOMOBİL

2. HATCHBACK

Hatchback karoser yapısına sahip otomobiller genellikle küçük yapıda olurlar, lakin segment
çeşitlerine ve otomobil markalarına göre büyüklükleri artık standart ölçüler değil segment
standartlarını karşılayacak ölçüde üretilmektedir. Arka kısımları da genellikle düz olarak yere doğru inen yapıdadır. Bu yüzden bagaj hacimleri küçüktür. Hatchback karosere sahip araçların arka koltukları genellikle daha yatay ve içe gömük cinstendir. Böylelikle arka koltuklarda oturma pozisyonu diğer Karoser çeşitlerine göre daha rahat olabilir. Genel olarak Avrupa’da en çok hatchback karoseriye sahip araçlar satılmaktadır. Bu karoser artık günümüzde tüm otomobil grupları tarafından birçok modelde kullanılmaktadır.

HB OTOMOBİL

3. CABRİOLET

Cabriolet yapıdaki araçlar genellikle üstü açık olarak üretilen tavanları olup normal kasalar gibi olmayan veyahut da tavanı hiç olmayarak üretilen araçlardır. Ancak kullanıcının isteğine göre aracın tavan kısmının açılıp kapanabilmesi mümkündür. Genellikle 2 kişi yolcu kapasitesi olan araçlarda daha fazla yolcu taşımakta modellere göre değişiklik
gösterebilir. Cabriolet araçlar, son yıllarda daha fazla kişi taşıyabilecek şekilde üretilmeye
başlanmışlardır.

CABRİOLET

4.COUPE

Coupe karoser biçimine sahip araçlar da az yolcu veya modellere göre daha fazla yolcu taşınılabilir kapasitesine sahip modeller seçilebilir. Cabriolet karoser modelinin üstü kapalı olanlarıdır diyebiliriz. Hatta ilk çıkan Coupe araçların ön taraflarının üst kısımları açık, arka koltukların üstü ise kapalı şekildeydi.

Coupe

5. MPV

MPV kısaltması “ multi purpose vehicle” olup Türkçe’ye çok amaçlı araç olarak çevrilebilmektedir. Genellikle  aile kullanımına da müsait bir model tipi olan araç almak isteyenlerin tercih ettikleri karoser yapısıdır.

MPV

6. STATİON WAGON

Station Wagon karoseri yapısını tanımlarken, sedan araçların daha geniş bagaj hacmine sahip olanlarıdır dersek yanlış olmaz. Station Wagon araçların büyük Hatchback’ ler gibi olarak da benzetme yapabiliriz. Ayrıca arka koltuklar da yatırılabilir olduğundan dolayı araç iç hacmi son derece genişleyebilir nitelikte bir karoser biçimidir.

STATİON WAGON

7. ROADSTER

Roadster karoseri de üstü açık ve genellikle arka kısımları, ön kısımlarından daha kısa olan araçlar olarak şekil tanıtılabilir. Elektrikli modeller de daha çok versiyonu mevcuttur.

ROADSTER

2. El Otomobil İlanları İçin Tıklayın!

 

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here