Kanister Valfi Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?

0
15338

Kanister Valfinin Görevi Nedir?

Kanister  valfi, otomobillerin birçoğunun Benzin Buharı Emisyon Kontrol Sistemi‘nde (Evaporative Emission Control System / EVAP) yaygın olarak kullanılan bir emisyon kontrol bileşenidir. EVAP sisteminin amacı, fazla olan benzin buharını tutarak atmosfere salınmasını önlemektir.

Benzinli araçların benzin deposunda bulunan benzinin bir kısmı buhar olarak bulunur. EVAP sistemi emisyon kirliliğini azaltmak için bu buharı hapseder ve sirküle eder. Bu sayede hem benzin buharının çevreye salınarak kirletilmesi engellenir, hem de saklanan buharın yakıt olarak yeniden kullanılması sağlanır.

Kanister tahliye valfi, depolanan benzin buharının motora gönderilmesinden sorumlu bir parçadır. EVAP deposu ile emme manifoldu arasında bulunur. Yeni nesil araçlarda ECU tarafından kontrol edilir. Motor çalışmıyorken vana da kapalı konumdadır. Motor çalışmaya başladığında, vana bilgisayar tarafından sürekli veya belli aralıklarla devreye sokulur. Bu hareket, kanister deposundan alınan yakıt buharının motorda yanmasını sağlar.

kanister valfi

Kanister Valfi Arıza Belirtileri Nelerdir?

Kanister kullanıldıkça eskiyerek bozulabilir. Ani hava değişimleri çatlamasına neden olabilir. Valf arızalandığında EVAP sistemi doğru çalışmaz ve bir takım emisyon sorunlarına neden olur.

Arızalı bir kanister sistemi, sürüş koşullarını etkileyecek bazı semptomlar gösterir.

1- Rölanti Düzensizliği

Arızalı bir kanister valfinin göstereceği ilk semptomlardan biri rölanti düzensizliğidir. Kanister arızalanırsa, oluşacak olan vakum kaçağı motor rölanti devrini etkiler.

kanister valfi

2- Aracın Zor Çalışması

Arızalı bir kanister  ile alakalı sıklıkla görülen bir başka belirti, aracın zor çalışmasıdır. Valf arızalanırsa ve vakum kaçağı meydana gelirse aracın çalışması zorlaşabilir. Vakum kaçağı motorun içine emilmeyen havanın girmesini sağlar. Bu durum hava / yakıt oranını bozarak performans sorunlarına neden olabilir.

kanister valfi

3- Motor Kontrol Uyarı Işığının Yanması

Arızalı kanister valfi motor arıza lambasını da yakabilir. Araç bilgisayarı (ECU) kanister valfi voltaj sinyalinde bir sorun tespit ederse, sürücüyü uyarmak için motor kontrol uyarı lambasını yakar. Yaygın hata kodları arasında P0441 ve P0446 ile diğer EVAP kodları bulunur. OBDII arıza tespit cihazı ile hata kodlarına bakılmalı ve müdahale edilmelidir.

kanister valfi

4- Motor Performans Sorunları

Aracınızı arızalı bir kanister valfi ile çalıştırmayı başardıysanız, mükemmel bir sürüş konforu beklemeyin. Kanister boşaltma valfı açık kalmışsa, motorunuzdan düşük bir performans elde edersiniz. Başka bir deyişle, gaz pedalına bastığınızda motorunuz talep ettiğiniz ivmeyi sağlayacak gücü üretemez.

5- Emisyon Testi Sorunları

Kanister boşaltma valfi, yakıt buharının motora geri döndürülmesinden sorumludur. Bu sayede egzoz borusundan zehirli hidrokarbonların salınması engellenir. Kanister valfinin arızalanması, yakıt buharının kaçmasını engelleyemez. Bir emisyon testi yürütürken sonuç başarısız olabilir. Bu durumda, teknisyeninizin kanister valfini kontrol etmesi önerilir. Aşınmış veya hasar görmüşse hemen değiştirin. Bu şekilde emisyon testini geçebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here