Herkes kaliteli araba binmek ister fakat kaliteli olması ölçütünü neye göre belirliyoruz? Sadece pahalı parçaları ve son teknoloji ile donatılmış dijital donanımı, bir aracın kalitesini belirleyecek etken olarak görüyoruz. Ancak tek etken bu değil. Arabanın kalitesini belirleyen, ucuz bile olsa kaliteli veya değil ölçütünü yapabileceğiniz püf noktaları haberimizde anlatmaya çalıştık. Detaylar için okumaya devam edin…

Bir araba üretilirken kalitesini belirleyen ilk etkenlerden biri üretim sürecidir. Süreç ne kadar uzarsa kalite o kadar artacaktır. Yılda 20 adet otomobil üreten firma da var 300.000 adet otomobil üretende. Sizce hangi arabanın işçiliği ve kalitesi daha iyidir?

Lüks arabalardan ziyade daha çok orta segment arabaları inceleyeceğimiz yazımızda, arabaya ilk bakışta kalitesi hakkında izlenim sahibi olabileceğiniz bilgiler sıraladık.

  • Kaporta Çizgileri

Daha çok kazalı araba tespitinde kullandığımız yöntemlerden biri olan kaporta çizgileri, kaliteli araç tespit ölçütlerinden biri olarak da karşımıza çıkıyor. Fabrikasyon üretim bandından çıktığında kaporta çizgilerinin eşit bir ölçüde gitmediğini gördüğünüz aracın, kalitesiz bir üretim süreci geçirdiğini anlayabilirsiniz.

Kaliteli araba

  • Kapı Sesi

Kapı sesi bir otomobilde kulağa hoş gelen bir ses olarak değerlendirilebilir. Tok sesli kapılar genel itibariyle kaliteli olarak kabul edilirken kalitesiz araçlarda bu sesi duymanız mümkün değildir. Küçük bir bilek hareketiyle kaliteli aracın kapısını tok bir sesle kapatmanız mümkünken kalitesiz araç kapısını kapatmak için güç oranımızı bir miktar artırmalıyız. Yavaş kapattığımız takdir de kapı kapanmayacaktır.

Kaliteli araba

  • Bagaj

Kaliteli araç ölçütlerinden bir diğeri de bagaj havuzunun ve kapağının kumaş boyutlarıdır. Havuz kalitesi ve araca nasıl döşendiği kaliteyi ön plana çıkarır. Sac görünümünü en aza indiren döşeme şekli de aynı şekilde aracın kaliteli olduğunun habercisidir. Kalitesiz araçlar da bagaj kapağı genellikle kumaş döşemesiz olur. Açılırken küçük gıcırdamalar yaşaması da aracın kalitesiz olduğunun bir başka göstergesidir. Havuz kısmında kullanılan döşemeleri elinize aldığınızda malzeme yoğunluğunun az olduğunu ve tek kat olduğunu hissederek kalite olarak aracın buradan da fire verdiğini tespit edebilirsiniz.

Kaliteli araba

  • Kapı Fitilleri

Fitiller araç ses yalıtımını sağlayan önemli bir parçadır. Kaliteli olması dış seslerin içeriye girmesini istemeyen herkes için önemlidir. Kalite ölçütü fitillerin boru sayısına göre değişkenlik gösterir. Kaliteli bir araçta boru sayısı 2 adet ve daha fazlası iken kalitesi düşük araçta tek kattır ve tek kat olması ses izolasyonunu sağlamak konusunda sorun yaratır.

Kapı Fitili
  • Yalıtım

Kaliteli araba alacaksak yalıtım konusunu önemseriz. Aslında kalite konusu araba alacak herkes için önemlidir. Yüklü miktarda para veren herkes bu paranın karşılığını, araba konforu, kalitesi ve yalıtımıyla almak ister. Peki bir arabanın yalıtım izolasyonunu nasıl tespit ederiz? Kaputu açarak iç kısmına bakıp yalıtım malzemeleri kullanılmış mı yoksa sadece bagaj örneğinde olduğu gibi sac mı var kontrol edebiliriz. Kaput yöntemi yalıtım ve Kalite tespit konusunda etkili yöntemlerden biridir.

  • İç Mekan Kalitesi

Kaliteli araba da dikkat edilmesi gereken ölçütlerden biri de malzeme kalitesi. Örneğin ön göğüslüğün yumuşak bir malzemeden yapılmış olması trim seslerinin kesilmesini sağlar. Bu da araç içinde giderken ses titremelerinin olmamasına ve keyifli bir sürüşün sağlanmasına neden olur.

Kaliteli araba
Ford Focus İç Tasarım

Parça yerleşimleri de bir araçta önemli noktalardan biridir. Kaporta çizgilerinde baktığımız gibi aracın içindeki parçaların birbirine olan yakınlığını çizgilerine bakarak anlayabiliriz. Çizgi aralarının çok açık veya karışık bir şekilde ilerlemesi kalitesizliğin belirtisidir. Çizgi ince ve ip gibi gidiyorsa araç iç tasarımı uzun bir üretim sürecinden geçmiş ve kalite konusunda özenli bir çalışmanın ürünü olmuş kanısına varabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here