Bir çok otomobil üreticisi farklı ülkeler için otomobiller imal etmekte. Öyle ki bu durum bazen kendi ülkelerinde üretimi sağlamaktansa başka bir ülkede üretimi gerçekleştirip diğer ülkelere ihracatı daha mantıklı hale getirebiliyor. Örneğin Ford Amerika menşeili bir firma olmasına rağmen İspanya, Türkiye ve Almanya’da fabrikaları bulunmakta. Ticari araçlar çoğunlukla dünyaya Türkiye’den ihraç edilirken, binek otomobiller İspanya ve Almanya’dan ihraç ediliyor. Benzer durum Japon otomobilleri içinde geçerli. Toyota, Honda, Nissan, Subaru ve Mitsubishi gibi Japon otomobil üreticileri otomobilleri duruma göre kendi ülkesinde üretip ihraç edebildiği gibi, duruma göre farklı ülkelerde üretimini sağlayıp ticaretini gerçekleştirebiliyor. Benzer modellerin kendi ülkelerinde Japonya’da da satışa sunulduğunu belirtmeliyiz. Ancak kendi ülkelerinde satışa sunulan modeller kendi standartlarına uygun bir şekilde üretilip satışa çıkıyor. JDM adı verilen bu sistem “Japanese Domestic Market” demek ve Japon iç pazarı anlamına geliyor. Gelin birlikte JDM kavramının detaylarına ve ihraç edilen modeller ile iç pazara sürülen bazı modeller arasındaki farklara bir göz atalım.

JDM Supra MK4
JDM bir Toyota Supra Mark 4.

JDM Nedir?

JDM Japon iç pazarı anlamına gelen bir kavramdır. Japonya’da üretilen otomobil modelleri ihraç edilmek istendiğinde ihracatın gerçekleştiği ülkenin yasalarına uygun olarak üretilmek zorundalardır. Bu sebepten ötürü Japon iç pazarı için üretilen otomobil modelleri ve parçaları ihraç edilecek otomobil modelleri ve parçalarından farklılık gösterir. Ayrıca Japonya’nın sahip olduğu sıkı otomobil yasaları otomobil modelleri eskidikçe bakımlarını ve dolaylı masraflarını daha zorlu hale getirmektedir. Ayrıca Japonya coğrafi konumu gereği  dağlık bir araziye sahip olduğu için kullanıcılar daha iyi fren sistemleri ve alt takımı olan modelleri tercih etmektedirler. Bu gibi sebeplerden ötürü JDM modeller ihraç edilecek modellerden kısmen daha iyi teknik özelliklere ve altyapıya sahiptirler.

JDM supra 2
JDM Supra modelleri geri vites lambasını en iç kısımda konumlandırıyor.

Mark 4 Supra JDM ve İhraç (EDM) Model Farkı

Öncelikle een büyük fark direksiyon yerleşimi ile ilgili. JDM modeller sağ direksiyona sahiptirler. İhraç için üretilmiş modeller ise duruma göre sol veya sağ direksiyona sahip olabilirler. Farkı daha iyi anlayabilmek için Avrupa için ihraç edilecek modeller (EDM) ile karşılaştıralım. Örnek otomobilimiz Mark 4 Toyota Supra olsun. Avrupa için ihraç edilecek modeller çelik çift turboya sahipken JDM modeller sıralı seramik çift turboya sahiplerdir. İthal edilecek modeller 320 hp güç üretirken yerli modeller 280 hp güç üretmektedirler. JDM modellerde MAP sensörü kullanılırken, ithal modellerde MAF sensörü kullanılır. Ayrıca ön farın dış yapısı ithal modellerde cam, JDM modellerde plastiktir.

supra mark 4
EDM bir Supra Mark 4.

Sonuç

Aslında durum Japonların en iyilerini kendilerine saklamaları kadar basit açıklanabilecek bir durum değil. Otomobil üreticileri uluslararası ticaret gerçekleştirirken, ihracatın gerçekleştirileceği ülkenin kurallarına uymak zorundalar. Ancak Japonya’nın sahip olduğu yasalar ve coğrafi konum, JDM modelleri daha güçlü altyapılı otomobiller haline getirmiş. Ha şunu da peşin peşin söylemeliyim. Eğer bir Toyota Corolla C segmentinin yaratıcısı olan Volkswagen Golf’un tahtını elinden alıp dünyanın en çok satan otomobili olduysa veya 2007 yılında çıkan R35 kodlu Nissan GT-R tam 13 yıldır kasa değiştirmeden sadece makyaj ile günümüze kadar gelip 2020 model benzer segmentteki otomobillere kafa tutabiliyorsa bu gerçekten taktir edilesi bir başarıdır JDM olsun veya olmasın. Japon alın rahatınıza bakın.

taillight
EDM tip Toyota Supra modellerinde geri vites lambası en iç kısımda bulunmuyor.

2.El Toyota Avensis İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here