Isıtma Bujisi Sürekli Arıza Yapıyor Ne Yapmalıyım?

0
5339

Günümüzde birçok kişi otomobil satın alırken sağladığı yüksek tork ve ekonomik yakıt tüketimi sebebiyle dizel otomobil tercih etmektedir. Tercihlerin dizel otomobillerden yana olması, piyasadaki birçok dizel aracın kilometresinin yüksek olmasına neden olmaktadır. Kilometresi yükselen araçların arıza ihtimali de artar. dizel otomobiller sıkıştırma ile çalıştığı için aracın rahat bir şekilde çalışması için ilk çalışacağı zaman yanma odasının ısınması gerekir. Bu işi üstlenen motor elemanı ısıtma bujisidir. Isıtma bujileri kontak açıldığında bir modül vasıtasıyla devreye girer. Araçtan araca değişmekle birlikte ısınma süresi ortalama 5 saniyedir. Bu bujiler zamanla arıza yapabilir. Görevlerini yerine getiremediği için ilk çalıştırmada araç zorlanır. Bu arızanın çözümü ısıtma bujisinin değişimidir. Ancak bazı araçlarda ısıtma bujisi sık sık arıza yapar. Bu yazımızda sizlere “Isıtma Bujisi Sürekli Arıza Yapıyor Ne Yapmalıyım?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

Isıtma Bujisi Sürekli Arıza Yapıyor

Isıtma Bujisi Arızası

Isıtma bujisinin çalışma mantığı çok basittir. Elektrik gelir, bujinin rezistans kısmında bulunan 12 volt ile çalışan direnç ısınır. Yanma odasını ısıtır. Bu parça zamanla arızalanabilir. Arızalandığı zaman araçta arıza lambası yanar. OBD2 cihazından arıza görülür ve değişimle çözüme kavuşulur. Bazı araçlarında bilgi ekranında ısıtma bujisi arızalı şeklinde yazı çıkar. Ancak aracını tanıyan birisi, aracını çalıştırdığında geç çalıştığını farkeder. Isıtma bujisi silindir başına 1 adet olarak bulunur. Yani 4 silindirli bir araçta 4 adet ısıtma bujisi bulunur.

Isıtma Bujisi Sürekli Arıza Yapıyor

Isıtma Bujisi Sürekli Arıza Yapıyor

Normal şartlarda ısıtma bujisi arızasının çözümü; ısıtma bujileri sökülür. Dışarı alınan ısıtma bujilerine ayrı ayrı 12 volt elektrik verilir. Bir süre beklenir. Olması gereken durum ısıtma bujilerinin uç kısımlarının ısınıp kızmasıdır. Isınmayan bujinin değişimi gereklidir. Isıtma bujisi motoru ilk çalıştırdığınızda rahat çalışmasını sağlar. Özellikle bazı eski teknoloji otomobillerde aracın ısıtma bujisi lambası sönmeden araç çalışmaz. Ancak bazı durumlarda ise; ısıtma bujisi sürekli arızalanır. Satın almış olduğunuz ısıtma bujisinin kalitesiz olması bu duruma sebebiyet verebileceği gibi; ısıtma modülünde problem olması da ısıtma bujisinin sürekli arızalanmasına neden olabilir. Böyle bir durumda iyi bir elektronikçiye aracınızın ısıtma buji sistemini kontrol ettirmeniz gerekir. Araçta arıza bulunduğu takdirde onarılması gerekir. Eski model araçlarda ısıtma rolesi üzerinde ısıtma süresi ayarlanabilir. Isıtma süresinin yüksek olması da ısıtma bujisinin sık arızalanmasına neden olabilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here