İkinci el araç piyasasında geçtiğimiz yıldan itibaren başlayan yükseliş ilk defa aralık ayı itibari ile düşüş trendine girdi.

Mart ayında başlayan Covid-19 salgınından sonra yaşanan aksaklıklar ve buna bağlı nedenler ile araç fiyatları neredeyse %85 oranına kadar arttı.

Bugün bu konuyu ele aldık ve bundan sonrası için nasıl gelişmeler olabilir sizler için derleme yaptık.

İkinci El

1İkinci El Piyasasında Covid-19 Etkileri

Geçtiğimiz seneden beri tüm dünyayı etkisi altına alan ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olsan salgın nedeniyle tüm dünya ekonomileri etkilenmiş oldu.

Kısıtlamalar ve bulaş riski sebebiyle, kapanmaların yaşandığı üretim tesisleri gibi endüstri alanlarında yaşanan aksaklıklar nedeniyle fiyatlara yansıyan bir gelişmeler bütünü oluşmuş oldu.

Yani genel anlamda bakılacak olursa sıfır araç üretiminin kısıtlı kalması nedeniyle arz düşmüş oldu.

Ancak insanların yine Covid-19 sebebiyle toplu taşımada ki temas riski sebebiyle araç alma konusundaki talebi de artmış oldu.

Arz düşüp, talebin artması da ikinci el araç piyasasındaki fiyatların tavan yapmasına neden olmuş oldu.

Geçen sene 100,000 TL ile satılan araç bugün 185,000 TL bandana kadar yükselmiş oldu.

Sıfır araç almak isteyen insanların aylarca beklemesi gerektiği ve bu beklentinin döviz kurları oranında yükselebileceği konusu da birleşince sıfır araçtan ziyade ikinci el araç talebi yükselmiş oldu.

2Üstüne Birde Döviz Kuru Eklenince!

Küresel çaptaki hastalık etkisi döviz kurlarını da etkilemiş oldu. Dünya ekonomi dinamikleri üzerinde ki değişimler, Avrupa ve Amerika’da yaşanan bir çok siyasi ve ekonomik gelişme neticesinde ülkemiz döviz kurlarındaki artış, araç fiyatlarına da negatif olarak yansımış oldu.

3ÖTV Düzenlemesi

Sıfır kilometre ve kullanılmış araç piyasasında beklenen ÖTV düzenlemesi istenilen karşılığı bulamadı ve araç fiyatlarını düşürmekten ziya de tersine bir etki yaratarak bazı araçlar için ciddi fiyat artışına neden oldu.

42021 Yılında İkinci El Durumu Nasıl Olacak?

2020 yılı herkes için unutulmak istenilen bir sene oldu ne yazık ki!

Herkes doğrudan veya dolaylı olarak hastalıktan etkilendi ve bunun ekonomik sonuçlarına da katlanmış oldu.

Özgürlüğümüzden fedakarlık ederek hastalığın bitişi konusunda özveride bulunduk.

Ancak en büyük fedakarlığı yapan sağlık emekçilerine arabam.com ailesi olarak bir kez daha teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz.

Bu süreçte fedakarlık gösteren ve kurallara uyma gayreti gösteren herkes kıymetli ve kahramandır.

2021 yılının herkese sağlık ve güzel günler getirmesini temenni ediyoruz.

Aşı çalışmalarının olumlu sonuçlar vermesi ve dağıtım aşamasına gelmesi tüm dünya için iyi karşılanan bir haber oldu.

Tahminler dahilinde yaz aylarına doğru sağlanacak bağışıklık ile önümüzdeki sene kış aylarından itibaren büyük ölçüde normalleşme olabileceğinden söz ediliyor.

Elbette bu sonuçları elde edebilmek için, kişisel olarak kurallara uymak ve dünya üzerinde %60 oranında bir aşılanmanın söz konusu olması gerekiyor.

İkinci El

Bununla birlikte toparlanma süreci başlayacak olsa da, tüm dünyayı ikinci dünya savaşından beri ilk defa bu kadar çok etkileyen bir ekonomik krizin ardından yaralarını sarması da zaman alacak gibi görünüyor.

Özetle; aşı uygulamalarının yaygınlaşması ile oluşacak normalleşme dinamiklerine bağlı olarak araç üretimi konusundaki arz artacağından daha normal seyreden bir piyasa koşullarına ulaşacağımızı düşünüyoruz.

Şuan da insanların genel olarak araç almamasının sebebi “Bekle-Gör” refleksi ile hareket etmesinden kaynaklı bir düşüş yaşanmış gibi duruyor.

İkinci El

Almak isteyen insanların aldığı, fakat kararsız olanların bekleme halinde oluşundan kaynaklı senenin son ayında bir düşüş trendi yaşandı.

Ancak fiyatlarda büyük bir düşüş yaşanması pek olası görünmüyor.

Daha sağlıklı ve hayal ettiğiniz araçları alabildiğiniz günlerde görüşmek dileğiyle…

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here