Hyundai Accent Çalışmama Sorunu | Kronik Sorunlar Serisi

0
4271

Hyundai marka otomobiller ülkemizde genellikle fiyat/performans aracı olarak görülürler. Birçok kişi otomobil tercihini bu sebeple Hyundai’den yana kullanıyor. Hyundai Accent, 1995 yılından 2018 yılına kadar ülkemizde satışa sunulmuştur. Bu yazımızda sizlere kendi aracımızda yaşamış olduğumuz çalışmama sorununun giderilmesi, bu sorunun neden kaynaklandığından bahsedeceğiz.

hyundai accent

Gösterge Panelinde Anahtar İşareti Yanmıyordu

Aracımız 2002 model Hyundai Accent tek elden kullanılmış bir araçtır. LPG dahi yoktur. Son zamanlarda arada bir çalışmamazlık yapmaya başlamıştı. Biraz bekleyince çalışabilen bu araçta fark ettiğimiz bir detay; normal şartlarda kontak açıldığında gösterge panelinde anahtar işareti çıkıyordu. Ancak bazı zamanlarda gösterge panelinde anahtar işareti çıkmıyor. Anahtar işareti çıkmadığı zaman araç çalışmıyordu. Aracın probleminin anahtarı görmemesi olduğu anlaşıldı. Bu gibi problemle karşılaşıldığında sorun ya anahtarın içerisinde bulunan manyetik çip veya manyetik çipi okuyan kontak antenindedir. Hyundai Accent modellerinde yıllar geçtikçe kontak anteni çalışmaz hale gelir. Bazen çözüm söküp içerisini temizlemek olsa da bazen değişimi gerekir.

hyundai accent

Hyundai Accent Kontak Anteni

Kontak anteni aracın immobilizer sisteminin parçaları arasında bulunan bir parçadır. Kontak anahtarının içerisinde bulunan manyetik çipi okuyarak motor beynine iletir ve araç çalışır. Bu sayede aracınız düz kontakla çalışmayacak ve olası hırsızlık problemlerine karşı daha güvenli olacaktır. Hyundai Accent model araçlarda zamanla bu anten işlevini yerine getirememektedir. Bizim başımıza gelen durum da buymuş. Kontak anahtarı içerisindeki manyetik çip okunmadığı için araç marş basıyordu ancak ateşleme yapmıyordu. Ateşleme yapmadığı için aracımız çalışmıyordu.

hyundai accent

Kontak Anteni Nasıl Sökülür?

Kontak antenini sökmek için yapılması gereken ilk şey direksiyonun altındaki kapağı sökmektir. Direksiyon altındaki kapağı 3 adet yıldız başlıklı vida tutar. Bu vidalar sökülür ve kapa yerinden çıkartılır. Sonrasında kontak bölümünü çevreleyen bir plastik vardır. Bu plastik kontak antenidir. Bu parçanın da 1 tane yıldız vidası vardır. Vida sökülür, soket çıkartılır ve kontak anteni yerinden çıkartılır. Kontak anteninin soket bölümünü ve kontağı çevreleyen bölümünü temizleyip sorunun tekrarlanıp tekrarlanmayacağını denemeniz gerekir. Temizlik için kontakt spreyleri deneyebilirsiniz. Sorununuz büyük ihtimalle çözülecektir. Temizleme işlemi sorunun düzeltmediyse antenin değişimi gerekir. 250₺ civarına parça alınıp yerine takılır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here