Hatchback, sözlük anlamı “arkası kısa ve küt arabalar” anlamına gelen, bagaj kısmı düz olan ve cam ile birlikte açılan otomobil modelleridir. Bu otomobiller 3 kapılı veya 5 kapılı modellere sahiptir. Üç kapılı olan modeller daha dar olurken, 5 kapı olanlar daha çok sedan otomobillere benzemektedir.

Bagaj camına doğru uzanan modellere ise “Liftback” adı verilmektedir. Bu tabir ülkemizde çok fazla kullanılmadığından, aynı şekilde Hatchback denir. Park etmenin kolay olması ve trafikte kolay manevra bu araçların ana tercih nedenleri arasında yer alıyor.

Hacthback Bagaj Kapağı

Hatchback Bagaj kapağı

Hatchback bagaj kapağının sağladığı bir çok avantaj bulunuyor. Bunların başında bagaj kapasitesinin Sedan araçlara kıyasla daha büyük olması geliyor. Özellikle bagaj rafı denilen ayırılabilir yük örtüsü kaldırıldığında, ekstra dikey bagaj hacmi sunuyor. Ayrıca arka camların büyük olması sebebiyle daha geniş görüş alanı sağlıyor. Tabii ki Hatchback araç kullanmanın dezavantajları da var. Bunların başında arka cam büyük bir alan kapladığından dolayı otoban gürültüsü araç içine daha fazla nüfus ediyor.

Hatchback Otomobillerin Diğerlerinden Farkları Nelerdir?

Hatchback ve sedan

  • Virajlı yollardaki performansı, Sedan otomobillere göre çok daha yüksektir.
  • Ekonomik olarak nitelendirilen Hatchback’ler, yakıt tasarrufu olarak da çok avantajlıdır.
  • Sedan otomobillere kıyasla daha kısa ve kompakt modeller olmaları nedeniyle şehir trafiğinde kullanım kolaylığı sağlar.
  • Park etme kolaylığı sağlar.
  • Bagaj kapasitesi, arka perdenin kalkması ve koltukların indirilmesi ile birlikte daha da arttırılabilir.

Hatchback Neden Çok Popüler?

toyota yaris hatchback

Hatchback otomobiller satış rekorları kırmaya devam ediyor. Küçük boyutları ve markaların en uygun otomobillerinin Hatchback olması nedeniyle bu tür araçlar daha çok tercih ediliyor. Küçük ve ekonomik olmalarının dışında tek başına yaşamın giderek artmasının da etkisi görülüyor. Özellikle şehir trafiğinin yoğun olduğu Avrupa otomobil piyasasında popülerliği giderek artıyor.

En Çok Satan HB Otomobiller

Volkswagen Polo 2022

Hatchback otomobil almak isteyenler ilk olarak bütçelerine bakmalı ardından aradıkları arabayı tercih etmelidir. Çünkü geniş bir fiyat yelpazesindeki bu modeller, her fiyat yelpazesinde bulunuyor. Bu tür arabaların arasında belirli modeller özellikle dikkat çekiliyor. Volkswagen Golf, Renault Clio ve Opel Astra modeller en çok tercih edilen seçenekler olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte piyasada bulunan tüm markalara ait bir hatchback modeli bulunmaktadır.

SUV Otomobillerde HB midir?

suv

Otomobillerin bir kısmında Sedan bir kısmında ise HB bagaj tipi bulunuyor. Bununla birlikte aynı bagaj tipine sahip çok fazla otomobil segmenti bulunuyor. SUV’lerde aynı şekilde bagaj tipinde ama Hatchback değillerdir. Otomobilin vücut tipine bakarak bunu kolayca ayırt edilebilir.

En Ucuz Hatchback Modelleri 2022

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here