Gaz Teli Nedir? Nasıl Çalışır? Arızaları Nelerdir?

0
4258

Otomobil sistemleri birçok farklı parçadan oluşmaktadır. Otomobilin yol almasını, hızlanmasını ve gereken ivmeyi kontrol etmeye yarayan parça gaz pedalıdır. Gaz pedalı yeni model araçlarda elektrikliyken, eski model araçlarda telli bir yapıya sahiptir. Çalışma sistemi olarak düşünüldüğünde, gaz pedalına basıldığında gaz teli çekilir. Boğaz kelebeği hareket eder ve araç hızlanır. Bu yazımızda sizlere “Gaz Teli Nedir? Nasıl Çalışır? Arızaları Nelerdir?” sorularının cevabını vereceğiz.

gaz teli nedir

Gaz Teli Nedir? Nasıl Çalışır?

Gaz Teli, otomobil sürücüsünün gaz pedalına basmasıyla harekete geçen bir parçadır. Gaz pedalına basıldığında, gaz pedalının dibindeki dönme hareketi telin çekilmesini sağlar. Bu tel aracın motor bölümünde bulunan boğaz kelebeğinin açılmasını sağlar. Araca daha fazla yakıt hava karışımı girdiği için motorun çalışma devri artar. bu durum “gaz vermek” olarak adlandırılır. Gaz telinin çalışma sistemini otomobillerde görmek pek kolay değildir. Ancak bisikletlerin vites arttırmasıyla aynı prensipte çalışır. Gaz teli zamanla arıza yapabilecek parçalardan biridir. Gaz teli arızası, telin kopmasıdır. Bu durumda aracınız gaz pedalına basmanıza tepki vermeyecektir. Gaz telinin değişimi gerekir.

gaz teli nedir

Arızaları Nelerdir?

Gaz Telinin 2 tane arıza çeşidi vardır:

Gaz telinin kopması

Gaz teli zamanla aşınmalara bağlı olarak kopabilir. Gaz teli koptuğunda gaz pedalınız boşa çıkacaktır. Bu da demek oluyor ki aracınız gaz yemeyecek ve hızlanmayacaktır.gaz teli nedir

Gaz Telinin Ayarı Bozulması

Gaz teli ayarı pedal ile telde oluşan boşluğun giderilmesi için yapılır. Bazı zamanlarda kullanım sırasında gaz teli ile pedal sistemi arasında bir boşluk oluşabilir. Bu durumda ayar yapılması gerekir. Gaz pedalı ayarı sırasında ilk olarak telin durumuna bakılır Aşınma veya kopma varsa değişim gerekir. Dokunmanız halinde çok gevşek olmaması ve çok da sert olmaması gerekmektedir. Gaz teli ayarı için ilk olarak gergi açılır. Gergi gevşetilmesi ile birlikte gaz teli boşa çıkmış durumda olacaktır. Bu sayede ayar yapma işlemi daha kolay olacaktır. Gergiyi gevşettikten sonra teli oynatarak aradaki boşluk alınır. Kontrol ettiğinizde çok sert değil ve hafif bir boşluk var ise gaz teli ayarı yapılmış demektir. Bu durumda tekrar gergiyi sıkarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Gaz Kelebeği Arıza Belirtileri

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here