Frenlerden Ses Geliyor Ne Yapmalıyım?

0
6372

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında ve özenli bir şekilde yapılması gerekiyor. Bakımları zamanında yapılmayan otomobillerde arıza oluşma ihtimali oldukça fazladır. Bakımların aksatılması veya geç yapılması kısa vadede sorun oluşturmasa da uzun vadede aracın kullanım ömrünü azaltır. Bakım denilince akıllara ilk gelen periyodik bakımdır. Periyodik bakım düzenli olarak yapılan yağ değişimidir. Periyodik bakım dışında aracın frenlerinin de belirli periyotlarla bakıma ihtiyacı vardır. Aracın frenlerine yapılan bakım; balata değişimidir. Birçok kişiden otomobil freni hakkında şikayetler sorunlar duyuyoruz. Frene basınca tekerleklerden ses geliyor. Frene basınca çıkan sesin sebebi nedir? Yazımızın devamında frenlerden gelen ses hakkında detaylara yer verdik. Frenlerden Ses Geliyor Ne Yapmalıyım?

Fren Nasıl Çalışır?

Otomobillerde bulunan en önemli güvenlik donanımı şüphesiz fren sistemidir. Otomobilin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için frenlerinin düzgün bir şekilde çalışması gerekir. Aksi halde trafik kazası gibi acı sonuçlar oluşabilir. Frenlerin basit bir şekilde çalışma prensibi; sürücü fren pedalına baskı uygular. Fren pedalının motor bölümünde bulunan westinghouse motordan aldığı emiş ile birlikte fren ana merkezine emir verir. Fren ana merkezde bulunan hidrolik sıvısı tekerleklere iletilir. Tekerlek bölümünde bulunan merkezlere emir gelir. Hidrolik sıvısı pistonu iter. Bu sayede balatalar sıkışır. Balatalar sıkışınca da araç yavaşlamış olur. Basit bir şekilde frenlemenin nasıl gerçekleştiğinden bahsettik.

Fren Nasıl Deformasyona Uğrar?

Pedala basıldığında pistonların balataları sıkıştırdığından bahsettik. Balatalar, diski sıkıştırarak durma sağlanır. Frenleme kuvveti tamamen sürtünme ile çalışır. Sürtünme, enerjinin ısıya dönüşmesidir. Sürtünme ile aşınmalar oluşur. Balatalar aşınır ve biter. Balatalar bittiğinde değiştirmek gerekir. Piyasada çok farklı balata markaları vardır. Kimi balatalar serttir. Daha uzun ömürlüdür. Ama sert olduğu anlaşılır. Ses çıkabilir. Frenleme kuvveti zayıf olabilir. Bazı balatalar da oldukça yumuşaktır. Frenlemesi oldukça iyidir. Aracı sarsmadan durdurur. Ancak daha az ömürlüdür. Aracınızın balatalarını değiştireceğiniz zaman servisinizin önerdiği balataları kullanın.

Disk Frenlerden Ses geliyor

Frenlerin deformasyona uğramasının bir başka nedeni; Araç uzun süre rampa aşağı indiyse ve motor freni yerine normal fren sıkça kullanıldıysa frenler çok fazla ısınır. O kadar ısınır ki frenler tutmayabilir. Balataların ve disklerin çok ısınması yamulmalara sebep olabilir. Bu durumda fren disklerinin değişimi veya tornalanması gerekir. Ayrıca uzun bir yolculuk sonrası araç sıcakken aracı yıkamak da disklerin deformasyona uğramasına neden olabilir. Bu sebeple araç sıcaksa yıkamadan önce soğumasını beklemek gerekir.

Frenlerden Ses Geliyor Ne Yapmalıyım?

Frenlerden ses gelmesi günümüzde bir çok kişinin başına gelmektedir. Fren neden öter?

  • Balatalar bittiyse öter.
  • Balatalar sertse öter.
  • Westinghouse’da kaçak varsa öter.

Balatalar Bittiyse Öter: Fren balataları zamanla aşınır ve değişimi gerekir. Bazı sürücüler, fren balatalarını zamanında değiştirmiyor. Balata bittiğinde ise saç diske sürter ve ses çıkar. Bu durum oldukça kötüdür. Fren diskleri de zarar görür. Balatalar ile birlikte fren diski de değiştirilir. Disklerde torna payı varsa tornalanarak düzeltilebilir.

Balatalar Sertse Öter: Fren balata değişiminde kaliteli balata kullanılmadıysa fren balataları ses çıkarabilir. Bu durumun çözümü fren balatalarını kaliteli bir balatayla değiştirmek olacaktır. Balataları değiştirdikten sonra kısa bir süre geçtiyse aracı bol frenli kullanarak sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz. Balatalar diskinize alışabilir.

Frenlerden Ses geliyor Disk tornası

Frenden gelen hava sesi: Fren sistemi elemanlarından biri olan Westinghouse, motordan aldığı emiş ile çalışmaktadır. Sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için hava kaçağı olmaması gerekir. Fren pedalına bastığınızda gelen hava sesi ve aynı zamanda aracın teklemesinin nedeni westinghouse’un hava kaçırmasıdır. Aracı bir fren servisine götürerek sorunu çözebilirsiniz. Bir hortumun çıkması bu soruna yol açabileceği gibi westinghouse’un bozulmasıda bu soruna yol açmaktadır.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here