Fren Servosu Nedir? Arızalanırsa Ne Yapılmalı?

0
7802

Fren pedalının biraz farklı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Normalden daha sert mi veya frene daha fazla baskı uygulamanız mı gerekiyor? Bu, sorunlu bir fren servosundan kaynaklanıyor olabilir. Fren servosu düzgün çalışmıyorsa teşhis etmek kolaydır.

Motor kapalıyken, fren pedalını birkaç kez pompalayın ve ardından pedala basınç uygulayın ve motoru çalıştırın. Ayağınız birkaç santimetre düşerse, fren servonuz çalışıyor demektir. Pedal düşmezse, fren servonuz arızalanmıştır.

Fren Servosu Nedir?

Bir fren servosu, frenleme kuvvetini artırarak sürücüye yardımcı olur ve bir aracı yavaşlatmayı veya durdurmayı kolaylaştırır. Fren servosu, fren pedalına uyguladığınız basıncı çoğaltır ve bu desteklenen kuvvet daha sonra, pistonların fren sıvısını fren hatlarından fren kaliperlerine ittiği ana fren silindirine aktarılır.

Fren servosu, motor bölmesinin içindeki güvenlik duvarına bağlıdır. Koca bir disk gibi görünür. Motorunuzdan vakum kullanarak çalışır. Dizel motorunuz varsa, vakum bir vakum pompası aracılığıyla oluşturulur.

Fren servosunun içinde bir diyafram bulunur, bu vakumdan gelen atmosferik havayı parçalar. Fren pedalına basınç uygulamak, güçlendiriciye daha fazla atmosferik basınç uygular ve daha büyük bir kuvvet oluşturur. Fren servosuna bağlı bir çubuk, güvenlik duvarındaki bir delikten fren pedalınıza bağlanır. Fren pedalına bastığınızda, bu çubuk fren sistemi işlevini başlatmak için fren servosunun içine itilir.

fren servosu

Fren Servosunun Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

  • Fren yaparken aşırı basınç
  • Sert fren pedalı
  • Sınırlı frenleme

Fren Servosu Nasıl Değiştirilir

Fren bileşenlerini değiştirirken en iyisi bu işi kalifiye bir teknisyene yaptırmaktır. Teknisyen ise aşağıdakileri yapacaktır:

Motor bölmesindeki fren servosunu bulacak. Vakum hortumunu fren servosundan çıkaracak ve fren hatlarını ana silindirden çıkaracak. Ana silindiri fren servosundan çıkaracak. Fren pedalını takviye çubuğundan ayırıp ve güvenlik duvarındaki fren servosu cıvatalarını gevşetecek.

Fren servosunu çıkartacak. Yeni fren servosunu takacak. Cıvataları sıkıp ve fren pedalını yeniden bağlayacak. Ana silindiri yeniden takıp ve fren hatlarını ve vakum hortumunu yeniden bağlayacak. Frenlerin havasını alacak, fren hidroliği seviyelerini kontrol edip ve test işlemi gerçekleştirecek.

Hatırlanması gereken ipuçları

Yola çıkmadan önce herhangi bir fren parçasını değiştirdikten sonra daima fren hidroliğini ve frenlerin çalışmasını kontrol edin.

Fren pedalınızın farklı hissettirdiğini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede frenlerinize profesyonel bir şekilde baktırın.

Fren Servosunun Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Fren güçlendiriciniz arızalandığında hala manuel frenlere sahip olacaksınız, güçlendirici sadece ayak basıncınıza yardımcı olmayacak, bu yüzden durması daha zor olacaktır. Güvenli bir şekilde duramamak sizi yoldan uzak tutmalıdır. Arızalı frenlerle sürmemelisiniz. Eğer yaparsanız, bir kazaya karışma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here