Fren performansı sürücüler için göz ardı edilen ancak en az motor performansı kadar önemli bir etkendir. Aracınızda yüksek hızlara ulaşmanın yanında durma mesafesinin de doğru sürüş için önemli olduğunu söylemeye gerek yok.

Herhangi bir araba meraklısına en çok ne hakkında düşündüğünü sorduğunuzda büyük ihtimalle nasıl daha hızlı gidebileceğini bulmak istediğini söyleyecektir. Hepimiz daha fazla güç, daha fazla tork ve daha hızlı hızlanma istiyoruz. Daha deneyimli sürücüler ise sadece daha hızlı gitmek ile ilgilenmiyor. Aynı şekilde bir arabanın nasıl işlediğine, tepki verme hızına ve en önemlisi ne kadar iyi durduğuna odaklanırlar.

Aslında, bir otomobilin fren performansı, motorunun ne kadar güç üretebileceğinden daha önemlidir. Mükemmel, solmayan frenler daha hızlı tur süreleri ve yarış zaferleri için önemli bir noktadır. Sürücülerin verimli ve iyi bir frenleme yapması hızı hızlı ve verimli bir şekilde azaltması anlamına gelir. Bu da motorun verimden düşmemesi için önemli bir etkendir.

Durdurma gücü yollarda da takdir edilmektedir. Sonuçta, kısa fren mesafeleri çamurluklara çarpmak ve ciddi bir çarpışma arasındaki fark anlamına gelebilir.

Fren performansını artırmanın üç kesin yoluna listemizde yer verdik.

Büyük Fren Kitleri İle Yükseltin

Büyük fren kitleri, aracınızın fren performansını artırmanın en iyi ve en hızlı yoludur.

Daha büyük disk yüzeylerinde ısı oluşturmak daha uzun sürer. Aynı zamanda, daha büyük yüzeyler de onları daha hızlı soğutmaya yardımcı olur. Büyük fren disklerine örnek olabilecek frenlerden biri olan BBK’lar da genellikle havalandırmalı ve çapraz delinmiş disklere sahiptir. Bunlar soğutmaya yardımcı olan iki tasarım öğesidir.

Aracınızın tekerleklerine Bir BBK taktıktan sonra, fren sorunları daha az olacaktır ve  verim yükselecektir.

Daha İyi Sıvı Pompalamak İçin Örgülü Hortum Kullanın

fren performansı

Fren pedalına bastığınızda fren sıvısı silindir tarafından fren hatlarından/hortumlardan pompalanır. Kaliperler sonra arabayı yavaşlatmak için diskleri sıkarlar. Ancak, genelde fren hatları kauçuk yapılıdır ve ısındığında genişler. Bu durumda, sıvı basıncı kaybolduğundan frenler daha az etkili olur.

Örgülü fren hortumları ise bu genişlemeyi önler ve böylece fren performansınızı korur. Aslında, basınç daha sabit olduğundan fren pedalı güven verici derecede sert hissettirir.

Örgülü fren hatlarını tamamlamak ve daha verimli kullanmak için, özellikle aracınızın fren sıvısını öğrenin ve daha iyi fren sıvısı gerektiğini unutmayın. Fren performansınız, daha yüksek bir kaynama noktasına sahip fren sıvısı kullandığınızda artacaktır.

Fren sıvısı kaynadığında (sonunda emdiği nem nedeniyle), fren sisteminde gaz birikir. Çok fazla gaz olduğunda, frenler artık çalışmaz, çünkü hatları kaliperler yerine basınç kabarcıklar sıkıştırıyor.

Lastiklerinizi Yükseltin

Aracınızın fren performansını, bir dizi yüksek performanslı lastik olmadan iyi bir seviyede olabildiğine inanmak boş bir beklentidir.

Aracınızı büyük fren kitleri ve örgülü fren hatlarıyla donatmak yeterli değildir. Tüm frenleme gücünü yola doğru bir şekilde aktarmak için doğru lastiklere ihtiyacınız vardır.

Yapışkan bileşimlere ve sert yanaklara sahip yüksek performanslı lastikler bu alanda en iyidir. Bunlar olmadan fren performans potansiyeliniz fark edilmez olacaktır.

Unutmayın, otomobiliniz ile yol arasındaki tek bağlantı noktası lastiklerdir. Onlar olmadan, aracınıza herhangi bir yükseltme yapmanız geçersiz olacaktır.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here