Fren Kaliperi Nedir? Nasıl Değiştirilir?

1
3372

Arabanızdaki frenlerin en önemli güvenlik sistemi olduğuna şüphe yok. Fakat bu, fren kaliperi doğru çalıştığı sürece geçerli. Fren kaliperleri olması gerektiği gibi çalışırken, fren balatalarını fren rotorlarınıza doğru sıkıştırırlar ve sürtünme ile durmanıza neden olur.

Normal koşullarda, fren kaliperiniz arızalanmamalıdır. Ancak, fren balatalarınız aşınır aşınmaz değiştirmezseniz, kaliperler aşırı uzayabilir. Arabanızı uzun süre kullanmazsanız, kaliperler tutukluk yapabilir.

Fren Kaliperi Nedir?

Fren kaliperi hidrolik bir bileşendir, yani işlevini yerine getirmek için sıvı hareketini kullanır. Her tekerlekte bir disk fren tasarımında bulunan bir fren kaliperi vardır. Fren pedalına basıldığında, fren hidroliği, rezervuarından fren hidroliği hatları vasıtasıyla fren kaliperine hareket eder.

Kaliperde, hidrolik basınç, pistonu iç fren balatasına karşı dışarı doğru hareket etmeye zorlar. Bu hareket fren balatalarını fren rotoruna doğru sıkıştırır ve sürtünme arabanızın yavaşlamasına neden olur. Fren pedalı üzerindeki baskınızı bıraktığınızda, pistonun geri çekilmesine izin verilir.

Fren kaliperleri demir, alüminyum veya diğer yüksek kaliteli metallerden oldukça sağlam, hassas dökümden yapılmıştır. Sertleştirilmiş piston, sızıntılara neden olabilecek oyukları önlemek için krom kaplanmıştır. Piston, fren pabuçları tamamen aşındığı için çok fazla uzarsa, sıkışabilir.

Piston deliğinde sıkışırsa veya uzarsa veya bir fren sıvısı sızıntısı oluşursa, etkilenen fren kaliperinin değiştirilmesi gerekecektir.

Fren kaliperi

Bir Fren Kaliperinin Değiştirilmesinin Gerekli Olduğuna Dair Belirtiler

  • Fren yaparken arabanız bir tarafa çekiyorsa
  • Fren pedalı yumuşaksa
  • Arabanız fren pedalına basıldığında yavaş yanıt veriyorsa
  • Fren pedalına basmak için ekstra kuvvet gerekiyorsa
  • Sürüş sırasında bir tekerlekten gıcırtı sesi geliyorsa
  • Tekerleğin yanında sıvı sızıntısı varsa

Fren Kaliperi Nasıl Değiştirilir?

Teknisyen, aracı havaya kaldırır veya etkilenen tekerleği bir kriko sehpasına yerleştirir ve tekerlek çıkarılır. Fren kaliperi montaj cıvataları çıkarılır ve fren kaliperi yuvasından kaldırılır. Fren sıvısı hortumunun bağlantısı kesilir. Fren balataları yeniden kullanılacaksa, teknisyen bunları yeni kalipere aktarır.

Fren sıvısı hortumu yeni kalipere takılır ve fren kaliperi yerine cıvatalanır. Frenlerin havası alınır, fren sisteminden hava çıkarılır. Tekerlek yeniden takılır ve onarımın doğrulanması için araç yolda test edilir.

Hatırlanması Gereken İpuçları

-Fren sıvısını boyalı yüzeylerden uzak tutun – aşındırıcıdır.

-Fren kaliperlerini değiştirirken yeni fren balataları takmak iyi bir fikirdir.

-Genellikle, frenleme performansının aynı olmasını sağlamak için fren kaliperleri çiftler halinde değiştirilmelidir.

Fren Kaliperinin Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Fren pedalına her bastığınızda arabanızın duracağına güvenmeniz gerekir. Arızalı bir fren kaliperini değiştirmek, aracınızın güvenli bir şekilde sürülebileceği ve güvenilir bir şekilde duracağı konusunda size güven verecektir.

Aracınızı arızalı veya sızdıran fren kaliperleri ile sürmek bir kazaya veya kontrol kaybına neden olabilir. Sizi ve diğerlerini tehlikeye atabilir. Bir kusur bulunur bulunmaz fren kaliperlerini değiştirtin.

2. El Otomobil İlanları İçin Tıklayın

1 YORUM

  1. fren en önemli parça bir de onun bileşenleri var onlar daha önemli. fren sağlam diye yola çıkarsın allah göstermesin bu parçlardan biri kelek olsa.. dikkat edelim. bakımları aksatmayalım yoksa hayatı aksatırız

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here