Fiat’ın Tutulmayan 2.0 Litrelik Motoru

0
4585

Fiat markası, 1899 yılında kurulmuştur.  “Herkes için bir otomobil” sloganıyla dikkatleri üzerine çeken marka günümüze kadar birçok modelde araç üretmiştir. Hala daha ülkemizde en çok satan otomobilleri Fiat markası üretmiştir. Birçok kişi Fİat’ın bu başarısını, otomobillerinde kullanmış olduğu motorlara borçlu olduğunu düşünüyor. Tarafsız bir şekilde yorum yapmak gerekirse, Fiat markasının özellikle de son zamanlarda kullanmış olduğu motorlar; yakıt tüketimi, performans ve dayanıklılık açısından çok başarılıdır. Ancak 1990-2000 yıllarında kullanılmış olan 2.0 litrelik motorları ülkemizde sevilmedi. Hatta bu motorun kullanıldığı araçlar, günümüzde uzak durulması gereken araçlar listesinde yer alıyor. Bu yazımızda Fiat markasının kullanmış olduğu bu motordan ve kullanıldığı araçlardan bahsedeceğiz.

2.0

Fiat 2.0 i.e. Cat Motor

Fiat grubunun Dünya ralli şampiyonasında kullanmış olduğu Lancia Delta İntegrale’nin motor bloğu üzerine kurulmuş bir motordur. 2.0 litrelik üstten çift eksantriğe (DOHC) sahip bir motordur. Full enjeksiyon sistemine sahiptir. 8 valf bulunur. 4 Silindirli bir motor olduğu için silindir başına 2 valf düşer. Motorun ürettiği maksimum güç 5.750 rpm ‘de 115 ps ‘tir. Maxi torku ise 3.000 rpm ‘de 140 Nm ‘dir. Fiat Tempra, Fiat Tipo, Fiat Coupe gibi araçlarda kullanılmıştır.

2.0

Fiat 2.0 i.e. 16 Valf

Fiat grubunun Dünya ralli şampiyonasında kullanmış olduğu Lancia Delta İntegrale’nin motor bloğu üzerine kurulmuş bir motordur. 2.0 litrelik üstten çift eksantriğe (DOHC) sahip bir motordur. Full enjeksiyon sistemine sahiptir. 16 valf bulunur. 4 Silindirli bir motor olduğu için silindir başına 4 valf düşer. Motorun ürettiği maksimum güç 5.750 rpm ‘de 125 ps ‘tir. Max torku ise 4.750 rpm ‘de 177 Nm ‘dir. Fiat Tempra, Fiat Tipo, Fiat Coupe gibi araçlarda kullanılmıştır.

2.0

Bu Motora Sahip Araçlar Neden Tutulmuyor?

Bahsi geçen 2.0 litrelik atmosferik motor, çok başarılı ve mühendislik harikası bir motordur. Teknik verileri ve üretildiği dönem göze alındığında üstün performans sunduğu anlaşılabiliyor. Döneminde yakıt tüketimi ve vergilendirmeler nedeniyle birçok kişi 1.6 litrelik versiyonu tercih etmiştir. 2.0 litre alan kişiler genelde performans ve hız tutkunlarıdır. Ancak bu araçların ustası ve bakım zamanları çok önemli. Yağ pompaları çok hassas. Bu sebeple birçok araç yatak sarmaktadır. Bu sıkıntının yaşanmasındaki en büyük neden bakımların zamanında yapılmamasıdır. Ustası çok fazla bulunmadığı için tercih edilmeyen bu araçlar, 1.6 motorlulara göre çok daha temiz kalmıştır.(kasa ve kondisyon olarak). 2.0 motorluların daha temiz kalması bir rivayete göre “araçlar arızalandığı ve kullanılmadığı için temiz kalmıştır” şeklindedir. Benim şahsi fikrim ise kötü araba yoktur. Kötü usta vardır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here