Fiat Tempra Dijital Gösterge Arızası

0
8692

Fiat Tempra– 1990-1999 yılları arasında satışa sunulmuş yerli ve İtalyan modelleri olan ülkemizde çok sevilmiş ve günümüzde de kullanılan Fiat markasının bugünlere gelmesini sağlayan zamanının ötesinde üretilmiş araçlardan birisidir. Zamanının ötesinde donanımlar bulunduran bu araçların en dikkat çeken özelliği dijital göstergesidir. Çok dikkat çekici olan bu gösterge, dijital göstergelerin ilk örneklerinden biridir. Bu araçların en gencinin 21 yıllık olduğu düşünülünce bazı arızalar ile karşılaşmak mümkün. Bu yazımızı, Fiat Tempra dijital gösterge arızası hakkında derledik.

Fiat Tempra

Fiat Tempra ile Tipo birbiriyle çok yakın araçlardır. Hatta aynı aracın hatchback versiyonu olarak da bilinir. Ancak ön tasarımları dahi birbirinden farklı sadece iç bölümü, motoru ve yürüyen aksamı aynı. Tipo modellerinde de dijital gösterge bulunmaktadır. Bu araçlarda 2 farklı dijital gösterge kullanılmıştır. 1990 Tipo ve Tempra araçlarda bulunan gösterge ilk nesil dijital göstergedir. Bir rivayete göre 200 km/h hızdan sonra gösterge bölümünde tabut resmi çıkmaktadır. Yeni nesil göstergeye sahip Tipo aracımda kendim test ettim. Tabut resmi çıkmıyor.

Fiat Tempra Dijital Gösterge Arızası

Gösterge Işıklarında oluşan Eksiklikler: Bu gösterge her ne kadar dijital de olsa ışıklandırmaları normal ampul ile sağlanır. Bu ampullerin zamanla eskimesi ve bozulması, ışıkların yanmamasına sebep olur. Ampullerin değişimi ile sorunu çözebilirsiniz.

Km Okumaması: Kilometre sayacının çalışmaması genelde şanzıman üzerinde bulunan okuyucu ile alakalı olsa da bir gösterge sorunu olarak bilinir. Şanzıman üzerindeki okuyucu sökülür, temizlenir ve yerine takılır. Sorun düzelmez ise değiştirilir. Hala daha sorun devam ediyorsa gösterge sökülüp elektronikçi tarafından kontrol edilir.

Economy-Power: Bu bölüm ise aracın yakıt tüketimini en asgari şekilde tutmak isteyen kullanıcıların özenle takip ettiği bölümdür. Gaza bastığınızda Economy ışığı sönüp Power ışığı yanar. Bu bölümün arızası genelde motorun emme manifoltuna takılan hortumun yerinden çıkması ile olur. O hortumu bulup yerine takarak sorunu çözebilirsiniz.

Km Sıfırlaması: Aracın ateşleme sisteminde oluşan bir arıza Km sayacını sıfırlayabilir. Düzensiz ateşleme sonucunda araçta oluşan atlama hareketi sonucu göstergenin trip bölümü veya tüm kilometre sıfırlanır. Sıfırlanma olayı olmasının en büyük sebebi göstergenin yeterli düzeyde şase alamıyor oluşudur.

Gösterge panelini sökmeniz gerekirse; çok dikkatli olmalısınız. Gösterge panelinin etrafındaki plastikler zamanla sertleşir ve gevrekleşir. Sökerken kırılabilir. Bu parçaların kırılması yaklaşık 1000₺’lik bir masrafı beraberinde getirir.

2.El Tempra İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here