Günümüz teknolojine uygun eps direksiyon, araçlarda kolaylıkla kullanılmaktadır.

Elektrikli Direksiyon Nedir? Elektrikli Direksiyonun Avantajları Nelerdir?

Günümüzde Hidrolik Direksiyon Sistemi yerini Elektrikli Direksiyon Sistemine bırakmıştır. Hidrolik direksiyonlara göre en büyük avantajı, motor dursa bile sürücünün ihtiyacı olan direksiyon kabiliyetinin kaybolmamasıdır. Bu olay her ne kadar iyi olsa da bazı sorunları da besleyebilir. Mesela EPS de yaşanabilecek  bir elektrik veya elektronik kaynaklı bir arızada, motor çalışırken direksiyonun vermiş olduğu rahat döndürme kabiliyetinin kaybolmasına sebep olur.

Elektrikli direksiyon sisteminin kullanılmasında ki başlıca sebep az yakıt tüketmesi ve diğer sisteme göre parçaların daha az yenilemek gerekir.

eps

Elektronik direksiyonlar; direksiyon pompası, hortumlar, tahrik kayışı, kasnak, hidrolik yağı gibi diğer sistemlerde kullanılan parçalara duyulan ihtiyaçları gerektirmezler. Bunlar yerine  direksiyonla bağlantılı bir elektrik motoru kullanır. Diğer sistemlere daha küçük ve daha hafif bir yapıya sahiptirler. Düşük hızlarında daha fazla ve yüksek hızlarda daha az destek sağlayan değişken güç dengesini sürücüye hissettirmeden uygulayan sistemi vardır. Hidrolik direksiyonlardaki gibi sürekli hidrolik pompasını çalışmasına gerek kalmıyor, sadece gerektiğinde EPS motorunu çalıştırır. Bu nedenle hidrolikli sisteme sahip olan bir araçtan daha fazla yakıt tasarrufu sağlar.

EPS’nin bir diğer avantajı araçlarda bulunan beyin yazılımlarıyla entegre olarak kolayca ayarlanabilmesidir. Bu sayede yüksek direksiyon hissi, işlevselliği ve araca özgü ayarlar gibi avantajları sunar.

EPS’nin ek bir avantajı, patlayan lastik durumlarında dengeyi kurarak savrulmayı önlemek gibi bir özelliği de vardır. Ayrıca denge kontrolü ile birlikte acil durum manevralarında yönlendirme özelliğine de sahiptir.

EPS sistemleri ile sorun algılanması durumunda motorun gücünü kesen, emniyetli mekanizmalar içerir.

Elektrikli Direksiyon Arızaları Nelerdir?

Arabanın direksiyon simidine bağlı olan mil ve kremayer dişli mekanizmasına elektrik motorunun bağlanması ile üretilmiştir. Bu tür direksiyonlarda oluşan ses  seviyesi çok az olduğundan  sürüş konforu oldukça fazladır. Bununla beraber oluşan emisyon en az seviyelerde olmaktadır. Elektrikli direksiyonlarda görülebilecek en yüksek maliyetli arıza elektrik motorunda oluşan elektriksel arıza durumudur. Bu eps direksiyon arızasına ek, direksiyonda sertleşme, kadranda uyarı ışığı yakma,açı sensörlerinin bozulması gibi birçok arızası da vardır.

 

1 YORUM

  1. teknolojinin gelişmesi ne boyutlara varıyor. lastik patlamasını algılıyor ve savrulmayı önlüyor demek. gerçekten çok başarılı bir uygulama

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here