EPS Arızası Nedir? Onarımı Nasıldı?

0
12909
eps arızası

Otomobiller 17. yüzyıldan günümüze kadar gelişerek ve bir şeyler katılarak gelmiş ulaşım araçlarıdır.  Çok fazla geriye gitmeye gerek yok 1980-1990 yıllarının otomobilleri kuru direksiyon sistemine sahipti. Kuru direksiyon sistemi, herhangi bir yardımcı motor olmadığı için direk olarak kol kasıyla araca yön verilen bir sistemdir. Park esnasında sürücüleri çok fazla yoruyordu. Günümüz otomobillerinde ise hidrolik veya elektrik beslemeli direksiyon sistemleri kullanılıyor. Kullanım kolaylığı açısından çok önemli olan direksiyon sistemleri arıza yaparsa direksiyon sertleşir. Bu yazımızda sizlere ” EPS Arızası Nedir? Onarımı Nasıldır?” Sorularının cevabını vereceğiz.

EPS Arızası Nedir?

Her Opel Corsa C kasa sahibinin başına gelmiş veya gelecek olan EPS arızası, elektrikli direksiyon sisteminde oluşan bir arızadır. Elektrikli direksiyon bulunan her araçta oluşabilir. Genelde arıza sonucunda sertleşme olmakla birlikte; direksiyonu çevirirken gelen ses de cidden sinir bozucu olmaktadır. Elektrikli direksiyon sistemine sahip araçlarda oluşan arızanın ana kaynağı genelde EPS beynidir. EPS arızası özellikle sık sık kaldırıma çıkan kaldırımdan inen ve bozuk yollarda kullanılan araçlarda görülür.

eps arızası

EPS Arızasının Onarımı

EPS arızası ile karşı karşıya kaldıysanız yapmanız gereken ilk şey güvenli ve dikkatli bir şekilde aracınızı servise götürmektir. Aracınızın direksiyon destek sistemi devre dışı kalacağı için direksiyon bir hayli sertleşecektir. Aracı güvenli bir şekilde kulanamayacağınızı düşünürseniz; çekici çağırmanız önerilir. Araç servise gittiğinde arızalı parça sökülür. Tamir edilebilecek bir parçaysa tamir edilir. Aksi halde yeni parça almanız gerekecektir.

Direksiyon Kendini Nasıl Toplar?

eps arızası

Hidrolik, mekanik ve ya elektrik destekli olup olması önemli olmadan her direksiyon sistemi bu toparlanma eğimini yapar. Araç tekerleklerinin duruş ve eğimine kamber Kaster açıları denir. Direksiyon sistemiyle tekerleklere bağlanan sistem, belirli bir açı ve geometri kullanır. Kaster açısı, direksiyonun toplanmasındaki sebeptir. Direksiyonun araç tekerlerine, aynı motosikletlerde olduğu gibi eğimli bir açıyla bağlıdır. Bu eğik bağlantı sebebiyle, lastikler biraz eğimli görünebilir. Bu arabanın lastikleri eğri derken artık bir kez daha düşünün çünkü bunun sebebi kaster açısı olabilir.

Direksiyon Kendini Nasıl Toplar Yazımızın Devamı >>>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here