Engelli Bireylerin Araç Alma Süreçleri Nelerdir?

6
24156

Engelli raporu ile araç alma ve ÖTV’siz araç alma süreçlerini sizin için araştırdık. Engelli bireylerin araç alma süreçleri nelerdir? Sorusunu cevaplamak için hazırlamış olduğumuz yazıyı okumaya devam edin…

1ÖTV’siz Araç Nasıl Alınır?

Engelli raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) ödemeden araç sahibi olabiliyor. %40 ile %90 arasında engeliniz var ise biraz daha prosedür izlemeniz gerekiyor. %90 üzerinde engeliniz var ise “ağır engelli” statüsünden değerlendiriliyor ve daha az prosedür izliyor.

2%40 ile %90 Arası Engeli Bireylerin Araç Alması

Öncelikle durumunu gösteren sağlık raporu alınması gerekiyor. Raporda, engelli bireyin “özel engelli aracını” kullanabileceği belirtilmesi gerekiyor. Daha sonra kendinize uygun dizayn edilmiş özel tertibatlı araçlarda ehliyet sınavına girmeniz gerekiyor. ÖTV indirimi ile alınan araç engelli birey dışında kişilerin araç kullanması yasaktır.

3%90 Engeli Bireylerin Araç Alması

Ağır engelli statüsüne sahip engelli bireyler durumlarını gösteren sağlık rapor alması gerekiyor. Engelli araba sürmeye uygunsa raporda, engelli bireyin “özel engelli aracını” kullanabileceği belirtilmesi gerekiyor. Daha sonra kendinize uygun dizayn edilmiş özel tertibatlı araçlarda ehliyet sınavına girmeniz gerekiyor. Eğer engeli araç kullanmaya müsait değilse 3. Dereceye kadar yakın akrabası ya da sigortalı çalışan özel şoförünün adını kendi adınıza ek olarak ruhsata ekleyebilirsiniz. Ruhsata ismi yazılmayan kişilerin araç kullanması yasaktır.

4Engelli ÖTV’si Hakkında Her Şey

  • ÖTV indirimi sıfır km araçlar için geçerlidir.
  • ÖTV indirimi aracın ÖTV tutarı kadardır. Yani araç alırken toplam fiyatın kalemlerini görmeniz ve KDV’siz haliyle ÖTV tutarını çıkararak hesaplama yapmanız gerekir.
  • ÖTV indirimi 5 yılda bir kez uygulanır.
  • Ruhsatta ismi geçen kişiler dışında engelli araçların kullanımı yasaktır.
  • 5 yıl içinde aracı satmak isterseniz ÖTV tutarını ödemeniz gerekiyor.
  • 5 yıl içinde mücbir sebeplerden dolayı araç kullanılmaz hale gelirse hurda belgesi alındıktan sonra yeni araç için ÖTV indiriminden yararlanabilirsiniz.
  • Engelli aracı 200 bin TL’yi geçmeme ve 2800 cc ‘den düşün motor hacmine sahip olması gerekiyor.
  • Engel durumunuza göre dizayn edilmiş özel tertibatlı araçlar alınmalıdır.

5MTV İndirimi Nedir?

ÖTV indiriminden muaf olan engelli bireyler aynı zamandan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden (MTV) de muaf tutuluyor. Yapılması gereken, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı Malul ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu’nu doldurup bağlı bulunduğunuz vergi dairesine teslim etmeniz gerekiyor.

Araç almayı düşünüyorsanız en yeni ikinci el otomotiv ilanlarına bakmadan geçmeyin. Eğer aracınızı satmayı düşünüyorsanız aracınızı arabam.com üzerinden ücretsiz ilan vererek hızlıca satabilirsiniz.

 

6 YORUMLAR

  1. %40 ile %90 Arası Engeli Bireylerin Araç Alması:
    Öncelikle durumunu gösteren sağlık raporu alınması gerekiyor. Raporda, engelli bireyin “özel engelli aracını” kullanabileceği belirtilmesi gerekiyor.

    Eşim kanser hastası olduğu için %60 engelli raporu var, ancak fiziksel bir engeli yok, bu yüzden özel dizayn araç ihtiyacı da yok. Bu durumda normal bir araç alabiliyormuyuz?

  2. benim çocuğum 10 yaşında%92 engelli raporu var Nasıl araba alırım Nereye başvurmam gerekiyor neler gerekiyor Lütfen yardımcı olur musunuz

  3. Merhaba arkadaşlar ben 2020 12 ayda Honda Civic araba aldım engelli çocuğumun adına bu aracı ne zaman satabilirim 2020 1 yıl mı sayılır yoksa 2021 olarak mı sayılır bilgi verebilir misiniz lütfen teşekkür ederim şimdiden

  4. Merhaba arkadaşlar ben 2020 12 ayda Honda Civic araba aldım engelli çocuğumun adına bu aracı ne zaman satabilirim 2020 1 yıl mı sayılır yoksa 2021 olarak mı sayılır bilgi verebilir misiniz lütfen teşekkür ederim şimdiden

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here