En Çok Otomobil Üreten 10 Ülke

0
5045
otomobil fabrika

Otomotiv endüstrisi, dünyanın en büyük endüstrileri arasında yer alıyor. Çok büyük bir sanayi olmasıyla birlikte yan sanayilerin oluşmasına da sebep olmuş ve büyük bir pazar haline gelmiştir. Hatta bugün Japonya ve Almanya gibi güçlü ülkelerin, daha da güçlenmesini sağlamıştır ve en büyük sebepler arasında yer almıştır. Peki dünyada en çok otomobil üreten 10 ülke hangisi? En çok otomobil üreten 10 ülke listesinde Türkiye var mı?

10 Tayland

tayland otomobil üretimi

Tayland’da ki otomotiv endüstrisi Güneydoğu Asya’nın en büyük sektörüdür. Her yıl 2 milyondan fazla araç üreterek, Japon, Çin ve Amerikan araçlarını lisanslı bir şekilde üretir. Özellikle kamyon üretiminde dünyanın en büyüklerinin arasında yer alıyor.

9 İspanya

Otomotiv sektörü İspanya için en büyük iş kaynaklarından biridir. Avrupa’nın ise Almanya’dan sonra en büyük otomobil üreticisi ülkesidir. Dünyanın önde gelen otomobil markalarının, İspanya’da toplamda 17 fabrikası vardır.

8 Brezilya

otomobil fabrika

Dünya’daki çoğu otomobil devi markalar araçlarını Brezilya’da üretiyor. En büyük otomobil üreticisi ülkeler arasına giren ülke bu sene 2,25 milyon araç üretti. Ülkede; Volkswagen, Fiat ve Renault gibi daha bir çok markanın aracını üreten toplamda 27 otomobil fabrikası var.

7 Meksika

meksika otomobil

En çok otomobil üreten ülkeler listesinde Brezilya’yı geride bırakarak Meksika, 3,15 milyon araç üretimiyle yedinci sırada yer aldı.

6  Almanya

volkswagen fabrika

Almanya otomotiv endüstrisi, bugün hala dünyanın en büyük iş verenlerinden biridir. Dünyanın en büyük otomobil markalarına ev sahibi yapan ülke, geçtiğimiz yıllarda 4. sırada yer alırken 2022 yılında 3,31 milyon üretimle altıncı sırada yer aldı.

5  Güney Kore

Güney Kore 3,46 milyon üretimle dünyanın en büyük 5. otomotiv üreticisi olarak yer alıyor. En çok araç üreten markası ise Hyundai, ardından ise Kia geliyor. Yıllardır otomobil piyasasına çok büyük katkıda bulunan ülkenin otomobil endüstrisi en büyük gelirlerinden biri.

4  Hindistan

1,3 milyar nüfusu içe Hindistan’da ucuz en büyük otomobil üreticisi ülkeler arasında yer alıyor. Üretilen araçların yüzde 80’i binek otomobilken yüzde 20’si ticari araçtı. Bu şirketlerin başında; Mahindra Electric, REVAi ve Tata Motors geliyor.

3  Japonya

Japonya bu yıl 7,85 milyon motorlu taşıt üreterek küresel anlamda neredeyse araçların yüzde 10’unu üretti. Bu rakam 2019 yılında 9,7 milyon adetken parça tedariki sorununu gözler önüne serdi.

2  Amerika Birleşik Devletleri

ABD’nin bu yılki üretimi 9,17 milyon oldu. Bu sayede dünyanın en büyük ikinci otomobil üreticisi konumunda yer aldı. Binek otomobil üretimi Japonya ve Almanya’nın gerisinde olsa da, hala ikinci sırada. Özellikle Amerika’da Cadillac, Chevrolet ve Hummer gibi daha bir çok marka araçları üreten firma popülasyonun yüzde 17’sini oluşturuyor.

1  Çin

Çin diğer sektörlerde olduğu gibi otomotiv üretiminde de birinci sırada yer alıyor. Ülkenin yıllık bazda motorlu taşıt üretimi ise 26,8 milyon. Üretilen araçların yüzde 83’ü binek otomobillerken, yüzde 4’ü ticari araç üretimiydi.

Türkiye Listede Kaçıncı Sırada?

türkiye otomobil üretimi

Türkiye 1,27 milyon motorlu taşıt üretimiyle dünyada 13. sırada yer alıyor. Asya ve Avrupa arasında yer almasıyla stratejik bir konumda yer alan Türkiye, genç popülasyonu ve hem Asya hem Avrupa’ya ihracatın daha kolay hale gelmesine neden oluyor. Bu nedenle bir çok marka ve model ülkemizde üretiliyor.

Kaynak-1

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here