El Freni Nedir? El Freni Sorunları Nelerdir?

1
3867

Başarıyla bir park yeri buldunuz, ancak ideal bir konumda değil. Belki dik bir yokuş ya da arabanızın manuel şanzımanının viteste kalacağından emin değilsiniz. El freni tam olarak bunun için.

Bir saniye… el freni mi yoksa acil durum freni mi?Ne yapmak için tasarlandı ve nasıl çalışıyor? El freninin nasıl çalıştığı ve neyin yanlış gidebileceğiyle ilgili bu açıklamaya göz atın.

El Freni Nedir?

Bazı araçlarda, orta konsolda bir kol bulunur bazılarında ise sürücünün ayak boşluğunda ekstra bir ayak pedalı bulunur.Pek çok modern otomobilin konsolunda el frenini elektronik olarak devreye sokan bir düğme bile vardır.Her durumda, temeller aynıdır. El frenleri, ilkel kampanalı frenler gibi tasarlanmıştır.

El Freni

Sağlam bir çelik kablo, aracın yolcu bölmesindeki kol veya pedaldan arka frenlere kadar uzanır.Pedala bastığınızda veya el frenini çektiğinizde, kablo, arka tekerleklerdeki park frenlerini devreye alır. Ekolayzer, tek kabloyu ikiye bölerek park freni basıncını her iki arka tekerleğe yayar.

El Freni Nasıl Çalışıyor?

El frenini devreye soktuğunuzda, el freni pabuçlarını bir disk fren “başlığının” iç yüzeyine doğru sıkıştırmaya zorlar.Sürtünme arabanızı yerinde tutar, böylece aracınız kaymaz.

El Freniyle İlgili Ne Sorunlar Olabilir?

Düzgün ve düzenli kullanıldığında, park freni sisteminin bileşenleri çok uzun süre dayanır.Bununla birlikte, özellikle yanlış kullanımla ilgili olarak ortaya çıkabilecek birkaç sorun vardır.

Aşınmış park freni pabuçları. Park freni pabuçları, normal fren balataları gibi aşınabilir. El freninin yanlışlıkla uzun süre devrede bırakılması veya yanlış ayarlanması durumunda genellikle bunun geçerli olduğunu göreceksiniz.
Dolanmış kablolar. El frenini devreye sokmak ve serbest bırakmak için el freni kablolarının serbestçe hareket etmesi gerekir. Kullanım eksikliği ve yağlama eksikliği, el freninin sıkışması, devreye girmemesi veya kablo kopması anlamına gelen kabloların sıkışmasına neden olabilir.
Sıkı tutmuyor. El freniniz, devreye girdiğinde aracınızın kaymasını engellemelidir. Aksi takdirde, fren pabuçları aşınmış olabilir veya park freni ayar dışı olabilir.

El Freni Onarılabilir mi?

Park freni sorunlarının çoğu, park freni bileşenlerinin yağlanması ve ayarlanmasıyla sisteme bakım yapılarak hızla giderilebilir.
Kırık veya tutukluk yapan bir kablo veya aşınmış park freni pabuçları, tıpkı diğer fren sistemi parçaları gibi değiştirilebilir.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Bir gece hafif rampada bırakmıştım arabayı. sabah yolun başında buldum. allahtan zarar gelmedi kimseye. el freni teli kopmuş. vitesteydi diye hatırlıyorum ama nasıl kaydı bilmiyorum. durduk yere el freni teli kopar mı? yoksa başka bir iş mi var bilemedim.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here