El Freni Balatası Nedir? Çalışma Sistemi Nasıldır?

1
4335

Frenler, bir arabanın en önemli bileşenlerinden biridir ve el freni, aracınızı sabit ve güvenli tutmak için çalışan fren sisteminin önemli bir parçasıdır. Araçlarda kampanalı frenler ve / veya disk frenler bulunur ve el freni balatası tipik olarak arka frenlerde bulunur.

Kampanalı frenler için el freni, ayağınızı fren pedalına basmanıza benzer şekilde frenleri çalıştıran manuel bir mekanizma kullanır. Disk frenler biraz farklıdır ve aracı durdurmak için disk fren rotoruna ve balatalarına sahiptir. Disk frenli araçlarda, el freni balataları disk fren rotorundaki kampana içinde kullanılır.

Ön frenler, arka frenlere göre daha fazla fren yükü alır. Arka tarafta kampanalı frenleriniz varsa, fren balatası genellikle ön frenlerinizden iki kat daha uzun süre dayanır. Fren balatası değişimi hakkında daha fazla bilgi için bu makaleye göz atın.

El Freni Balatası Nedir?

El freni balatası, silindirik bir metal tamburun duvarlarına oturacak şekilde monte edilmiş, sürtünme yastıkları içeren kavisli yarım dairelerdir. Tamburlar tekerleklere takılır ve araç hareket ederken döner.

El freni balataları, balatayı duvardan yeterince uzakta tutan bir yay mekanizması üzerinde çalışır, böylece tambur sürüş sırasında serbestçe dönebilir. El frenini park ettiğinizde ve uyguladığınızda, el freni balataları, aracı yerinde tutmak için tamburun duvarına doğru zorlanır.

el freni balatası

Kampanalı frenlerde el freni, fren balatasını kampanaya manuel olarak uygular. Disk frenler için, kampana disk fren rotorunun merkezidir. El freni pabuçları, tamburun monte edilir ve el freni devreye girdiğinde tambur duvarının iç tarafına doğru zorlanır.

El Freni Balatasının Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

-Fren pedalına basarken çıkan gıcırdama sesi

-Fren pedalı üzerinden titreşim

-El freni kolu her zamanki gibi çalışmıyor

-El freni çekildiğinde araç harekete devam ediyor

El Freni Balatası Nasıl Değiştirilir?

Araç kaldırılır ve tekerlekler çıkarılır. Fren balatasına erişmek için tekerlek göbeği ve fren bileşenleri çıkarılır. Aşınmış fren balataları çıkarılır ve yenileriyle değiştirilir. Fren bileşenleri ve tekerlek poyrası yeniden takılır. Frenler ayarlanır ve çalışması test edilir.

Hatırlanması Gereken İpuçları

El freni balatası kirlenmişse değiştirilmelidir.

Fren kampanaları temizlenmeli, ölçülmeli ve yeniden yüzeylendirilmeli veya gerekirse değiştirilmelidir.

El Freni Balatasının Değiştirilmesi Ne Kadar Önemli?

El freniniz çalışmazsa, kendinizi ve başkalarını savunmasız bir duruma sokarsınız. El freni balatasını aşınma sınırlarına ulaştıklarında değiştirmezseniz, diğer bileşenlere zarar verme riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve arkada kampanalı frenleriniz varsa, ihtiyaç duyduğunuzda frenlerinizin çalışmama riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here