Dizel Motorlarda Siyah Dumanı Azaltmanın 3 Yolu

0
18040

Dizel otomobiller gerek yakıt tüketimi açısından gerekse de sağladığı yüksek tork değerleri ile bir çok kişinin tercih ettiği otomobillerdir. Günümüzde dizel otomobiller, common rail yakıt sistemine sahip ve turbo beslemelidir. Ancak 90’lı yıllara kadar üretilen otomobillerin birçoğunda turbo teknolojisi bulunmayıp düz dizel motora sahiptir. Bahsi geçen yıllarda bazı markalar; elektrikli gaz pedalına sahip kartlı mazot pompaları çıkarmıştı. Ancak geçiş döneminde olduğu için çok da başarılı sayılmazdı. Sonrasında çıkan common-rail yakıt sistemine sahip motorlar; oldukça başarılı oldu. Ancak dizel otomobiller her ne kadar gelişmiş de olsa bazı durumlarda siyah duman atabilmektedir. Bu yazımızda sizlere dizel motorlarda siyah dumanı azaltmanın 3 yolundan bahsedeceğiz.

Dizel Motorlarda Siyah Dumanı Azaltmanın 3 Yolu

Siyah dumanı

Common-Rail Yakıt Enjeksiyon Sistemi Tercih Edin

Common-Rail yakıt enjeksiyon sistemi; yakıtı doğrudan solenoid valflere besleyen yüksek basınçlı bir enjeksiyon sistemidir. Daha eski dizel araçlarda, pompa elemanları yakıtı pompalamak için düşük basınçlı bir sistem kullanıyordu. Normalde siyah dumanın çıkmasına neden olan şey budur. Ancak bir common rail sistemi varsa, neredeyse hiç siyah duman veya emisyon çıkmayacaktır. Bir dizel araç satın almaya gittiğinizde, common-rail yakıt enjeksiyon sistemi olan bir araç tercih etmeniz siyah duman riskinin az olmasını sağlar. 

Hava Sistemini Temizleyin 

Herhangi bir dizel aracın içten yanma işlemi, yakıtın tamamen yanması için uygun miktarda hava girişi gerektirir. Motora yetersiz miktarda hava girerse, yakıt yalnızca kısmen yanacaktır. Bunun sonucu egzoz sisteminden çıkan siyah duman olacaktır. Su ve karbondioksit üretilmesi için yakıtın tamamen yakılması gerekir. Bu iki unsur siyah dumana neden olmaz. Bu nedenle, siyah duman üretmekten kaçınmak istiyorsanız, doğru hava ve yakıt kombinasyonu çok önemlidir. Bu nedenle, tıkalı veya kirli olup olmadığını görmek için hava filtresi sisteminizi kontrol edin . Havanın akmasını engelleyen şey bu olabilir. Durum buysa, hava temizleme sisteminizi temizlemeniz veya değiştirmeniz gerekecektir.

Yakıt Katkı Maddeleri 

Aracınızı sürmeye devam ederken, yanma birikintileri ve döküntüler kademeli olarak silindir bölmelerinde ve yakıt enjektörlerinde birikecektir. Bu birikintiler yakıtla karışacak ve iki şey yapacak. İlk şey, motorun performansını düşürecek ve yakıt ekonomisini azaltacaklarıdır. İkincisi, o siyah dumanın egzoz sisteminden çıkmasına neden olacaklardır. Neyse ki, bu zararlı birikintileri temizlemek için dizel yakıtınızla karıştırabileceğiniz bir temizlik katkısı var. Bunu yaptığınızda, siyah dumanın birkaç gün sonra kaybolduğunu göreceksiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here