Dizel motor hakkında pek çok söylenti var. Bununla beraber dizel motorlu araçların üretimi de devam ediyor.

Bazı otomotiv markaları dizel motor üretimini bırakmayı düşünse de, özellikle egzoz emisyonlarını düşürme çalışmaları ile beraber dizel motorda iyileştirme çalışmaları da devam ediyor.

Fosil yakıtlı ve içten yanmalı motorların ilerleyen dönemde kullanılmayacağı artık kesin.

Dizel Motor

Ancak bu geçiş sürecinin ne kadar süreceği ve özellikle elektrik, Hibrit sistemler ile çalışan araçlara geçiş döneminde bugün hala dizel ve benzinli motor seçenekleri bir rekabet halinde.

Bugün sizler için dizel motor özelinde bu gelişen trenleri yorumladığımız bir içerik hazırladık.

1Dizel Motor Avantajları ve Dezavantajları

Dizel motorun en büyük avantajı bu dönemde artık bir dezavantaj haline gelmiş durumda. O konuda yakıt tüketimi.

Dizel motor teknolojisi ağırlıkta yakıt verimliliği ve tork değerleri üzerinden avantaj yaratmıştır.

Geçtiğimiz 5 sene öncesinde dizel ve benzin arasındaki fark neredeyse yarı yarıya idi.

Aynı zamanda Dizel motorlu ünitelerinin ortalama yakıt tüketim değerleri de benzinli bir aracın en az %35-40 oranında daha düşük bir seviyedeydi.

Dizel motorlu üniteli bir aracın aynı karoser, donanım ve opsiyon özelliklerine sahip bir benzinli rakibi arasında ciddi bir fiyat farkı vardı.

Ancak bu yakıt tasarrufu sayesinde ortalama 60-80.000 kilometre bandından sonra dizel motor avantajlı duruma geçiyordu.

Fakat bugün dizel ve benzin akaryakıt litre fiyatlarının birbirine yaklaşmış olması sebebiyle bu avantaj etkisini kaybetmeye başlamıştır.

Dizel Motor

Dizel motorun avantajlarından biri kilometre ömrüdür.

Benzinli bir araç ortalama 300-400.000 Kilometre bandında arıza potansiyeli artarken, dizel bir araç için 700.000 kilometrelere kadar çıkabiliyor.

Elbette bu durum aracın özenli kullanılmasına bağlı olarak değişiyor.

Aynı zamanda dizel motorların tork değerlerinin yüksek oluşundan kaynaklı bazı kullanıcılar özel olarak bu sürüş keyfini tercih ediyor.

Dizel

2L.P.G Mi Yoksa Dizel Mi?

En büyük karşılaştırma bu aşamada yapılıyor.

Benzinli bir araç ile karşılaştırıldığında dizel motorun avantajları olsa da L.P.G kiti olan bir benzinli model karşısında hiçbir avantaj elde edemiyor.

Satın alma maliyeti, akaryakıt maliyeti ve bakım maliyetleri gibi önemli detayların tamamında L.P.G olan bir dizel motorlu bir araçtan avantajlı duruma geçmiş oluyor.

Aynı zamanda dizel motorlar için dizel partikül filtresi ve katalitik konvertör aksamlarının zaman zaman sorun çıkartabiliyor.

Bunun sebebi genellikle kısa mesafede soğuk motor ile sürekli devirsiz kullanma alışkanlıklarına bağlı olarak gelişebiliyor.

Özetle, bu hesabı yaparken dizel motorlu bir aracın satın alma maliyetinin yüksek oluşu, yakıt konusundaki avantajını bugün artık çok yüksek kilometrelerden sonra sağlaması, bakım ve arıza maliyetlerinin yüksek oluşu ve son olarak egzoz emisyon değerlerinin yüksek oluşu gibi sebeplerle dizel motorlu versiyonların avantajı kalmadı diyebiliriz.

İkinci El Otomobil İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Dizel Dizel Motor

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here