Dik Yokuşlarda Araç Nasıl Kullanılır?

0
12842

Otomobil kullanırken sürücülerin en zorlandığı alanlardan biri de yokuşta duran aracı kaldırmaktır. Özellikle acemi şoförler bu konuda daha çok zorlanıyor. Dik yokuşlarda aracınızın nasıl kullanılması gerektiğini sizin için araştırdık. Detaylı bilgi için okumaya devam edin…

Yokuşta duran aracı kaldırılırken daha dikkatli olmak gerekiyor. Düz viteslerde kontrol tamamen sürücüde olduğu için bu konuya gereken özen gösterilmelidir. Özellikle düz viteslerde gereken özen gösterilmez ise kaldırma kazalarıyla karşı karşıya kalınır. Otomatik viteslerde bulunan otomatik el freni sayesinde düz viteslere göre yokuşta araç kaldırmak daha kolay.

Yokuşta duran aracı kaldırmakYokuş Yukarı Araç Kaldırmak

Aracınızı geri kaydırmadan kaldırmak için en çok kullanılan iki tane pratik yöntem vardır.

1Yarım Debriyaj ile Yokuşta Araç Kaldırma

Özellikle acemi sürücüler daha çok yarım debriyaj yöntemini kullanır. Bu yöntem sayesinde aracı geriye kaydırmadan rahatlıkla kaldırabilirsiniz.

Dik yokuşlarda araç kaldırılırken ayağınızı frenden çekmeden debriyaj kavrama noktasına kadar kaldırılır. Bu esnada aracın motorundaki seste bir değişme yaşanır, araç kendini ileri attığı zaman fren bırakılır gaz verilir. Daha sonra ayak debriyajdan tamamen kaldırılarak aracın hareket etmesi sağlanır.

2Yokuşta El Freni ile Kaldırma

En çok kullanılan diğer bir yöntem ise yokuşta el freni ile kalkmaktır. Yokuşta araç kaldırırken ilk önce aracın vitesi bire alınır daha sonra el frenini çekerek aracı normal şekilde kaldırır. Alınan bu önlem sayesinde araç geriye kaymaz. Araç harekete başladıktan sonra el freni indirilir aracın hareket etmesi sağlanır.

Yokuşlu yollarda aracın hızı düşükken gaza basmayın. Hem güvenli bir sürüş için hem de yakıt tasarrufu için buna dikkat etmeniz gerekiyor.

Sürücü araç kullanmakta ustalaştıktan sonra bu yöntemlere ihtiyaç duymadan aracı rahatlıkla yokuştan kaldırabilir. Ayak hareketlerini geliştirdikten sonra bu yöntemlere gerek duymadan kolaylıkla araç kullanabilir. Bu alanda tecrübe kazanmak için sürekli pratik yapmak gerekiyor. Zaman buldukça yokuşlarda araç kullanılırsa araç hakimiyeti daha çabuk kazanılır.

3

Yokuş Aşağı Araç Kaldırmak

Araç hızı düşük olmalıdır. Yolun eğimine göre aracın hızı kontrol altına alınmalıdır. Hızınızı bir anda düşürmek tehlikeli olduğu için hızı sabit tutmak gerekiyor. Halk arasında çok kullanılan vitesi boşa alma yöntemi kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu yöntem hem tehlikelidir hem de yakıt tüketimini artırır.

Kışın araç kullanmak her zaman daha fazla risklidir. Peki, kışın araba kullanırken nelere dikkat etmeli?

Araç almayı düşünüyorsanız en yeni ikinci el otomotiv ilanlarına bakmadan geçmeyin. Eğer aracınızı satmayı düşünüyorsanız aracınızı arabam.com üzerinden ücretsiz ilan vererek hızlıca satabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here