Devirdaim Pompası Nedir? Devirdaim Pompası Arızaları

0
7115

Otomobilinize periyodik bakım yaptırırken pek göze batmayan ancak ağır bakımlar söz konusu olduğunda gündeme gelen bir mekanizma vardır: Devirdaim. Genellikle otomobilin triger kayışının bakımı yapılırken bu mekanizmanın da bakımı yapılır. Peki devirdaim pompası nedir? Ya da devirdaim seti ne işe yarar? Devirdaim pompası arızalanırsa ne olur? Devir daim pompası otomobilin soğutma suyunun radyatörde ve motor içindeki kanallarda dolaşmasını sağlar.

Devirdaim Pompası Nedir?

Devirdaim Pompası otomobilin soğutma suyunun radyatör içinde ve motor içindeki ilgili kanallarda dolaşmasını sağlar. Devir daim pompası bir kayış ve bilya sistemi ile triger seti ile birlikte çalışabildiği gibi tamamen bağımsız olarak elektrikli çalışan devirdaim pompası türleri de vardır.

Devirdaim Seti Ne İşe Yarar?

devirdaim pompası

Devirdaim seti otomobilinizin motor sıcaklığının ideal düzeyde tutulması için gerekli olan suyun dolaşımından sorumludur. Soğutma suyunun hem radyatör içinde hem de motor bloğu içindeki kanallarda dolaşımı, devir daim pompasından gelen güç sayesinde mümkün olur.

Devirdaim Pompası Arızalanırsa Ne Olur? Devirdaim Arızaları

Devir daim pompası arızalanırsa aracınız soğutma suyu sirkülasyonunu yeterli miktarda gerçekleştiremez. Bu da motorun hararet yapmasına neden olabilir. Ayrıca zamanla eskiyen devirdaim pompasında keçe ve contalar su kaçırabileceği için aracınız su eksiltebilir. Oldukça pahalı tamiratlara neden olacak olan bu durumu yaşamamak adına devirdaim pompasının durumunu her bakımda kontrol etmenizde fayda var.

devirdaim pompası

Ayrıca triger kayışı ile birlikte çalışan devirdaim sistemlerinde kayış ve bilyaların sağlığı da önemlidir. Bu kayışların yapısının bozulması veya bilyaların eskiyip daha zor dönmesi devirdaim pompasına yeterli gücün aktarılmasını önler. Aracınızın yakıtına da yansıyabilen bu durum motorun fazla ısınmasına da neden olabilir.

Devirdaim motorunda meydana gelebilecek bir arıza eğer devirdaimin dönmesini durdurursa bu ona bağlı parçaların da hasar görmesine neden olur. Bu durum, özellikle triger ile birlikte çalışan sistemlerde büyük masraflara neden olabilir. O nedenle devirdaim setinin bakımı ve değişim işlemi genellikle triger seti ile birlikte yapılır.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here