Coupe Nedir? Sedan ve Coupe Farkları Nelerdir ?

0
4672
coupe nedir?

Coupe Nedir? Sedan Nedir? Bu iki araba türünün önemli farklılıkları elbette var, ancak benzer yanları da bir hayli fazla. Coupe’ler iki kapılı, sedanlar dört kapılıdır. Dava kapandı, değil mi ? O kadar hızlı değil.

Kapı sayısı önemli bir fark olsa da otomobil üreticileri, müşterileri için daha özel araçlar üretmek için aslında coupe ve sedan platformlarını farklı şekilde kullanıyor. Sonuç olarak, coupe’ler ve sedanlar arasındaki farklar dış tasarımın ötesinde.

Bir coupe’yi nasıl tanımlayacağınızı ve bir arabayı neyin sedan yaptığını öğrenmek, ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza en uygun aracı bulmanıza yardımcı olabilir.

Detaya inelim. Burada siyah beyaz düşünmek kolay: sedanlar dört yetişkin içindir ve coupeler iki yetişkin ve belki bir ya da iki çocuk taşıyabilen daha sportif otomobillerdir. Fakat bekleyin ! Bazen sedanlar da sportif ve şık olabilir. (Bkz. Dodge Charger, Hyundai Genesis) Bu sıfatlar sadece coupe’ye ait değil. Öte yandan, bazı coupe’ler bu günlerde bol miktarda ekstra kapıya sahip.

Coupe Nedir?

Coupe Nedir? ve Coupeler Kim İçin? Daha sportif bir otomobil isteyen, ekonomiye önem veren ve geniş bir ailesi olmayan sürücüler.

İlk adımlar 1800’lerde, vagon üreticilerinin geleneksel lüks tasarımlarını kısaltmak ve yolcuların araca tırmanmasını kolaylaştırmak için değiştirdiğinde atıldı. 1960’larda coupe otomobillerin popülaritesi arttıkça, daha fazla otomotiv tasarımcısı, araba köklerine bir selam olarak üstleri açık ve iki kişilik araçlar çizdi.

Kısa bir süre sonra, üreticilerin daha sportif bir 2+2 gövde stili yaratmak için arka koltuğu büyük ölçüde azaltması veya tamamen kaldırmasıyla coupe otomobil terimi karışmaya başladı. Bu terim, şık eğimli bir tavan çizgisine, iki kapıya ve önde iki fonksiyonel koltuğa ve ayrıca arkada iki küçük koltuğa sahip otomobilleri ifade eder.  Daha yakın zamanlarda, otomobil üreticileri coupe tanımını sedan serilerinin sportif çeşitlerine uygulamaya başladı. Sonuç olarak, coupe terimi onu daha rahat bir şekilde üretebilen üreticiler arasında popüler hale geldi. Otomobil üreticileri ayrıca Honda Civic gibi aynı model hattını kullanan bir coupe ve sedan da üretebilir.

Coupe Vs. Sedan

Sedan Nedir?

Pazara giren ilk sedan Renault otomobil şirketindendi. Bu araçta iki sıra koltuk ve dört kapı vardı. Ancak tamamen kapalı bir kabin alanı yoktu. Popüler bir tarz olduğunu kanıtladı ve Cadillac, 1906’da ilk tamamen kapalı sedanı üretim satmaya başladı. Diğer üreticiler, sedan tanımını tam olarak karşılayan kapalı binek araçları üreterek hızla takip ettiler. Modern stil ve özellikleri benimsemesinin ötesinde, sedan tasarımları yıllar içinde pek değişmedi.

Modern sedan, iki ilave kapısıyla birlikte çoğu coupe’den daha uzun bir dingil mesafesine sahiptir. Bu ekstra uzunluk, hem ön hem de arka yolculara rahat etmeleri için daha fazla alan sağlar. Çoğu sedanda, arka koltuklar herkes için yeterli baş ve oturma mesafesi sağlar. Ayrıca bagaj kapasitesi olarak daha fazla şey vaat edebilirler.

Coupe

Sedanlar, coupelerden daha geniş bir pazara hitap edecek; müşteriler hem yolcu hem de daha fazla yük taşıyabilen daha büyük SUV araçlar aramaya başladığından sedan otomobil satışları son on yılda biraz düştü.

Sedan ve Coupe Arasındaki Temel Farklılıklar

Sedanlar ve Coupeler arasındaki temel farkları bilmek, bu gün piyasadaki tüm çeşitli gövde stillerini araştırırken size zaman kazandırabilir. Peki farkları biliyor musunuz?

  • Verim

Coupe’nin daha kısa dingil mesafesi ve daha hafif boş ağırlığı, bu otomobilin genel performansını doğal olarak artırıyor. Örneğin hızlanma ve frenleme performansı.

  • Dış Stil

Bir coupe oluşturmak için iki kapıyı çıkarmak, bir otomobilin dış stilini önemli ölçüde değiştirebilir ve ona daha sportif bir görünüm kazandırabilir. Gövdenin pencere çerçeveleri, toplam uzunluktaki değişiklikleri hesaba katmak için biraz ayarlanır. Sonuç, daha uzun kapılar ve arka camlardır. Daha uzun kapılar kesinlike harika görünüyor, ancak küçük alanlarda zorluk yaşatabilir.

  • İç Konfor

Yapısı gereği sedan araçlar coupe’lere göre daha konforlu olabilir. Ancak büyük ölçüde istisna bulabilirsiniz. Bu konuda araçların birbirleri ile kıyaslanması gerekmektedir.

Hangisi İdeal?

Artık aradaki farkları ve yapısı gereği sedan ve coupe otomobillerin özelliklerini biliyorsunuz. Burada kişilerin kendi kullanım seçenekleri ve alanları ön plana çıkıyor. Eğer bir gün sedan ve coupe otomobil arasında kalırsanız, umarım bu yazı size yardımcı olur. Herkese güvenli sürüşler.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here