Common Rail Dizel Motorun Avantajları ve Dezavantajları

0
4224

Dizel otomobiller gerek yakıt tüketimi açısından gerekse de sağladığı yüksek tork değerleri ile bir çok kişinin tercih ettiği otomobillerdir. Günümüzde dizel otomobiller, common rail yakıt sistemine sahip ve turbo beslemelidir. Ancak 90’lı yıllara kadar üretilen otomobillerin birçoğunda turbo teknolojisi bulunmayıp düz dizel motora sahiptir. Bahsi geçen yıllarda bazı markalar; elektrikli gaz pedalına sahip kartlı mazot pompaları çıkarmıştı. Ancak geçiş döneminde olduğu için çok da başarılı sayılmazdı. Sonrasında açıkan common-rail yakıt sistemine sahip motorlar; oldukça başarılı oldu. Bu yazımızda sizlere “Common Rail Dizel Motorun Avantajları ve Dezavantajları” konusunu derledik.

common rail dizel motorun

Common Rail Dizel Motorun Avantajları

Common rail dizel motorlar daha iyi emisyon kontrolü, yakıt tüketimi ve güç sağlar. Diğer bir deyişle, common rail dizel motorlar daha az yakıt tüketirken, daha az emisyon üretirken araca daha fazla güç sağlayabilir. Bu nedenlerden, bir aracın ürettiği karbon emisyonlarının hacmine bir sınır koymak isteyen hükümet düzenleyicileriyle uyumludur. İşte bir common rail dizelinin doğrudan enjeksiyona karşı beş avantajı.

1) Daha Düşük Emisyonlar

Common rail dizel motorların araç üreticileri tarafından icat edilmesinin nedenlerinden biri, hükümetin karbon emisyonları konusunda daha katı düzenlemeler oluşturmasıydı. Büyük dizel kamyonların havaya çok fazla siyah duman saldığı zamanı hatırlıyor musunuz?

Artık bunu göremiyorsunuz çünkü common rail dizel motor teknolojisi bu emisyonları azaltmak için tasarlandı.

2) Daha Fazla Güç

Çalışmalar, common rail dizel motorlu araçların geleneksel dizel motorlardan %25 daha fazla güç üreteceğini göstermiştir. Bu, dizel motorun genel performansının iyileştirildiği anlamına gelir.

3) Daha Az Gürültü

Doğrudan yakıt enjeksiyon sistemlerinin sürüş sırasında gürültülü olduğu biliniyordu. Rail sistemi, çok daha sessiz çalışır.

4) Daha Az Titreşim

Geleneksel doğrudan yakıtlı dizel motorlarda çok fazla titreşim hissedilirdi. Artık bu titreşimler, çok daha konforlu bir sürüş deneyimi için common rail direkt enjeksiyon sistemi ile azaltıldı.

5) Daha Fazla Yol

Common rail dizel motor daha fazla güç sağladığından, bu, yakıtınızda daha fazla yol yapacağınız anlamına gelir. Sonuç olarak, yakıt ekonominiz de daha iyi olacaktır. Bu, yoldayken yakıta daha az para harcanması anlamına gelir.

Common Rail Dizel Enjeksiyonunun İlk 3 Dezavantajı

Common rail motor teknolojisinin avantajlarıyla birlikte bazı dezavantajları da vardır. Daha az olumsuzluk olsa da, bunlar bir common rail dizel motorlu araç satın alıp almama kararınızı etkileyebilir.

1) Daha Yüksek Araç Maliyeti

Common rail dizel motorlu araçlar, geleneksel direkt enjeksiyonlu araçlardan daha pahalı olacak.

2) Pahalı Parçalar

Common rail dizel araçlar benzinli modellere göre daha pahalı olduğundan, yedek parçaların da pahalı olması gayet normaldir.

3) Daha Fazla Bakım

Common rail dizel motorlar, geleneksel bir dizel motordan daha fazla bakıma ihtiyaç duyacaktır. Bakımı kendiniz yapsanız bile, daha yüksek parça maliyeti ile yukarıda belirtildiği gibi daha fazla zaman, çaba ve masraf gerektirir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here