Citroen C-elysee Motor Kırdı Çözümü Nedir?

0
3046

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Bu sebeple otomobil almak isteyen kişiler yakıt tüketiminin ekonomik olması sebebiyle dizel araç tercih etmektedir. Ülkemiz otomobil piyasasında en uygun fiyatlı ve en çok tutulan araçlar Fiat Egea 1.3 multijet ve Peugeot Citroen grubunun 1.6 hdi motorlu versiyonudur. Her iki markanın motorları da kendilerini düşük yakıt tüketimi ve yüksek performans olarak kanıtlamıştır. Bu araçlar bakımları düzgün yapıldığı takdirde sık sık arıza çıkaran araçlar da değildir. Aksi halde bu kadar fazla talep edilmezlerdi. Ancak sizlere servisimize gelen bir araçtan bahsedeceğim. Araç 2013 model Citroen C-elysee. Araç çekici ile geldi ve silindir kapağı söküldü. Karşımızdaki manzara ep ey şaşırtıcıydı. Aracın motor bloğu kırık çıktı.

Citroen C- elysee

Citroen C- elysee

Citroen C-Elysee’in kalbinde 1.6 litre HDi motor yatıyor. Bu motor seçeneği 4000 d/d’de 92 HP güç ve 1750 d/d’de 230 Nm tork üretiyor. 5 ileri manuel şanzıman ile kombine edilmiş dizel motor araca 11.2 saniyelik bir 0-100 km/s hızlanma değeri sunarken maksimum 180 km/s’lik hıza ulaşılmasını sağlıyor. Fabrika verilerine göre karma yakıt tüketim değeri 100 km’lik parkurda 4.3 litre olarak açıklanan Citroen C-Elysee normal sürüş şartları altında 5 litrelik tüketim değerine ulaşıyor. İşte demek istediğimiz nokta aslında tam olarak bu.

Citroen C- elysee

Citroen C-elysee Motor Arızası

Aracın silindir kapağı söküldüğünde karşılaşılan manzara motor bloğunun kırık olmasıydı. Bu durumun sebebi ise piston tepesinde biriken su idi. Araçta yapılan incelemeler sonrasında EGR valfinin delik olduğu anlaşıldı. EGR valfinden giren su yanma odasına ulaşarak pistonun tepesinde birikmiştir. Araca ilk marş yapıldığında su, motorun dönmesine izin vermemiş ve araç aküyü bitirmiş. Araca yapılan takviye ile tekrar marş basılmış. Bu durumda motor dönmüş ve sıvılar sıkışamadığı için gömlek kısmından motor bloğunun yanma odasını patlatmıştır.

Citroen C- elysee

Onarım İşlemi Nasıl Gerçekleştiriliyor?

Böyle durumlarla karşılaşan araç sahiplerine 2 farklı öneri sunuluyor. Bunlardan 1.’si motor bloğunun tamir işlemidir. Motor bloğu alüminyum yapıda olduğu için döküm bloklara göre çok daha kolay kaynak işlemi yapılabilmektedir. Bu iş için özel olarak çalışan kaynakçılar motoru düzeltebilir. 2. öneri ise genelde daha çok önerilen; motor bloğunun değişimi işlemidir. Ancak bu biraz daha maliyetlidir. Öyle ki, aracı yaptırdıktan sonra tekrar muayeneye girmek dahi gerekir. Her aracın kendine özel motor numarası vardır. Bu motor numarası motorun blok bölümünde yer alır. Blok satın alırken de faturalı olmasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde faturasız motor bloğunu araca takmak suç olarak kabul edilir ve cezası vardır.

2.El Otomobil İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here