Çamurluk Davlumbazı Nedir? Ne İşe Yarar? Otomobil Sahipleri Dikkat

0
7164
Çamurluk davlumbazı

Kış mevsimi yaklaştı. Yağışlar başlıyor. Yolculuk esnasında su birikintileriyle karşılaşmanız olağan bir durumdur. Birazda hızlı bir şekilde girecek olduğunuzu düşünürsek, çamurlukların içerisinde bulunan davlumbazlar kırılacaktır. Peki hiçbir işe yaramadığı düşünülen bu davlumbazların görevi ne? Davlumbaz olmayan araçların başına ne gelir? Çamurluk davlumbazı fiyatları ne kadar? Bu yazımızda sizlere bunlardan bahsedeceğiz.

çamurluk davlumbazı

Çamurluk Davlumbazı Ne işe Yarar?

Çamurluk otomobillerin olmazsa olmazı haline gelmiş tasarım tamamlayan bir parçadır. Çamurluğun içerisinde plastik bir davlumbaz adı verilen bir parça vardır. Bu parça araçların hareketi esnasında yollardaki taş, su, çamur gibi istenmeyen şeylerin motor içerisine, araç içerisine, araç tesisatına ulaşmasını engeller ve olası problemlerin açığa çıkmasını önler. Genelde kış aylarında su birikintilerinden sert geçince veya zamanla deformasyona uğrayarak kırılan bu parçalar değiştirilmez ise büyük sorunlar açabilir.

Çamurluk Davlumbazı Değiştirilmez İse Ne Olur?

Araç sağlığı için çok önemli olduğunu bir önceki paragrafta belirtmiştik. Şimdi ise madde madde olabilecek durumlardan bahsedelim;

  • Çamurluk davlumbazı çamurluk içinin ve şaselerin su almasını önler. Kırıldığında buralara su geleceği için olası paslanma ve çürümelerle karşılaşabilirsiniz.
  • Motorunuz su alabilir. Hava filtresinden yeterli miktarda su çekerse, sıvılar sıkıştırılamayacağı için piston kolu yamulacaktır. Bu da çok ciddi bir masraf demektir. Tabiki bu ihtimal çok düşüktür.
  • Motor tesisatı su alabilir. Bu durum da otomobil kullanıcılarının korktuğu bir durumdur. Tesisata su girerse ve kısa devre oluşursa aracınız tutuşabilir veya Ecu (Electronic Control Unit) da sorun oluşabilir.
  •  Araç içerisine su girmesine sebep olabilir.
  • Dışarıdan aracınız kötü gözükebilir.
  • Bazı araçlarda çamurluk davlumbazları tamponlara bağlıdır. Tamponunuzun düşüklüğüne sebep olabilir.

Tabiki bu bahsetmiş olduklarımız çok nadir karşılaşılan durumlardır.

Çamurluk Davlumbaz Fiyatları

Çamurluk davlumbazı her ne kadar basit bir şey gibi dursa da araç için çok önemli bir parçadır. Kırıldığı takdirde, genellikle tamiri yapılmaz. Pahalı bir parça olmadığı için yenisi ile değiştirilir. Çamurluk davlumbazları araçların marka modellerine göre değişiklik gösterir. Hem yan sanayi hem de orjinal olarak satın alınabilir. Bu parça yapısı itibarıyla basit bir parça olduğu için yan sanayi tercih etmekte herhangi bir sakınca yoktur. Fiyat olarak örnek verecek olursak;

                                Yan Sanayi          Orijinal

Toyota Auris                160₺                   210₺

Tofaş                           20₺                    110₺

BMW 3 serisi (F30)      158.95₺            626₺

 2.EL Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here