Buji Kablosu Nedir? Nasıl Değiştirilir?

0
4826
Volkswagen T Roc Motor Gorseli

Bujiler yanma odasındaki hava-yakıt karışımını ateşler, ancak kıvılcımın bir yerden gelmesi gerekir. Buji kablosu, elektrik yükünü bir ateşleme bobininden arabanızın bujilerine aktarır ve bu zor bir iştir. Yaşadıkları tüm ısı ve elektrik buji kablolarının yıpranmasına neden olur.

Üreticiler genellikle değiştirme için yaklaşık 100.000 ila 160.000 km’lik bir aralık önermişlerdir, ancak zorlu çalışma koşullarında değiştirme daha erken yapılabilir.  Göz ardı edilirse, buji kablosunun değiştirilmesi gibi küçük bir onarım can sıkıcı çalışma sorunlarına neden olabilir.

Buji Kablosu Nedir?

Arabanızın ateşleme bobini, akünüzün 12V gücünü yaklaşık 25.000 volt gibi yüksek voltajlı bir güce dönüştürür. Bu yüksek gerilim yükünün, direnç nedeniyle kayıpsız şekilde bujiye taşınması gerekir. Bu tam olarak buji kablolarının yapmak için tasarlandığı şeydir.

İletken kablo, kalın bir koruyucu malzeme tabakası ile birlikte koruyucu bir silikon veya kauçuk kılıfla çevrelenmiştir.  Her bir buji kablosunun bir ucu bir ateşleme bobinine bağlanırken diğer ucu bujiye bağlanır. Her buji için tek bir buji kablosu vardır. Zamanla yalıtım, motor ısısına bağlı olarak bozulabilir veya çatlamış buji kabloları kıvılcım çıkarabilir ve bunların değiştirilmesi gerekir.

buji kablosu

Buji Kablolarınızın Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

  • Motorunuz tekliyor veya sert çalışıyor
  • Motorun çalıştırılması zorsa
  • Yanmamış yakıt nedeniyle egzozdan yoğun koku çıkıyorsa
  • Buji kablolarında fark edilir hasar

Buji Kablosu Nasıl Değiştirilir?

Teknisyen, yeni bir buji kablosunu eskisiyle eşleştirir. Eski buji kablosu, özel buji kablo pensesi kullanılarak bujiden ve ateşleme bobininden ayrılır. Yeni kablo, eski parça ile aynı yönde takılır. Herhangi bir bilgisayar kodu teknisyen tarafından silinir ve onarımın kontrolü için araç yolda test edilir.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Buji kabloları mümkün olduğunca set halinde değiştirilmelidir.

Tek seferde bir kablonun değiştirilmesi, kabloların kesilmesi riskini ve kötü çalışma koşullarını ortadan kaldırır.

Buji Kablosunun Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Rutin bakım olarak buji kablosu değişimi, aracınızın sorunsuz ve sorunsuz çalışmasını sağlar. Tekleme gibi bir sorun olduğunda, çalışmanızın veya hasarlı buji kablolarının değiştirilmesi, aşırı emisyonlar, azalan motor performansı ve aşırı yakıt tüketimi gibi çeşitli endişeleri giderebilir. Kablolar aşırı derecede kötü durumdaysa, motorunuzun çalıştırılması zor olabilir veya durabilir.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here