BMW motoru hakkındaki görüşünüz ne olursa olsun, Bavyeralı otomobil üreticisinin sürekli olarak mükemmel motorlar sunduğu inkar edilemez. Şaşırtıcı derecede pürüzsüz ve yakıt tasarruflu dört silindirli turbo üniteler ve tork düz bir zeminde uçan güçlü V8 ve V12 motorlar BMW tarafından her zaman üretildi ve müşterilere sunuldu. Ancak, her zaman BMW motoru gücü elde etmek için bir BMW araba satın almak zorunda değilsiniz. BMW motoru kullanan ancak bunu çoğu kişinin bilmediği otomobiller de piyasada aktif olarak kullanılıyor. Bakalım hangi modeller BMW motoru kullanıyor inceleyelim.

McLaren F1

BMW MOTORU

Mclaren F1 var olan en ünlü süper arabalardan biridir. 1990’ların başında McLaren, Formula 1 takım motorları için Honda ile ortaklık yaptı ve Gordon Murray, F1 spor otomobilinde doğal emişli f1 için türetilmiş bir motor istedi. Honda bununla ilgilenmiyordu bu yüzden Murray ibreyi BMW çevirdi ve Onun M rozetli yeni araba için S70 V12 yeni bir sürümünü inşa edilmesine karar verdi. İlk McLaren F1 modelleri 1991 yılında 635 beygir gücü ve 479Nm tork sunuyor. Yıllar geçmesine rağmen hala etkileyici rakamlar olduğunu söylemeliyiz.

Rolls Royce Phantom

bmw motoru

İngiliz otomobil meraklıları için, Rolls-Royce içinde bir Alman motorunun kullanılmaz fikri bir zamanlar hayal bile edilemez görünüyordu. Ancak, BMW şimdi İngiliz firmasının sahibi konumunda ve Phantom çift turbo 6.75-litre V12 motor BMW’nin N74 biriminin benzersiz bir çeşididir.

Rolls-Royce’un motor çeşitleri Almanya’daki V12 motorları ile birlikte geliştirildi, böylece iki şirket uygulamaları için mümkün olan en iyi motorları oluşturmak için birlikte öğrenip geliştirdiler. Phantom sürümü 563 hp ve 664Nm tork üretiyor.

Brabham BT52

bmw motoru

1983 yılında, Brabham tasarımcısı Gordon Murray şimdiye kadarki en efsanevi Formula 1 arabalarından birini bir araya getirdi. Murray’in McLaren F1 için bir motora ihtiyacı olduğunda bmw’yi aklında bulundurmasının nedeni de bu.

BT52 yarış otomobili için BMW, M12/13 motorunu tedarik etti ve bu inanılmazdı. Motor, turboşarjlı dört silindirli 1.5 litrelik bir ünitedir ve kalifikasyon ayarında 811 hp güç üretebiliyordu. Sonra motor gücü 640 hp’ye düşürüldü.

Range Rover (Üçüncü Nesil)

bmw motoru

Üçüncü nesil Range Rover BMW’nin mülkiyeti altında geliştirildi ve efsanevi Rover V8 2002-2005 yılları arasında BMW M62 4.4-litre V8 ile değiştirildi.

Avrupa’da, önceki versiyonlar dizel seçenekleri ile BMW’nin 2.5-litre turbo dizel düz altı motor şeklinde değiştirildi. 2005 Range Rover bir seçenek olarak supercharged Jaguar motorları kullanmak için çalışma başlatıldı. Rover V8’in bu süre sonunda sona ermesi utanç vericiydi, ama BMW motoru Range Rovers’ın gerçekten lüks araçlara dönüşmeye başlamasının başlangıcıydı.

Morgan Plus 8

Morgan Plus 8, 1962 yılında Range Rover ile aynı Rover V8 ile üretime başladı, bu yüzden Rover V8 emekli olduğunda Morgan’ın 2012’de BMW’ye yönelmiş olması sürpriz değildi.

4.8 litrelik motor 372 hp ve 369 Nm tork ve yan monte egzoz ile geniş bir nefes aralığına sahip olan bu canavar çok hızlı. Ayrıca çok hafif olduğu için, tekerlekler ıslak zeminde saatte 80 km hızla üçüncü viteste dönebiliyorlar. Eğer hızcı bir karaktere sahipseniz ve aracı hızlı kullanıyorsanız bu dönüş daha da heyecan verici olur. Plus 8 kullanım ömrünün sonuna ulaşırken, yerini BMW turbo-6 ile güçlendirilen Plus 6 ‘ya bırakıyor.

Toyota Supra

İnsanlar Toyota’nın ikonik Supra adını geri getirmesinin hayalini kurarken akıllarında olan şey bir BMW motoru ile hareket etmesi değildi.

Yeni Toyota ilk çıktığında 6 silindirli bir motor çatısı altında yoluna devam etmek istiyordu. Daha sonra kullanıcı görüşlerini de göz önünde bulundurmak adına bir anket düzenledi ve çoğu supra severde 6 silindirli motorun kullanılmasını doğru bulmuş. Ancak yeni supra da Z4 M40i kaputu altında bulunan 3.0 litrelik motor kullanılmaya karar verilmiş. Bu durum hayranları üzse de firma bu motoru direkt olarak almayacağını yapısal bazı değişiklikler yapacağını dile getirdi. İki firma da belirli parça alışverişi yaparak neredeyse sıfırdan farklı karakterde bir motor ürettiler. Bu yeni güç ünitesi 335 Hp güç ve 365 Nm tork üretebiliyor. Ancak motor temel olarak Z4 M40i altyapısını içeriyor.

Siemens DuoCombino

Kendinizi dünyayı dolaşırken veya, Almanya’da bir tramvaya atlarken bulduysanız, bindiğiniz tramvayın bmw M67 3.9 litrelik çift turboşarjlı V8 dizel motorla güçlendirilmiş olması tamamen mümkündür.

Siemens tramvaylar dünya çapında kullanılır ve genellikle 600 V DC havai güç hattı tarafından çalıştırılır. Ancak, tramvaylar şehrin elektrik şebekesi dışında gidebilmek için bir içten yanmalı motorun kullanılması gerektiği bazı yerler vardır. Bu da BMW M67 3.9 Litrelik çift turbo şarjlı V8 dize motor ile gerçekleşti.

Brutus

Bu düpedüz delilik parçası aslında 1908 Brutusda bir BMW motoru kullanıldı. Ancak bu motor normal bir araba motoru değildi. .

Brutus 1920’li dönemlerde 46.9-litre V12 BMW uçak motoru ile donatılmıştır. Araç 1.500 rpm 500 hp güç üretir ve 2.35 mpg bir yakıt ekonomisine sahip olduğu iddia ediliyor. Müze hala bu arabaya sahiptir ve Top Gear’ın bir bölümünde Jeremy Clarkson, Brutus’u kullanmanın “bir kaplan tarafından yenilirken bulmaca çözmek” gibi olduğunu söyledi.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here