Bisiklet Fren Ayarı Nasıl Yapılır?

0
1723
Bisiklet Fren Ayarı

Yaz döneminde olduğumuzdan, bisiklet kullanıcılarının sayısında gözle görülür bir artış yaşanmaya başladı. Ancak birçok bisiklet kullanıcısı, bisikletlerini iyi saklayamadığı için teknik sorunlarla karşı karşıya kalmakta. Bisiklet kullanıcılarının yaşadığı en büyük teknik sorunlardan biri bisiklet fren ayarı problemidir. Uzun süre sürülmeyen bisikletlerin fren ayarları bozulur. Ayrıca yanlış fren kullanımı da frenlerin ayarının bozulmasını sağlar. Bisikletinizin frenlerini düzenli ve belirli zamanlar ile kontrol edip, ayarlamalısınız. Aksi taktirde frenlerinizden yüksek verim alamazsınız. Bisiklet fren ayarını yapmak, en basit teknik konulardan biridir.

Bisikletinizin frenlerini ayarlayabilmek için odaklanmanız gereken iki yer bulunmakta. Fren pabuçları ve fren telleri, ayar yapımı için kullanılır. Fazla sıkılan fren telleri, tekerlekleri sürtme yapar. Gevşek bırakılan fren telleri de frenin performansını düşürür.

Bisiklet Fren Ayarı Nasıl Yapılır?

Bisiklet fren ayarına başlamadan önce fren pabuçlarınızı ayarlamalısınız. Ayarlanman fren pabuçları, sizleri doğru sonuca ulaştırmaz.

Fren Pabuç Ayarı

bisiklet pabuç ayarı

  • Öncelikle bisiklet fren ayarına başlamadan önce pabuçlarınızı kontrol etmelisiniz. Pabuçlar, yıpranma çizgisini geçtiyse ayar tutmaz. Bu durumda pabuçlarınızı değiştirmelisiniz.
  • Kontrolden sonra yapmanız gerekenler daha da basitleşiyor. Öncelikle fren pabuçlarının jantın neresine temas ettiğine bakın. Bunun için freni sıkın ve temas edilen noktayı bulun. Fren pabuçları jantın tam orta noktasına aynı mesafede kalacak şekilde temas etmeli. Fren pabuçlarınızın tekerleğe veya boş bir noktaya değmediğinden emin olun.
  • Bu kontrol işleminden sonra fren pabuçlarının yerinde durmasını sağlayan cıvatayı gevşetin. Alyanı saat yönüne çevirirseniz, cıvatalar gevşer. Cıvataları tamamen gevşemediğine emin olun. Aksi taktirde fren pabuçları yerinden çıkar.
  • Gevşeyen pabuçları, jantın ortasına değecek şekilde konumlandırın. Daha sonra ortaya konumlanan fren pabuçlarını sıkın.

Fren Tel Ayarı

fren tel ayarı

  • Fren kolunu sıkarken telleri kontrol etmelisiniz. Unutmayın ki fren kolu sıkıldığı zaman gidon ile arasında 3-4 cm mesafe olmalı. Gidona değen fren kolu, fren ayarınızın gevşediğini gösterir.
  • Frenlerinizin tel ayarını yapmak için ayar kovanlarını gevşetmelisiniz. Ayar kovanlarını gevşetmek veya sıkılaştırmak, frenlerinizin daha iyi tutmasını sağlar.
  • Fren ayar kovanı, saat yönünün tersine doğru gevşer. Gevşeyen kol, frenin sıkılaşmasını sağlar. Fren teli bol olmayana kadar işlemi sürdürmelisiniz.

Teli Tutan Cıvata Ayarı

  • Kaliper üstünde bulunan cıvatayı ayarlamak, fren ayarınızın daha iyi olmasını sağlar. Kaliperi bulun, daha sonra fren telini tutan cıvatayı bulmalısınız. Alyan anahtarı sayesinde cıvatayı gevşetebilirsiniz. Cıvatanın çok fazla gevşemediğine emin olun yoksa kaliper yerinden çıkar. Ayrıca gevşeme işleminden sonra teli dışarı doğru çekmek, kaliperin sıkılaşmasını sağlar.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here