Bijon Saplaması Nedir? Nasıl Değiştirilir?

1
5743
bijon saplaması

Bir süredir araba kullanıyorsanız, seyahatlerinizde bir sonraki sahneyi geçebilirsiniz – yolun kenarında, elleri kalçalarında ve başını sallayarak, tekerleği olmayan arabasına bakan bir kişi. Bu kayıp tekerlek, yolun 100 metre kadar yukarısında yan yatıyor. Bijon saplaması – tekerlekleri bir arabaya bağlı tutan dişli tutturucular – kırılırsa böyle bir senaryo gerçek olabilir. Tüm bijon saplamalarının aynı anda kırılması gerçekten kötü bir gün geçirdiğiniz anlamına gelebilir fakat bu ihtimal dahilinde.

Bijon saplamaları aşırı baskı altında kaldıklarında bozulabilir. Bu, bijon somunları (tekerleği saplamalara sabitlemek için kullanılan) aşırı sıkılırsa, saplamaların dişleri sıyrılırsa veya otomobil gevşek bijon somunları ile sürülürse gerçekleşir. Ayrıca, tekerlek, bir kazada meydana gelebilecek gibi sert bir darbeye maruz kalırsa veya bir kaldırıma veya çukura çarparsa, bijon saplamaları hasar görebilir. Tekerleklere sert bir vuruştan sonra bijon saplamalarını kontrol ettirmek kesinlikle iyi bir fikirdir.

Bijon Saplaması Nedir?

Bijon saplamaları, bir aracın tekerlek göbeğine takılan ve fren kampanası veya rotor boyunca uzanan dişli bağlantı elemanlarıdır. Çoğu arabada dört veya beş bijon saplaması bulunur ve aracın tekerleği bu saplamalar ve bijon somunları ile araca sabitlenir.

Çiviler, bir lastiği değiştirirken kullanışlıdır, çünkü tekerlek doğrudan üzerine yerleştirilebilir ve çiviler sıkılırken orada durur.

Bijon saplamaları tekerlek poyrasına bastırılır veya vidalanır ve her aracın taleplerine göre tasarlanmıştır. Tüm bijon saplamaları aynı boyut ve desende değildir ve belirli tekerlekleri belirli araçlarla eşleştirmek için gereken farklı saplama desenleri vardır. Bu desen nedeniyle tekerlekleri farklı arabalar arasında kolayca değiştiremezsiniz.

Bijon Saplamasının Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

  • Saplama kırılmışsa
  • Direksiyon simidinden titreşim varsa
  • Tekerleklerden yüksek ses geliyorsa
  • Saplamanın içinden bir çatlak varsa

Bijon Saplaması Nasıl Değiştirilir?

  1. Bijon somunlarını sökün
  2. Tekerleği kaldırın
  3. Fren kaliperini çıkarın
  4. Fren rotorunu çıkarın
  5. Kırık saplamayı yerinden alın
  6. Yeni bijon saplamasını takın
  7. Fren diski rotorunu yeniden takın
  8. Fren kaliperini yeniden takın
  9. Tekerleği takın
  10. Bir tork anahtarıyla bijon somunlarını kademeli bir düzende sıkın

Hatırlanması Gereken İpuçları

Bijon somunlarını sıkarken bir tork anahtarı kullanmayı deneyin. Bu şekilde, somunlar fazla sıkılmaz ve saplamalar üzerinde aşırı gerilime neden olmaz.

Kırık bir bijon saplamanız varsa sürmeye devam etmeyin. Saplamayı mümkün olan en kısa sürede değiştirtin.

Bijon Saplamalarını Değiştirmek Ne Kadar Önemlidir?

100km / s hızla yerinden çıkan bir tekerlek, kimsenin istediği bir deneyim değildir. Doğru, burada en kötü durum senaryosundan bahsediyoruz ama bu gerçekleşme ihtimali olan bir durum.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here