Bi’ Sarı Mercedes’im Olsa!

2
17452
Sarı Mercedes hayali kuranlar ve sinema tutkunları için o efsaneyi bir kez daha hatırlamak istedik...

Sarı Mercedes, Türk toplumu için çok başka anlamlar taşır. Sadece bir otomobil değil, bir dönemi, toplumun bir kesimini ve ortak hayalleri temsil eder. Sarı Mercedes hayali kuranlar ve sinema tutkunları için o efsaneyi bir kez daha hatırlamak istedik…

Bi’ Sarı Mercedes’im Olsa!

Sarı Mercedes, çekimleri 1987 yılında başlayan ve 1992’de tamamlanan Türk Sineması’nın en önemli filmlerinden biridir.  Yönetmeni ve senaryo yazarı Tunç Okan olan filmin yapımcıları Türk- Fransız ve Alman’dır. Bir ortak yapım olarak karşımıza çıkan Sarı Mercedes filmi vizyona girdiği yıllarda özellikle gurbetçilerin kalbine dokunan bir hassasiyete sahiptir.

Film, Almanya’da azimle çalışıp 1981 model bir sarı SLC alan Bayram’ın köyüne dönerken Bal Kız adını verdiği otomobili ile başına gelenleri konu alır. Filmin senaryosu aslında Adalet Ağaoğlu’nun Fikrimin İnce Gülü adlı romanının sinemaya uyarlamasıdır. 1976 yılında basılmış olan Fikrimin İnce Gülü, 1960’larda başlayan Almanya’ya işçi göçü sonucu iki kültür arasında sıkışıp kalan yeni bir kültürün oluşumunu ve bu yeni toplumun sancılarını konu alır. Farklı kültürel yapılar arasında sıkışıp aklan insanların yaşadığı çelişkiler, güvensizlikler usta yazarın dili ile son derece etkileyici bir biçimde aktarılmıştır.

Fikrimin İnce Gülü Muallim İsmail Hakkı Bey’in 1920’lerde bestelediği şarkının sözlerinin de hem romana hem de filmin detaylarına esin verdiği görülmektedir. Sarı Mercedes filminin etkileyici müzikleri ise Vladimir Cosma’ya aittir.

İnsanın alıştığı değerlerle yeni yapılar arasında sıkışıp kalmışlığını, umut duygusunu, hayal kırıklığını ve korkularını son derece etkileyici bir oyunculukla anlatan İlyas Salman ise bu filmler Türk insanının kendi sosyolojisine ışık tutmuştur. İlyas Salman, Sarı Mercedes ile 5. Ankara Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştır. Sarı Mercedes, 1992’de Kültür Bakanlığı Sinema Başarı Ödülü, 7. Adana Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali’nde En İyi Müzik, 29. Antalya Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, Kurgu, İkinci Film ödüllerini almıştır.

Sarı Mercedes, iyi bir şarkıdan esinlenen iyi bir romanın senaryolaştırılarak iyi bir oyunculukla ve müzikle sunulduğu başarılı bir ortak çalışmanın ürünü olarak sinema tarihimize hediye edilmiştir. Ama çok iyi bir sosyal analiz sunar ve otomobillerin yaşamla nasıl iç içe olduğunun altını çizer…

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here