Benzinli mi? Dizel mi? Yoksa Elektrikli mi?

0
3000
benzinli mi ? dizel mi ?

Otomobil arayışında olan kişilerin satın almadan önce düşündükleri ilk şey genelde ‘benzinli mi, dizel mi?’ sorusu oluyor. Aslında bakarsanız araştırmalara başlamadan önce bu sorunun cevabını aramaları oldukça normaldir. Çünkü benzinli ve dizel motorlu araçların sürücülerine sunduğu deneyimler ve avantajlar birbirlerinden farklıdır. Eskiden beri süregelen bu ikili kıyaslamanın arasına bir üçüncü daha eklendi. Günümüzde elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüştürülerek tasarlandığı elektrikli hibrit otomobiller oldukça yaygınlaşıyor. Bu nedenle bahsettiğimiz ‘benzinli mi, dizel mi?’ sorusu artık ‘benzinli mi, dizel mi yoksa hibrit mi?’ sorusuna dönüşüyor. Zaten ikili seçenek arasında seçim yapmakta zorlanan kullanıcılar, değerlendirme listelerine üçüncü bir seçeneğin daha eklenmesiyle daha da zor karar verir hale geliyorlar. Bizde arabam.com olarak bu yazımızda benzinli, dizel ve hibrit araçların genel olarak çalışma prensiplerinden, avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.

Benzinli mi, Dizel mi, Elektrikli mi?

Benzinli Araçların Özellikleri

İçten yanmalı motor türüne sahip olan benzinli otomobillerde kullanılan yakıt, sahip olduğu karbüratör isimli düzenek sayesinde silindire girer ve yanma gerçekleşir. Benzinli otomobillerdeki yanmayı gerçekleştirmek için de buji kullanılır. Buji sayesinde motor sıkıştırma, emme, yanma ve egzoz sayesinde dört zamanlı olarak çalışır.

Benzinli araçların en önemli avantajlarından biri ise motor devir güçleridir. Benzinli araçların motor güçlerinin dizel araçlara göre daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle de motor performansları genellikle daha olur. O yüzden benzinli araçlar, aynı kapasitedeki diğer bir dizel araca göre daha fazla güç üretebilirler fakat ürettikleri tork, dizel araçlara göre daha azdır. Bu da otomobille yük taşıma konusunda biraz dezavantaj yaratır. Benzinli otomobillerin dizel otomobillere göre daha az bakıma ihtiyaç duyması da sağladığı büyük avantajlardan biridir. Son olarak benzinli otomobil almayı düşünen birisini ilgilendiren önemli bir konu, bu tür araçların yakıtı olan benzinin, dizel motorlu araçların yakıtı olan mazota göre daha pahalı oluşudur. Bu da benzinli araç tercih etmeyi düşünen kişilerin bütçe olarak değerlendirmesi geren başka bir noktadır.

Benzinli araçların özelliklerinden bahsettiğimize göre biraz da dizel araçlardan bahsedebiliriz.

Dizel Araçların Özellikleri

Dizel araçlardaki motorları da benzinli motorlardaki gibi içten yanmalı motor türüne sahiptir. Bu tür otomobillerde motora alınan gaz sıkıştırılarak yüksek sıcaklıkta hava elde edilmesi sağlanır. Daha sonra yakıt püskürtülür ve ardından yakıtın ateşlenmesiyle motora güç verilir. Buradaki temel fark ise dizel motorlarda sıkıştırılan hava çok yüksek sıcaklıklara ulaşır ve yakıtı kendiliğinden tutuşturur. Bu sayede dizel motorlarda bujiye ihtiyaç kalmaz. Dizel araçların en önemli avantajı kullanıcıya sağladığı yakıt tasarrufudur. Bu yakıt tasarrufu da dizel araçların daha ekonomik oluşunu kanıtlıyor. Ekonomik olan dizel araçların motor güçleri benzinli araçlara göre daha düşüktür. Bu da aldığı otomobilden yüksek performans bekleyen hız tutkunu sürücülerin dizel araç almadan önce değerlendirmesi gereken bir konudur.

Benzinli mi, dizel mi, elektrikli mi?

Ayrıca dizel araçlar benzinli araçların aksine daha güçlü tork üretebilirler. Üretebildikleri bu güçlü tork yapıları sayesinde de SUV (Sport Utility Vehicle) ve farklı türlerdeki büyük araçlarda avantaj sağlar. Son olarak dizel araçların motorları, benzinli araçlara göre daha sık bakım isteyeceğinden bunun da değerlendirilmesi gereken bir konu olacağını söyleyebiliriz.

Dizel araçlardan bahsettiğimize göre elektrikli araçlara geçebiliriz.

Elektrikli Araçların Özellikleri

Teknolojinin gelişmesiyle giderek yaygınlaşan elektrikli araçların oldukça geniş bir ürün skalası var. Ancak yaygın olarak indüksiyon motorlu otomobiller ve bataryalı elektrikli otomobiller tercih ediliyor. Ayrıca bir de hibrit araçlar mevcut. Hibrit araçlarda, elektrikli ve benzinli motorlar birlikte bulunuyor. Elektrikli araçlar neredeyse hiç ses çıkarmadan çalıştıkları için sağladıkları en büyük avantaj bu husus diyebiliriz. Ayrıca elektrikli araçlar elektrik enerjisiyle çalışmaları çevre dostu olmalarını sağlıyor. Elektrikli araçların motorları da benzinli ve dizel araçlara göre daha hafif ve daha küçük oluyor. Bu da elektrikli araçların daha çok enerji tasarrufu yapmasına olanak sağlıyor. Benzinli ve dizel araçların depo dolumu için bir benzin istasyonuna ihtiyaç duyması gibi elektrikli araçlarda şarj edilmeye ihtiyaç duyuyorlar. Günümüzde henüz bu araçlar için konumlandırılan şarj istasyonlarının yeterli sıklıkta olmayışı uzun yol gidecek olan sürücüleri biraz düşündürebiliyor. Ayrıca genel olarak elektrikli araçların benzinli ve dizel araçlara göre daha yüksek fiyatlardan satıldığını söyleyebiliriz. Bu konunun da kullanıcıların elektrikli araç almadan önce düşünmesi gereken konulardan bir diğeri olduğunu söyleyebiliriz.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here