ATV ve UTV kullanan sürücüler çok özel bir makine kullandıklarının farkında olmalarının yanı sıra bundan çok zevk aldıkları için sürekli olarak arazi koşullarında bulunmaktan mutluluk duyuyorlar.

Şehrin boğucu gürültüsünden ve hareketliliğinden sıkıldığımız zamanlar genellikle kendimizi doğayla iç içe olabileceğimiz ortamlara atarız. Vücudumuz ve kafamızın dinlenmesi ve kendisini yenilemesi için bol oksijen olan yerlerde adeta kendimizi buluruz.

İlk bakışta dört tekerlekli görünümü nedeniyle kolay kullanılabilir bir makine olduğu düşünülen ATV ve UTV’ler tekerlek yapısı itibariyle sadece arazi koşullarında kullanılabiliyor. Bu nedenle ATV ve UTV kullanımı arazi koşullarında dikkat edilmesi gereken sürüş güvenliği konusu içinde yer alan bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

ATV ve UTV’ler fren aşınma göstergeleri, güvenlik bayrakları, kapılar, emniyet kemerleri ve daha fazlası gibi güvenlik özellikleri ile donatılmıştır. Aracın güvenlik özelliklerinin dışında, dışarıdayken aklınızda bulundurmanız gereken bazı güvenlik önlemleri vardır.

Bugünkü yazımızda ATV ve UTV kullanan sürücüler için dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemlerinin ne olduğunu anlatacağız. Keyifli okumalar.

ATV’ler İçin Güvenlik İpuçları

ATV

 

ATV’ler her geçen gün popüler hale gelen arazi araçlarıdır. Görünüşte çok eğlencelidirler ancak kurallara ve gerekli güvenlik önlemlerine uyulmadığı takdirde tehlikeli hale gelebilirler. Peki nedir bu dikkat etmemiz gereken önlemler. İnceleyelim.

Doğru Ekipman Seçimi

Doğru kıyafet seçimi zorlu yollarda kullanacağınız bir araç olan ATV’nin üzerinde olduğunuz durumlarda çok önem kazanır. Tehlikeli bir düşüş sonrası yara almanızı istemeyiz. Bunun için uzun kıyafetler seçmeye özen gösterin. Uzun pantolon ve uzun gömleğin yanında çizme ve kask takabilirsiniz. Ayrıca daha donanımlı güvenlik önlemi için dış göğüs koruyucusu, motocross pantolon, motocross botlar ve dizlikler de edinebilirsiniz.

Kask

Kask kafamızı koruyan en önemli güvenlik elemanlarından biridir. Dolayısıyla önemlidir. Kafanıza takacağınız kaskın kalitesi konusunda çeşitli kuruluşlardan onay almış olmasına dikkat edin. Çünkü kalite adı altında üretilen ancak kalitesiz olan kasklar kaza esnasında geri dönüşü olmayan bir sonuç doğurabilir.

Gözlük

Off-Road arazi koşullarında yapılan bir sürüş olduğu için toz ve toprak içinde bulunmamız, gözlerimizin görüş açısını düşürebilir ve ayrıca gözümüzün içine girebilir. Gözümüzün içine toz kaçması sağlığımız açısından da tehlike unsurudur. İyi bir sürüş gözlüğü ile hem sürüş açınızı geri kazanabilir hem de gözünüzü yoğun toprak bulutunun içinden koruyabilirsiniz.

Alet Çantası

Alet çantası gündelik hayatta eğer bir şeyler tamir etmek konusunda becerikliyseniz çok işe yarayan bir çantadır. Off-road yaptığımız durumlarda ise alet kitleri arasında koli bandı, harita, lastik basınç göstergesi, tornavida, pense, lastik pompası, çekme halatı, ATV ve UTV tamiri konusunda yardımcı olacak diğer gereçler ile birlikte yanınızda bulundurmanız gereken bir çanta olduğunu söyleyelim. Teknik bir arıza sonucu yanınızdaki aletlerle işinizi görme ihtimaliniz yüksek.

İlk Yardım ÇantasıATV-UTV

İlk yardım çantası böyle tehlikeli bir araç sürüyorsanız yanınızda kesinlikle bulundurmanız gereken bir çantadır. Arazi koşulları her zaman düz gideceğiniz bir şekilde şekillenmediği için dikkatsiz bir sürüş sonrası kaza yapıp yaralanabilirsiniz. O an için bu durumu yanınızda bulunan ilk yardım gereçleriyle ilk müdahaleyi yapıp kişinin hastaneye kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.  Sağlık hayatınızda her şeyden önce gelmeli.

Yalnız Yola ÇıkmayınATV

ATV kullandığınız zamanlar tecrübesiz bir sürücüyseniz yola yalnız çıkmak yerine başka bir ATV aracıyla size eşlik edecek bir yol arkadaşı bulmalısınız. Çünkü ATV ile olası bir kaza yapmanız durumunda yanınızda biri yoksa ilk yardım konusunda gecikmeler olabilir. Dolayısıyla ATV kullanırken yola yalnız çıkmak güvenlik zafiyeti olarak değerlendiriliyor.

Not: Bazen yol arkadaşı bulamadığınız zamanlar veya özgüven konusunda gereksiz patlamalar yaşayıp yola tek başınıza çıkmak isteyebilirsiniz. Böyle durumlarda yavaş sürmeye ve temkinli olmaya özen göstermelisiniz.

Dikkat etmeniz gereken ikinci bir hususta çocukların ATV aracına tek binmemesi gerektiğidir. Binse bile mutlaka çocuk kontrol altında tutulmalıdır.

Asfaltlı Yollarda KullanmayınATV

ATV’ler tekerleklerin diş yapısı itibariyle asfaltta gitmeye müsait değildir. Geniş yarıklar ve çıkıntılı dişler bu tekerleğin kumlu veya topraklı yolda gitmesi için tasarlanmıştır. Yolda gitmeniz durumunda hem yasal olmayan bir hak ihlali yapmış olursunuz hem de manevra kabiliyeti sadece topraklı yollarda etkili olan bu araçla kendinizi riske atmış olursunuz.

Arkanız Birini Almayın

ATV araçları tasarım yönüyle tek bir kişinin bineceği şekilde tasarlanmıştır. İkinci bir kişinin binmesi ağırlık merkezini artıracağı için yüksek hızlara çıkmanız durumunda aracın takla atması kaçınılmaz olabilir. Ayrıca arkanızdaki kişi sizin sürüşünüz nedeniyle yaralandıysa kendinizi hukuki bir çıkmazın içinde de bulmanız söz konusu olabilir. Kısacası güvenlik konusunda sorun yaratan bu durum tercih edilmemelidir.

Doğru Bir ATV Seçimi Yapın

ATV seçimini kesinlikle sürüş tekniğinize uyan bir ATV’den yana kullanmalısınız. Ayrıca beceri düzeyiniz de doğru bir ATV seçiminde etkin olmalı.

ATV seçmek konusunda ATV’nin ne yapabileceğinden çok yolu ne kadar hissedebildiğinize de odaklanmanız aslında iyi bir sürüşün büyük çoğunluğunun sizin sürüş tekniğinize bağlı olduğunu gösteriyor.

UTV’ler İçin Güvenlik İpuçları

UTV araçları ATV araçlarına göre daha büyük ve daha kapsamlı bir off-road araçlarıdır. Engebeli araziler için kullanımı çok zevkli olan bu makine her ne kadar bir kabine sahip olsa da dikkat etmeniz gereken güvenlik önlemlerini de barındırıyor. Neymiş bu güvenlik önlemleri inceleyelim.

Geri Viteste Yokuş İnerken Dikkatli Olun

UTV araçları 4X4 ve 4X2 olmak üzere iki farklı versiyonda satılabilirler. Kullanım olarak zevkli olduğundan bahsettik ancak sürücülerde genellikle tedirginlik yaratan bir durum var.

Bu araçlar yok yüksek engebeleri geçebilecek şekilde tasarlanmıştır. Hani deriz ya her yokuşun bir inişi vardır diye işte bu yokuşu geri geri inme ihtimalimizi de düşünmek gerekiyor bazen. Yani bu araçlarla çıktığımız bir yokuşu o anki manevranın gerektireceği bir şekilde hareket etmemizi gerektirebilir. Bu hareketlerden biri de yokuş aşağı geri geri inmek olacaktır. Böyle bir manevra yapmanız durumunda dikkatli olmalısınız. İlk defa kullanıyorsanız tedirgin olma ihtimaliniz yüksektir ancak soğukkanlı davranarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Kask ve Gözlük Koruması

ATV’de olduğu gibi kask ve gözlük kullanımı da UTV için gayet gerekli bir güvenlik elemanıdır. Kask aracın kabini olsa bile istisnai durumları da garanti altına almak adına kullanılması sürücü için iyi olacaktır.

Yolu Takip Edin

Eğer sabit bir pistte Off-Road yapmıyorsanız ve gittiğiniz rota belirgin değilse muhtemelen zaman zaman gittiğiniz yer konusunda tereddütte düşeceksiniz. Böyle durumlarda yavaş gitmeye ve yolu iyice tanımaya dikkat edin. Yolu tanıdıktan sonra sonraki turlarda daha güvenli geçişler sağlayabilirsiniz. Eğer bunu yapmazsanız hızınızla beraber yoldan çıkma ihtimaliniz artabilir. Dolayısıyla kaza yapma ihtimaliniz de artar.

Ayık Olun

İçki içmeniz her araba içinde olduğu gibi UTV araçlarda da tehlikeli bir durum olarak sorun yaratabilir. Bilinciniz yerinde değilken böyle bir araca binme ihtimalinizi oldukça zayıf görüyoruz ancak olur da bu hatayı yaparsanız rüzgarın sizi kendinize getirmesinden başka bir temennimiz olmuyor maalesef.

Kollarınız Sürekli Tetikte Olsun

Eğer engebeli bir arazide UTV kullanıyorsanız kollarınızı direksiyon üzerinde sürekli olarak tetikte tutmak zorundasınız. Bunun nedeni büyük girinti ve çıkıntılar ile boğuşan tekerleklerin yol durumuna anlık olarak tepki vermesidir. Bu tepki doğrudan direksiyona yansıyacağı için araç savrulabilir. Eğer tetikte olmazsanız gideceğiniz rotayı çukurlar ve tümsekler belirler. Tetikte olur ve direksiyonu güçlü bir şekilde kavrarsanız direksiyonların yer ile olan teması ile yolu daha kolay hissederek bu yolculuktan büyük keyif alırsınız hem de güvenlik olarak kendinizi garanti altına almış olursunuz.

Direksiyonu tutuş pozisyonunuz baş parmaklar üstte direksiyona paralel olacak şekilde konumlanmalıdır. Bu konum manevra kabiliyetinizi en iyi şekilde yapmanızı sağlar.

İkinci El ATV-UTV İlanları

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here