Ülkemizde 1995 yılında, karayolu Trafik Yasası en az 1,5 metre boyunda olan her yolcunun arka koltuk için arka emniyet kemerleri bağlama zorunluluğu getirdi. Arka koltukta oturan yolcular arka emniyet kemeri takmazken yakalanan yolculara para cezası verildi.

Arka Emniyet Kemerleri

Ancak sürücüler ve arkada oturan diğer yolcular ağır cezalarla karşılaşmak zorunda kalsa da, pek çoğu arka emniyet kemeri takmamaya devam ediyor.

Bu inatçı yolcuların verdiği bahaneler “kemerler rahatsız” dan “arka koltuk zaten daha güvenli” arasında değişmekteydi.

Diğerleri de eşlerinin “güvenilir bir sürücü” olduğunu ilan etti ve asla kaza yapmayacakları konusunda ısrar ettiler.

Ön Emniyet Kemerine İlk Muhalefet 1986 Yılında Oldu

Arka Emniyet Kemerleri

Bu tehlikeli tutum, sürücülerin ülkemizde 1986 yılında zorunlu hale gelen ön emniyet kemerlerine karşı ilk muhalefetini hatırlatıyor.

Sürücü eğitmenleri de dahil olmak üzere pek çok kişi emniyet kemerlerinin tehlikeli olduğunu savundu. Elleri yaralanırsa ciddi bir kazada arabadan kaçamayacaklarını iddia ettiler.

Arka emniyet kemeri yasası güvenliği artırmak için tasarlanmış olmasına rağmen, her şeyi kapsamıyordu.

Kurala Muafiyetler

1 Ocak 1995 tarihinden sonra satılan tüm yeni araçların arka emniyet kemerleri olmalıdır. Emniyet kemerinin hayat kurtarma potansiyeline rağmen, arka koltuktaki yolcular hala kemerlerini bağlamıyor.

Bu nedenle, Trafik polisleri bu duruma 2002 yılında daha katı bir yaklaşımla yanıt verdi. Sadece bir hafta içinde emniyet kemeri takmayan 587 yolcuya ceza yazdı.

Güvenliğe Vurgu

Hükümet yedi yıl sonra, tüm amaca yönelik mpv tarzı araçlarda yolcu güvenliğini artırmak için her arka koltukta emniyet kemeri olması gerektiğini vurguladı ve çalışmaları hızlandırdı.

Özellikle, arka sıradaki her dıştan koltuk üç noktalı bir kemere sahip olmalıdır, orta koltuklar ise en azından bir bucuk kemer ile donatılmalıdır.

Yetkililer, 1 Nisan 2009’da yürürlüğe girse bile bu yeni karar konusunda ciddiydiler.

Boyun eğmeyerek hayatlarını riske atmakta ısrar eden arka koltuktaki yolcular için bu meydan okuma yasal olarak kurala karşı gelebilmenize neden olabilir.

Tekerlekli sandalyeye binen yolcuları taşıması gereken polis arabaları ve cenaze arabaları arka emniyet kemeri yasasından muaftır.

 İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here