Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Bakımlar, otomobilin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Bakımları zamanında yapılan ve iyi bakılan otomobillerin yakıt tüketimleri de idealdir. Ancak bazı durumlarda otomobilin yakıt tüketimi artar. Peki yakıt tüketimi artmasının sebebi nedir? Çözüm ne olmalıdır? Bu durum motor için zararlı mıdır? Detaylar yazımızın devamında. Aracım Çok Yakıyor Ne Yapmalıyım?

Araç Satın Alırken Önemli Bir Nokta Yakıt Tüketimi

Otomobil satın almak isteyen kişiler, alacağı otomobili araştırırken yakıt tüketimini de araştırmaktadır. Ülkemiz şartlarında yakıt fiyatları her geçen gün artmaktadır. Otomobillerin yakıt tüketimi, fabrika verilerinin 1 litre fazlası olarak hesaplanabilir. Bu durumda size uygun olan aracı satın alabilirsiniz. Ancak otomobiller bazı sebeplerden çok fazla yakıt tüketebilir. Bu durum oldukça can sıkıcıdır. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda her yakıt alımı yaptığınızda acaba kaç km gidecek? Gibi sorularla aklınız bulanır. Peki yakıt tüketiminin artmasının sebepleri neler olabilir? Daha az yakıt tüketmenin yolları nelerdir?

Aracım Çok Yakıyor Ne Yapmalıyım?

yakıt tüketimi

Otomobilinizin gereğinden fazla yakıt tüketmesi 2 farklı sebebi vardır. Bunlar sürüş tekniği ve arızadır.

Sürüş Tekniği

Otomobiliniz ne kadar ekonomik olursa olsun sürüş tekniği oldukça önemlidir. Aracı kullanırken düşük viteste kullanıp çok yüksek devir çevirmek daha fazla yakıt tüketimine neden olup motorun daha fazla aşınmasına neden olurken; çok düşük devirlerde ve yüksek viteste kullanmak da motora daha fazla yük bindireceği için yakıt tüketiminin artmasına ve motorun sağırlaşmasına sebep olur. Ayrıca aracı boş viteste kullanmak yerine vites konumundayken ayağı gaz pedalından çekmek yakıt tüketmeden ilerlemeyi sağlarken birçok kişi aracı boş vitese alarak kullanıyor. Bu durum da yakıtı bir miktar etkileyecektir. Ayrıca çok fazla hızlanıp yavaşlamak için fren kullanmak yerine düşük ve sabit hızlarda kullanmak daha az yakıt tüketimi ile yolculuk yapmanıza olanak sağlar.

Yakıt Tüketimi Artmasının Sebepleri Nelerdir?

aracım çok yakıyor

Hava Filtresi Tıkanmış Olabilir

Otomobil motorları, yakıt hava karışımı ile çalışmaktadır. Aracın kullanım koşulları kullanıldığı yollar gibi sebeplerle hava filtresi zamanından daha erken tıkanabilir. Hava geçişi zorlaşır. Bu durumda yakıt hava karışımı doğru ayarlanamaz ve tüketim artar. Yapılması gereken işlem hava filtresinin değişimidir. Hatta bakım yaklaştıysa periyodik bakım yapmak en doğru tercih olacaktır.

Yakıt Sisteminde Sorun Oluşmuş Olabilir

Otomobillerin yakıt sistemleri oldukça hassastır. Kötü yakıt gibi nedenlerden yakıt sisteminde arıza oluşabilir. Bu durum yakıt tüketimini artıracaktır. Sorunun çözülmesi yakıt tüketiminin ideal seviyelere düşmesini sağlayacaktır.

Turbo Arızası Tüketimi Artırır

Aşırı besleme ile çalışan otomobillerde turbonun arızalanması motorun verimini azaltır. Bu durumda aracın yakıt tüketimi artacaktır.

Lastik Hava Basıncının Düşük Olması:

Otomobillerin lastik hava basınçları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Basıncın düşük olması aracın daha fazla yakıt tüketmesine sebep olabilir.

LPG Ayarının Kötü Olması Tüketimi Artırır

LPG’li otomobillerde her bakım sonrasında LPG ayarı ve bakımı yapılmalıdır. Aksi halde aracınızın tüketimi artacaktır.

Egzoz Sisteminin Tıkalı Olması Tüketimi Artırır

Otomobil motorlarının yanma odasında gerçekleşen yanma sonucunda egzoz gazı oluşur. Egzoz valflerinden çıkan gaz, egzoz sisteminden dışarı atılır. Ancak egzoz sisteminde tıkanıklık var ise aracın yakıt tüketimi artacağı gibi hararet gibi sorunlar da oluşacaktır.

Aracım Neden Çok yakıyor?
Aracım çok yakıyor ne yapmalıyım?

Büyük Jant Lastik Yakıt Tüketimini Artırır

Otomobillerin daha güzel gözükmesi için daha büyük jant lastik kombinasyonları takılıyor. Bu durum yakıt tüketiminin artmasına neden olur.

Debriyaj Setinin Kaçırıyor Olması

Otomobillerin kavrama işleminden sorumlu parçalar baskı balatadır. Bu parçalar zamanla aşınırlar. Aşınan baskı balata kaçırmaya başlar. Bu durumda aracın performansı azalır. Yakıt tüketimi artar. Bir an önce yapılması gerekir. Yolda kalma ihtimaliniz vardır.

Akaryakıt Zamları Sonrası, Ekonomik Sürüş Kılavuzu 🚗

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here