Arabalarda Kapı Türleri Nelerdir?

Genelde sayılan dokuz ana araba kapısı türü vardır. Geleneksel kapılar, kelebek kapılar, intihar kapıları, martı kanadı kapılar, lambo kapılar, sürgülü kapılar ve gölgelik kapılar öne çıkan kapı türleridir. Arabalarda kapı türleri incelendiğinde hepsinin farklı yapı türleri bulunur ve hepsi farklı bir kitleye hitap etmeyi başarır.

Geleneksel (Normal) Kapı

Normal kapı olarak da bilinen geleneksel bir kapı, kapının öne bakan kenarından menteşelenen bir kapı türüdür. Böylece kapının arabanın gövdesinden dışarı doğru sallanmasına izin verir. Bu kapılar nispeten güvenlidir. Çünkü aracın ileri hareketi sırasında açılırlarsa rüzgar direnci açılan kapıya karşı çalışacak ve etkin bir şekilde kapanmaya zorlayacaktır.

arabalarda kapı türleri- normal kapı

Kelebek Kanadı Kapılar (Butterfly Doors)

Lambo kapılara çok benzeyen kelebek sistemi, kapıların dışarıya ve sonra yukarı hareket etmesine izin verir. Bu da arabaya erişimi gerçekten iyileştirir.

Kelebek kapılar kullanan birkaç model Ferrari Enzo, Saleen S7, Mercedes Benz SLR McLaren ve McLaren F1’dir, ancak bazıları biraz değiştirilmiş sistemlere dayanmaktadır.

arabalarda kapı türleri- kelebek kanadı

İntihar Kapılar (Suicide Doors)

İntihar kapıları  kapının arka ucundan menteşeli, yani ters yöne açılan kapılardır.

İntihar takma adı, esasen, tasarımın tehlikeli yapısından kaynaklanıyor. Geçen bir araç tarafından kapıya çarpılması durumunda arabadan çıkan bir kişiyi ciddi şekilde yaralama eğilimi isim konusunda bir etkendir. Bir diğeri ise aracın kapısının tehlikeli bir durumda açılma potansiyelidir.

İntihar kapıları kullanan otomobiller arasında Opel Meriva, Rolls Royce Phantom / Wraith, Spyker D12, 1940 Peugeot 601,2015 F-150 ve 2011 Mazda RX-8 bulunur.

suicide doors

Martı Kanat Kapılar (Gull-wing Doors)

Martı kanadı kapılar çatıya menteşeli ve yukarı doğru açılan kapılardır.

Martıların kanatlarından esinlenen bu egzotik tasarım, yalnızca daha agresif bir görünüme katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda park alanlarının çok sınırlı olduğu kalabalık şehirlerde de çok kullanışlıdır.

Martı kanadı kapılara dayanan modeller arasında Mercedes-Benz SLS AMG, Gumpert Apollo, DeLorean DMC-12 ve Pagani Huayra yer alıyor.

martı kanadı kapı

Lambo Kapılar (Scissor Doors)

Bu kabin kapısı tipinde sistem oldukça basittir çünkü lambo kapılar, kapının önüne monte edilmiş tipik bir menteşe kullanır. Ancak geleneksel bir kapı durumunda olduğu gibi dışa doğru döndürmek yerine, dikey bir konfigürasyon kullanarak yukarı çıkarlar.

Lambo kapılar, Lamborghini Aventador, Diablo, Murcielago ve Reventon, Spyker C8 ve C12 Zagato ve Bugatti EB110’da görülebilir.

arabalarda kapı türleri- lambo kapı

Sürgülü Kapı (Sliding Door)

Sürgülü kapılar belki de en çok gördüğümüz kapı türlerinden biri. Minivanlarda veya ticari araçlarda görmek mutlaka mümkün.

Kapılar çoğu durumda bir ray üzerine monte edilmiştir, bu nedenle açmak için yatay olarak kaydırmak yeterlidir. Otomobil üreticileri zaman zaman, yolcu erişimini iyileştirmek ve park yeri yokluğuyla savaşmak amacıyla binek otomobiller için de sürgülü kapılar benimsemişlerdir.

sürgülü kapı

1954 Kaiser Darrin, sürgülü kapılar kullanan modellerden biridir, aynı zamanda Peugeot 1007, Citroen C8, Chrysler Voyager, ve Kia Sedona, da bunlardan bazılarıdırBazıları az çok değiştirilmiş bir konfigürasyon benimsemişlerdir.

Gölgelik Kapılar (Canopy Doors)

Kanopi, bir arabanın üzerine oturan ve yolculara erişim sağlamak için bir şekilde yukarı kaldırılan bir araba kapısı türüdür. Bir uçak kanopisine benzer. Araç kanopisi, otomobiller için nadiren kullanılan bir kapı türüdür.

İntihar kapılarını kullanan arabalar arasında Saab Aero-X ve Sterling Nova bulunur.

Canopy Doors

Dihedral Kapılar (Dihedral Doors)

Bu kapılar, Menteşede 90 ° dönerek açılırlar. Bu kapıları kullanan arabalar arasında Koenigsegg Agera, Koenigsegg Agera R ve Koenigsegg Regera bulunur.

Dihedral Kapılar

Kuğu Kapılar (Swan Doors)

Geleneksel bir kapı veya intihar kapısı gibi dışa doğru açılırlar, ancak daha iyi yerden yükseklik için biraz yukarı doğru menteşelenirler, Aston Martin CC100 Speedster ve Aston Martin DB9 gibi bazı araçlarıda bulunurlar.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here