Araçların sürücüyle iletişime geçtiği yer direksiyonun arka kısmında yer alan gösterge paneli oluyor. Bu kısımda yanan ikaz lambaları arasında en merak edilenlerden biri de ünlem işareti oluyor. Arabada ünlem işareti uyarısı gördüğünüzde bunun birden fazla anlamı olabilir. Düşük lastik basıncı, fren sistemi ya da şanzıman yağı uyarıları bunlardan bazıları. Siz de aracınızın verdiği uyarıları daha iyi anlamak ve erkenden önlem alabilmek için aşağıda sıraladığımız ikaz türlerine göz atın.

tekerlek basncı uyarı ışığı

Lastik Basıncı Uyarı Işığı

Arabada sarı ünlem işareti gördüğünüzde yukarıdaki şekle benziyorsa düşük lastik basıncı uyarısı olduğunu anlayabilirsiniz. Burada ayırt edici olan kısım, ünlem işaretinin çevresindeki lastik benzeri yuvarlak şekil ve altındaki tırtıklar. Aracınızın gösterge panelinde bir uyarı ışığı şeklinde beliren bu simge, lastiklerden biri veya birkaçının ideal hava basıncının altında düştüğünün habercisi. Düşük lastik basıncı birkaç farklı sebepten yaşanabiliyor. Lastiklerin zamanla ve sıcaklık değişiklikleriyle doğal olarak hava kaybetmesi, delik veya yırtıklar sebebiyle yaşanan sızıntılar ve yanlış hava basıncı ayarı bu sebepler arasında yer alıyor.

Lastiklerinizi tavsiye edilen basınç seviyesine eşit olarak getirmediğiniz durumlarda olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Düşük basınçlı lastikler daha fazla yuvarlanma direnci oluşturduğu için motorun yakıt tüketimi artabiliyor. Diğer yandan düşük basınç, lastiğin yüzey temasını artırarak aşırı ısınmasına ve ömrünün kısalmasına yol açabiliyor. Ayrıca frenleme ve manevra kabiliyetinde azalmaya neden oluyor. Tüm sorunların ortaya çıkmasını engellemek için lastiklerinizin basıncını düzenli olarak kontrol etmeli ve aracınızın verdiği uyarıları dikkate almalısınız.

fren sistemi uyarı lambası

Fren Sistemi Uyarı Işığı

Arabada kırmızı ünlem işareti gördüğünüzde eğer yuvarlak içerisine alınmışsa ve iki yanında bu yuvarlağı saran çizgiler varsa fren sistemine ait bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. Aracınız sorunsuz bir şekilde çalışırken el frenini çektiğinizde bu işareti görüyorsanız korkmanıza gerek yok. Ancak el freni çekili olmadığı halde gösterge ekranında kırmızı ünlem işareti görüyorsanız arabanızın fren sisteminde bir arıza olduğunu anlayabilirsiniz. Fren sistemi uyarısı, aracınızın fren sistemlerinde bir sorun olduğuna işaret ediyor. Fren sistemi uyarısının anlamı genellikle fren balatalarının aşınması, fren sıvısında düşüş, ABS sorunları ve fren sistemi arızaları sebebiyle ortaya çıkıyor.

Fren balataları zamanla aşınıyor ve değiştirilmesi gerekebiliyor. Aşınma belirli bir seviyeye ulaştığında, sistem sürücüyü ikaz ışığıyla uyarıyor. Frenleme işlemi sırasında kullanılan hidrolik basınç, fren sıvısı seviyesi düştüğünde de olması gerektiği şekilde oluşamıyor. Bu sebeple ikaz ışığı yanarak sürücüye uyarı veriyor. ABS sistemi ise kaygan zeminlerde fren yaparken tekerleklerin kilitlenmesini önleyen bir sistem. ABS ile ilgili bir sorun ortaya çıktığında sürücü bu ikaz ışığı yardımıyla bilgilendiriliyor. Son olarak fren hatları, hortumlar veya diğer bileşenlerde meydana gelen arızalar da fren sistemi uyarısına neden olabiliyor.

şanzıman uyarı ışığı

Şanzıman Uyarı Işığı

Arabada ünlem işareti ne demek diye merak edenlerin gösterge ekranında, bir dişli çark içerisinde bulunan sarı ünlem işareti yanabiliyor. Kırmızı renkli örneklerini de görebildiğimiz bu ikaz ışığı yanıp sönme durumuna göre farklı anlamlar ifade edebiliyor. Eğer arıza lambası yanıp sönüyorsa şanzıman ve aktarma organlarında aşırı ısınma olduğu anlamına geliyor. Bu tür sorunu, otomatik araçların yoğun trafikte geçirdiği uzun süre sebebiyle görebiliyor. Sık yapılan dur-kalk işlemi, şanzıman bölgesinde ısınmaya sebep olabiliyor.

Şanzıman uyarı ışığı yanıp sönmeden sabit kalıyorsa daha büyük bir sorunun haberci olabiliyor. Siz de gösterge ekranında bir dişli içerisindeki ünlem işaretinin uzun süre yandığını gördüğünüzde, şanzıman ve aktarma organlarında bir arıza olduğunu anlayabilirsiniz. Şanzıman yağının düşük olması, aracın yüksek kilometrede olması ya da sürekli ağır yük taşınması bu soruna sebep olabiliyor. Eğer bulunduğunuz ortam müsaitse bir çekici çağırarak araca daha fazla zarar vermeden servise götürülmesini sağlayabilirsiniz. Çekici seçeneğini değerlendiremiyorsanız aracınızı en kısa sürede bir servise göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız!

ampul uyarı ışığı

Ampul Uyarı Işığı

Ampul simgesiyle birlikte kullanılan ünlem işareti arabada dış aydınlatma sistemleri hakkında uyarı veriyor. Sarı renkli olan bu ikaz lambası, bir ampul içerisindeki ünlem işareti şeklinde gösterge panelinde beliriyor. Dış aydınlatmaları düşündüğümüzde arızalı bölüm; ön veya arka farlar, dönüş sinyalleri, sis farları, plaka aydınlatması ya da fren ışıkları gibi pek çok farklı seçenek olabilir.

En yaygın sebepleri sıralayacak olursak kullanım süresi dolan ampullerin yanmasını ilk sebep olarak söyleyebiliriz. Ayrıca elektrik bağlantı sorunları da ampul arıza ışığının yanmasına sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra ampulleri koruyan sigortalar yanabiliyor ya da araç bilgisayarında sorunlar yaşanabiliyor. Tüm bu ihtimalleri, kolay kontrol edilebilecek alternatiflerden zor tespit edilen sorunlara doğru sıralayarak kaynağı tespit edebilirsiniz.

direksiyon ikaz ışığı

Direksiyon Uyarı Işığı

Kırmızı ünlem işareti arabada direksiyon simgesiyle birlikte oraya çıkıyorsa tabii ki direksiyon bölümündeki bir soruna işaret ediyor. Bu uyarı kırmızı rengin yanı sıra bazı araçlarda sarı renkli olarak da ekrana yansıyabiliyor. Direksiyon sistemiyle ilgili bir arıza veya düzensizliğin habercisi olan bu uyarı ışığı, sürücüleri dikkatli olması konusunda uyarıyor. Bu sebeple de en kısa zamanda bir servise başvurarak direksiyon sistemini kontrol ettirmeniz gerekiyor. Çünkü bu kısımda meydana gelen bir arıza, direksiyon tepkileri bozarak sürüşü zorlaştırabiliyor.

Direksiyon yanında ünlem işaretiyle birlikte görünen arıza ışığı, aracınızda hidrolik direksiyon yağının az kaldığını ya da hidrolik direksiyonun devre dışı kaldığını da gösterebiliyor. Böyle bir durumda ilk olarak aracınızın hidrolik direksiyon yağını kontrol edip sızıntı olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer yağ yeterli ve işaret yanıp sönmeye devam ediyorsa aracınızı mutlaka servise götürmeniz gerekiyor.

üçgen ünlem ikaz ışığı

Üçgen İçerisindeki Ünlem Uyarı Işığı

Arabada üçgen içinde ünlem işareti gördüğünüzde bu uyarının tek başına pek çok farklı ikaz durumu için kullanıldığını bilmeniz gerekiyor. Uyarıyı anlamlandırabilmek için bir başka ikaz ışığının daha yanıyor olması gerekiyor. Bu sayede bir anlam ilişkisi kurarak aracın hangi kısmında sorun olduğunu anlayabiliyorsunuz. Işık sarı ya da turuncu renkli yandığında, aciliyeti daha düşük olan sorunları sürücüye haber veriyor. Bunlar arasında; düşük ön cam yıkama sıvısı, dış aydınlatma arızası, LED far arızası ve araç servis hatırlatıcısı gibi alternatifler bulunuyor.

Araba modeline bağlı olarak silecek suyu bittiğinde, patinaj durumunda, ani frende, kapılardan biri açık kaldığında ya da el freni indirilmediğinde de ekranda üçgen içinde ünlem işareti belirebiliyor. Genel arıza bildirim simgesi olarak bilinen bu üçgen ünlem uyarısı, kırmızı renkte yandığında ve uzun süre farklı ikaz ışıklarıyla birlikte gösterge panelinde sabit kaldığında daha kritik sorunları gösteriyor. Motor arıza lambası, partikül filtresi arıza lambası, EPC ve ESP arıza lambası gibi simgelerle birlikte görünen ünlem için aracınızı mutlaka bir servise göstermeyi unutmamalısınız.

Arabadaki İkaz Işıklarının Anlamların Öğrenmek için Tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here