Araba satın alırken neye göre satın alacağımız ve diğer modellerle nasıl karşılaştırma yapmamız gerektiğini bilmekte zorlandığımız zamanlar olmuştur.

Arabayla çok ilgilenen biriyseniz bu konuda eksikleriniz olmayabilir. Ancak araba ile iç içe olmayan insanların satın alma aşamasında dikkat etmesi gereken noktaların olduğunu söyleyebiliriz.

Dünyada yaygınlaşan araba üretimi ile eş zamanlı olarak gelişen otomotiv sanayisi çok fazla seçenekte ve özellikte araç sunarak bizi hangi noktalara dikkat etmemizi zorlaştıran bir kararsızlık sürecinin içine itiyor. Bu durumda kararsız kalan müşterilerin dikkati araçta beğendiği tek bir noktaya kayınca karşılaştırma yapılması gereken diğer özellikler göz ardı ediliyor.

Hani olur ya çoğu kişi yaşamıştır bu durumu; Eve yeni alınan bir teknolojik cihazı kullanmamız sonucu o bize hep en iyi cihazmış gibi gelir ve sürekli o modelden almaya devam ederiz. Ama aslında aynı paraya daha iyilerini alabiliriz ancak araştırıp deneyimlemediğiniz için bu seçenekler otomatik olarak siliniyor.

Arabada da aynı şekilde işliyor bu durum. Hiç kimse arabasının kötülenmesini istemez ama bir o kadar da aynı paraya başka bir modelin kendi arabasından daha iyi olduğunu da kabullenmez. Bu durum iyi olanı savunmaktan çok benim olanı savunmanın izlerini taşıyor. Hepimiz bizim olanı savunuyoruz ancak iyi bir araştırma evresi dizi düşük bütçeyle bile kaliteli ürün satın alma süreçlerine itebilir. Buna bilinci alışveriş denir.

Bugünkü yazımızda araba seçerken araştırma evresinde diğer modellerle karşılaştırmak için ne gibi kriterleri göz önünde bulundurmamız gerektiğinden bahsedeceğiz. Eğer siz de bu konu da kendinizi eksik hissediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Yakıt Tüketimi

Araba satın alırken

Türkiye pazarında araba satın alırken konfor, sürüş performansı, donanım özelliklerinden çok dikkat edilen önemli bir kriter yakıt tüketimidir. Yükselen araba piyasası insanları araba satın almakta zorlarken aynı zamanda az parayla nasıl kaliteli ve düşük yakıt tüketimine sahip araçlar satın alınır eğitimini çok iyi vermiştir.

Yakıt tüketimi karşılaştırması yapmak için araçların şehir içi ve şehir dışı yolculuklarda ne kadar yaktığına dair bir araştırma yapmalısınız. Bunu genellikle ikinci el otomobil ilanları veren sitelerde bulabilirisiniz. Arabam.com ikinci el otomobil ilanlarına bakmanızı tavsiye diyoruz. Tüm bu detayları görmenizi sağlayan bir listeleme ile araç alış konusunda iyi bir karşılaştırma yapabilirsiniz.

Bu değerler her ne kadar müşteriler için yakıt bilgisi olarak değerlendirilse de aslında tam anlamıyla bu değerler üzerinden gitmek yanlış olur. Asıl yakıt tüketimi değerleri ile arada uçurum olmasa da siz gerçek sonuçları öğrenmek istiyorsanız çeşitli forum sayfalarından ve sosyal medya platformlarında kurulan otomobil topluluklarından öğrenebilirsiniz. Bu tür mecralar genellikle araç üzerine konuşulan ve tavsiye istenilen yerlerdir.

Arabanın yakıt tüketiminin yeni nesil araçlarda çok daha minimum olduğunun unutmamakla beraber orta nesil ve düşük nesil araçların içinde de yakıt tüketimi konusunda da cebinizi koruyan araçlar olduğunu söyleyelim. Bunun için En az yakan arabalar listemizi ziyaret etmeyi unutmayın.

Motor ve Sürüş Performansı

araba satın alırken

Araba satın alırken yakıt tüketimi karşılaştırmasını yaptıysanız sıra motor ve sürüş performansın da olmalı. Herkes güçlü ve aynı zamanda düşük yakıt tüketimi sağlayan bir motora sahip olmak ister.

Motor araştırması yaparken sağladığı beygir gücünün yakıt tüketimine ne kadar yansıdığına bakmalısınız. Bu karşılaştırmayı araba karşılaştırmak için özel olarak tasarlanmış sitelerden yapabilirsiniz.

Araba satın alırken kontrol etmeniz gereken başka bir etmen ise aracın 0-100 arası kalkış süresi ve beygir gücüne mi yoksa torkuna mı odaklanacağızdır. Beygir gücü genellikle benzinli araçlarda önem kazanırken tork ise dizek araçlar için önemlidir.

Tork araçta bulunan krank milinin dakika da ölçülen krank mili dönüş sayısını belirler. Bu da hızlı dönen bilin aracın çekiş gücü ve sürüş performansı açısından hızlı olmasına neden olur.

Dizel motorlu araçlar genelde torku yüksek araçlardır. Bunun nedeni piston kolunun benzinli araçlara göre daha uzun olmasıdır. Uzun piston kolu motora hızlı dönüş kuvveti uygular ve bu hız aracın çekiş kuvveti ile doğrudan etkilidir.

Beygir gücü ise aracın daha çok uzun yolda yaptığı hızla alakalı bir durumdur. Örneğin kalkış esnasında torku yüksek dizel araçlar benzinli ve beygirli araçlara göre daha atiktir. Ancak uzun yolda bu farkın kapanması benzinli araçlar için çok kolaydır. Kısacası hız eşittir beygir gücü tork eşittir çekiş kuvveti olarak değerlendirebiliriz.

Boyut Karşılaştırma

araba satın alırken

Araba satın alırken boyut karşılaştırması yapmanız için öncelikle ihtiyacınız olanın ne olduğunu belirlemeniz gerekir. Örneğin geniş bir aile sahibisiniz, çekirdek bir aileniz mi var veya bekar mısınız? Tüm bunlar araba satın alırken boyut karşılaştırması yapmanızı teşkil edecek nedenlerdir.

Geniş bir aileniz varsa MPV/Minivan, SUV veya Station Vagon tercih edebilirsiniz. Bu tür araçlar geniş iç hazimi ve bagaj yapısı ile size konforlu bir yolculuk sunabilir. Eğer çekirdek bir aileye sahipseniz Sedan ve Hatchback tercihleriniz arasında olabilir. Eğer tek kişilik hayat sürdürüyorsanız Şehir arabası / A segmenti, Subcompact / Süper mini / B segmenti, Kompakt / C Segmenti gibi araçlar sizin için daha uygun olacaktır.

Arabaya binecek kişi sayısını göz önünde bulundurduktan sonra bakmanız gereken başka bir nokta da aracın boyutu ne kadar artarsa ağırlığının da artacağı ve bununla beraber yakıt tüketiminin de artacağını bilmelisiniz.

Konfor ve Teknolojik Donanıma Göre Karşılaştırma

araba satın alırken

Sıra geldi konfora. Konfor aslında diğer tüm karşılaştırma kriterlerinden önce bakılması gereken ilk yerdir. Ancak bunu öncesinde satın alacağımız modelin ekonomik bir otomobil olması çoğu sürücünün ilk tercihidir.

Konforlu bir araç almak istiyorsanız bizzat gidip test etmeniz gereklidir. Bir gününüzü arama almak için ayırın ve satın almayı düşündüğünüz modellerin içine oturarak koltukların konforuna bakın. Bu izlenim konfor algısına göre değişiklik gösterebilir ancak genel konfor her zaman sabittir.

Sizin için koltuk konforu çok önemli değilse ekonomik araba alma konusunda cebinizde para kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu son tercihiniz olmalı. Zira konforsuz bir araç insan bedenini çabuk yorar ve çeşitli eklem ağrıları oluşturur. Fiziki açıdan herhangi bir sorun yaşamak istemiyorsanız önceliğinizi konforlu bir araba almaktan yana kullanmalısınız.

Konfor dışında dikkat etmeniz gereken bir diğer özellikse aracın donanımlarıdır. Örneğin o arabanın güvenlik açısından size neler sunduğunu iyi analiz etmelisiniz. Hava yastığı sayısı genelde bu konuda belirleyici oluyor. Eğer bir arabada hava yastığı sayısı fazla ise o araba muhtemelen diğer güvenlik donanım paketlerini de bünyesinde barındırıyordur. Araba satın alırken dikkat etmeyi unutmayın.

Araba satın alırken dikkat etmeniz gereken kriterlerin ne olduğuna dair bir yazı hazırladık. Umarız size en uygun ve ekonomik aracınızı bulu ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşarsınız. Bir sonra ki tavsiye yazımız da görüşmek üzere esen kalın…

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here