Araba Kilit Sistemleri

araba kilit sistemleri

Arabaları hırsızlıktan koruma ihtiyacı uzun zamandır ortalıkta dolaşıyor, ancak otomobil tarihinin başlarında buna tam olarak ihtiyaç duyulmuyordu. Zaman içerisinde arabalar geliştikçe, onları koruma ihtiyacı ve dolayısıyla araba kilit sistemleri de değişti.

İlk araba kilidi türleri o zamanki ev kilitlerine oldukça benziyordu. Araç kilitleri silindirdi. Kullandıkları sistem türü ne olursa olsun, 1970’lere kadar araç kilitleri, silindir kilidin dışında kilit kodunu içeriyordu. Bu, aynı kilit kodlarına göre yeni anahtarların üretilebilmesi için yapıldı. Birçok araç hem kapı hem de kontak için aynı anahtarı kullanıyordu. Bu nedenle araba kapısı için bir anahtar oluşturmak, sürücülerin aynı zamanda aracı çalıştırmalarına da olanak tanıyordu. Araç çalıştırma ve kapı için ayrı anahtarların yaratılmasının ana nedeni; bu sistemde bir hırsızın arabanın kapısını açabilmesi, silindiri çıkarması ve aracı çalmasının nispeten kolay bir işlem haline gelmesiydi.

İlk araç kilitlerinin tümü elektronikten farklı olarak mekanikti, üreticiler araçlarındaki herhangi bir kilide sığacak şekilde kesilebilen belirli bir anahtar türü kullandılar. Araba kapı kilitleme sistemlerinin tarihi boyunca iki tip mekanik kilit kullanıldı.

 

Mekanik Kilitlerin Eksiklikleri Elektronik Kilitleri Doğurdu

raba kilitleri

Bu kilitlerin her ikisinin de dezavantajı, bir kişinin doğru araçlara sahip olması durumunda kolayca kilidi açabilmedidir. Günümüzde internet çok sayıda set ve nasıl yapılır talimatları sunarken, bu kilitler araçlara girmenin daha yaygın ve daha kolay yöntemi oldu.

Araçlardaki gelişmeler tüm sistemlerde olduğu gibi kilit sistemlerinde de gelişmeler ile takip edildi. Zaman içerisinde anahtarsız sensörlü sistemler kullanılmaya başlandı.

Yeni arabaların çoğu artık elektronik kilitlere sahip. Bazıları yalnızca kapı ve kontak kilitlerinin benzersiz şekilde kodlanmış anahtarlarla çalışmasına izin verecek gömülü bilgisayar çipleri gibi hırsızlık önleme önlemlerine sahip.

Aracın içindeki sensörler, sürücü araca yaklaşırken sürücünün kumandasını, akıllı telefonunu algılar. Bu gerçekleştiğinde sistem, sürücünün anahtarlarını bulmasına gerek kalmadan aracı açar, motoru çalıştırır ve yolculuk bittiğinde tekrar kapatır.

Merkezi Kapı Kilitleri

merkezi kilit

Elektrikli kapı kilitleri veya merkezi kilitler, sürücünün veya ön yolcunun bir düğmeye basarak bir otomobilin veya kamyonun tüm kapılarını aynı anda kilitlemesine veya açmasına olanak tanır.

Elektrikli kapı kilitleri 1914’te lüks Scripps-Booth’ta tanıtıldı, ancak Packard onları 1956’da yeniden sunana kadar lüks arabalarda yaygın değildi. Bugün neredeyse her araba modeli, bu özelliği sunuyor.

İlk sistemler sadece arabanın kapılarını kilitledi ve kilidini açtı. Günümüzde yeni üretilen tüm otomobillerde, bagaj bölmesi veya yakıt doldurma kapağı kapısı gibi şeylerin kilidini açabilen sistemler de bulunur. Modern otomobillerde, araç vitese takıldığında veya belirli bir hıza ulaştığında kilitlerin otomatik olarak devreye girmesi de yaygındır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here