Araba kilidinden kırık anahtar çıkarmak çok ayrıntı isteyen bir iş ve bunun yanında durumun kendi yönetiminizde devam etmesini istiyorsanız hamlelerinizi mantıklı ve yerinde uygulamalısınız. Aksi takdirde anahtarı çıkarması için bir oto tamirci çağırmak ve ona para ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Araba kilidinde kalan kırık anahtar yalnızca kullanılmaya devam etmek konusunda sürecin önüne ket vurmuyor aynı zamanda kilidi kullanılamaz hale getiriyor. Bir anahtar bir araba kilidinde kırıldığında, anahtarın metal ucu kilit yuvasına saplanır. Anahtar kırıldığında kilit kilitliyse, açılamaz. Araba kilidinden kırık anahtar nasıl çıkarılır yöntemleri beraber inceleyelim.

Anahtar Başlığını Çıkarın

Araba kilidinden kırık anahtar

Anahtar kafası tamamen kopmadıysa, kilitteki anahtarın parçasından tamamen kopana kadar anahtarı ileri geri hareket ettirin ve anahtarı kopartın. Sonrasında rahat bir çalışma için anahtar kafasını atabilirsiniz.

Katı Silikon Alın

Eğer anahtarın kırık tarafı görünür bir şekilde duruyorsa deneyeceğiniz ilk yöntem silikon eritme yöntemi olmalıdır. Silikonlar eridiği zaman akışkan olabilen ve bulunduğu kabın şeklini alan bir kıvama gelmektedirler.

Silikonu Kilit Bölgesine Getirin

Elinizde birden fazla silikon varsa işlem daha hızlı ve garanti bir şekilde gerçekleşir. Öncelikle silikonları kilit bölgesine getiriyoruz. Kilit bölgesine temas eder bir şekilde tutarak çakmakla eritip kilit üzerinde iyice akışkan olmasını sağlıyoruz. Eğer anahtar çok içerde kalmışsa silikon eritmeniz faydasız olabilir.

Silikonu Çekin

Silikon yüzeyde eriyip kırık anahtarın bulunduğu yuvaya doğru erimeye başladığı zaman bir süre bekleyin ve ateşi söndürün. Yaklaşık 5 dakika bekledikten ve silikonun iyice donduğundan emin olduktan sonra yumuşak bir şekilde silikonu çekin. Hafif takılmalar olacaktır ancak hassas çalışırsanız anahtarı kurtarmanız mümkün.

Silikon yöntemi tüm uğraşlarınıza rağmen sonuç vermediyse diğer yöntemlerimize göz atabilirsiniz.

Anahtarı Başlangıç Konumuna Getirin

Araba kilidinden kırık anahtar

Anahtar kilide sokulduğu zaman çalışma bölgesine doğru kademeli bir şekilde dönerken kırılma gerçekleşmiş olabilir. Bunun için eğer anahtarı elinizle tutabiliyorsanız ve döndürme imkanınız varsa anahtarın tüm işlemler bittikten sonra rahat bir şekilde çıkarılabilmesi için başlangıç konumuna getirin.

Anahtar kaldırma için araç kilidi alanını temizleyin

Araba kilidinden kırık anahtar

Rahat çalışmak için kilit etrafındaki pislik, toz gibi zararlı maddeleri yüzeyi bir fırça yardımıyla temizleyerek arındırabilirsiniz. Bu sayede dikkatinizi dağıtan ve yuvaya pislik kaçarak işinizi zorlaştıran maddeler olmadan anahtara odaklanabilirsiniz.

Kilidi yağla

Araba kilidinden kırık anahtar

Kilidi işlem öncesi yağlamanız metal aksamların birbiri ile sürtünme kuvvetini azaltacağı için rahat bir çıkış gerçekleşir. İşlem öncesi kilit yuvasını yağlayarak araba kilidinden kırık anahtar çıkarmak adına ilk etkili işlemi yapmış olursunuz

Bir kilit kaldırma aracı seçin

Araba kilidinden kırık anahtar

Kilit kaldırma araçları donanım ve otomobil parçaları mağazalarında kolayca kullanılabilir. Bir araç yoksa, evinizde bulunan tığ veya çuvaldız tarzında bir iğneyi çeşitli işlemlerden geçirerek çentikli bir kaldırma aracı haline getirebilirsiniz.

Anahtar kaldırma aracını takın

Kaldırma aracını kilit yuvası yoluna kayacak kadar dar bir şekle getirdiyseniz ya da elinizde zaten böyle bir alet varsa, anahtar yuvasında bulunan ince ve düz bir açıklıktan ince kaldırma aracını sokun.

Soktuktan sonra çentikler anahtara doğru uzanarak anahtar dişlerine takılabilirler Aletin tam olarak takılmasına izin vermek için aracı gerektiği gibi hafifçe sallayın.

Anahtar kaldırma aracı İle İşleme Devam Edin

 

Aleti çentiği anahtara bakacak şekilde çevirin. Anahtarın bir veya daha fazla dişlerini devreye sokmak için gerekirse aleti yavaşça geri çekin. Hassas bir şekilde çalışmanız anahtar dişlerinin yuvaya oturmasını sağlayacak ve çıkış için bir koridor yaratacaktır.

İşe Yaramazsa Tekrar Deneyin

 

 Araba kilidinden kırık anahtar çıkarma işlemi esnasında anahtar aletle çıkmaya başlamazsa, çentik veya kanca dişlerini yakalayamaz. Bu durumda, anahtar kaldırma aracını yeniden sokun ve elinizdeki kaldırma aletini devreye sokmak için ikinci bir girişimde bulunun.

Anahtarı çıkarın

Anahtar dişleri çentiklere takılmaya başladıysa ve kilit yuvasına oturduysa geri çekmeniz için çok daha hassas çalışacağınız gerektiğini bilmelisiniz. Anahtar ucunu çektikten sonra dışarıya doğru küçükte olsa bir çıkıntı oluştuysa bir karga burun yardımı ile anahtarı oradan çekip alabilirsiniz.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here