Modern otomobillerdeki müzik setleri beş yıl öncekilerden çok farklı. Modern otomobiller Apple CarPlay Android Auto gibi uygulamalar ile telefonunuza çeşitli yollarla bağlanabilir. Bluetooth üzerinden, kabloyla veya özel ekran yansıtma teknolojisiyle.

Apple Music, Spotify veya Tidal gibi uygulamalarla (kayıpsız ses tercih ederseniz) tüm şarkı kitaplığınızı arabaya getirebilirsiniz. Ayrıca, artık telefonunuzun uygulamalarını iki sistemden biri aracılığıyla aracınıza yansıtabilirsiniz.

Appla CarPlay ve Android Auto, mobil cihazınızı aracınıza bağlamanın ve bilgi-eğlence sisteminizde görüntülenen navigasyon veya mesajlaşma uygulamalarını almanın en büyük yollarından ikisidir.

Apple CarPlay nedir?

Apple CarPlay

Yalnızca iPhone’da bulunan Apple CarPlay, iPhone’unuzun içeriğini aracınızın kafa ünitesine yansıtmanızı sağlayan bir sistemdir. Bu sistem çalışmak için bir kablo ihtiyacına gerek duyar ancak teknolojinin gelişmesi otomobillerde giderek kablosuz CarPlay desteğini artırıyor.

Apple CarPlay aracılığıyla sesli mesaj gönderebilirsiniz ve size de mesajları yüksek sesle okuyabilir.

Apple’ın sesli asistanı Siri de Apple CarPlay’de çalışır, böylece sadece sesinizi kullanarak sorgular gerçekleştirebilirsiniz.

Telefonunuzdaki tüm uygulamalar Apple CarPlay’de desteklenmez, ancak Spotify, Whatsapp, Google Haritalar ve Apple Haritalar gibi önemli uygulamalar desteklenir.

Direksiyon kontrollerinizi, apple CarPlay’in hareketle basit, kullanımı kolay arayüzünde gezinmek için kullanabilirsiniz.

Bazı otomobil üreticileri apple carplay’i yerli olarak desteklerken, diğerleri kafa ünitenizi satış sonrası bir ürünle değiştirmenizi gerektirir.

Android Auto nedir?

Apple CarPlay

Apple CarPlay’e benzer şekilde Android Auto, Android telefonunuzun bazı işlevlerini aracınızın bilgi-eğlence ekranına yansıtmanızı sağlar.

Bazı telefonlar, telefonunuzu bir USB kablosuyla aracınıza takarak etkinleştirdiğiniz yerleşik Android Auto işleviyle birlikte gelir.

Diğer eski telefonlarda, Android Auto uygulamasını Telefonunuza Android Auto arabirimini koyan Play Store’dan indirebilirsiniz.

Android Auto uygulaması avantajlarından biri eski cihazlarda kullanım sunarak yararlanmanızı sağlar.

Android Auto’yu aracınızın arayüzü üzerinden yerel olarak kullanmakla aynı deneyim değildir, ancak telefonunuzla çalışırken işe yaramazlık yapmaktan daha kolay ve güvenlidir.

Android Auto, çok daha geniş bir uygulama seçimini aracınıza yansıtmanızı sağlar. Google Haritalar ve Whatsapp’a ek olarak, Waze, Hangouts ve hatta video oynatıcı VLC’yi de yansıtabilirsiniz.

Ayrıca, farklı uygulamalar başlatma veya mesaj ile direktif vermek gibi gibi sürüş sırasında sizin için görevleri gerçekleştirmek için Google Assistant’ı çağırabilirsiniz.

Biri Diğerinden Daha Mı İyi?

Apple CarPlay

Belirtildiği gibi, Android Auto, Apple CarPlay gibi uygulamalar çok daha büyük bir seçim sunuyor.

Buna ek olarak, android otomatik işlevselliğinin keyfini çıkarmak için uygulamayı Android telefonunuza indirebilirsiniz, oysa CarPlay’in keyfini çıkarmak için bir iPhone’a ihtiyacınız var.

Ancak Apple CarPlay’in arayüzü bir telefonun arayüzüne en çok benzer, bu da sürücülerin hareket halinde gezinmesini biraz daha kolaylaştırır.

Ama Android Auto buna çok uzakta değil. Onun basit karo arayüzü derli toplu ve basit kullanımı navigasyon için gerekli bir kullanım düzeyine sahip.

Bir başka fark ise Apple CarPlay arka planda uygulama çalışmasına izin vermeyen bir özelliğe sahip. Sadece o an hangi uygulama aktifse onun kullanımına izin veriyor. Android Auto da ise bu özellik biraz daha esnek.

Güvenirlik açısından ele alacak olursak Apple CarPlay sadece Apple yetkilileri tarafından geliştirilebilirken Android Auto ise çoğu insan tarafından değiştirilebilir ve geliştirilebilir bir yazılıma sahip. Güvenli olduğunu söylediğimiz nokta ise Android Autonun denetim ile süreci ilerlettiği.

Her iki sistem de bunları kullanırken telefonunuza şarj sağlar, aracınızın çok fazla USB bağlantı noktası yoksa bunun büyük bir yararı olur.

Ülkemizde Kullanımı Var Mı?

Gerekli uygulamaları indirdiğiniz takdir de ve aracınızın bu uygulamaları destekleyen multimedya sistemine sahip olmanız durumunda kullanım şansına sahip olabilirsiniz. Ancak Apple CarPlay ile aracınızla uyumlu ekran ve USB bağlantısı olduğu takdirde kullanım sağlayabilirken Android Auto ile kullanım sağlayamazsınız. Çünkü Ülkemizde bu uygulama desteklenmiyor. Desteklemesi için Google Play hesabınıza farklı bir ülke tanımlamalısınız. Apple CarPlay kullanmak için herhangi bir uygulama indirmenize gerek yok. Bu uygulama büyük ihtimalle Iphone telefonunuzda yüklü olarak gelmiş durumda olacak.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here