Anahtarsız Çalıştırma Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

0
7921

Geçmişten günümüze otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin kişiye ait olduğunu gösteren en büyük güvenlik donanımı şüphesiz anahtardır. Eski otomobillerde anahtarın bir demir parçasından ibaret olduğunu biliyoruz. Ev anahtarı ile aynı mekanik sistemle çalışan eski otomobillerin hırsızlar tarafından çalınması çok zor değildir. Düz kontak yapmaya oldukça müsaitlerdir. Otomobil teknolojisi geliştikçe farklı donanımlar da gelmiştir. Kızılötesi sisteme sahip otomobillerde merkezi kilit kumandası sisteme sinyal gönderir ve aracın güvenliği kaldırılır. Aksi halde kızılötesi sistemli araçlarda hırsız araca zorla girer ve düz kontak yaparsa araç çalışmaz. 2000 yılından sonraki otomobillerde ise anahtar içerisine yerleştirilmiş bir chip sayesinde araçlar düz kontakla çalıştırılamaktadır. Chip kontakta bulunan okuyucuya sinyal verir. Bu sinyal ECU’ya iletilir. ECU’da onaylandıktan sonra araç çalışabilir. Günümüzde daha çok üst segment araçlarda bulunan bir donanım ise anahtarsız çalıştırma sistemidir. Araca ait bir kart vardır. Araca yaklaşmanızdan itibaren sinyal gider. Kapı kilitleri açılır. Aracı start tuşuna basarak direkt çalıştırabilirsiniz. Anahtarsız çalıştırma sistemi hakkında detaylar yazımızın devamında. Anahtarsız Çalıştırma Sistemi Nedir?

anahtarsız çalıştırma

Anahtarsız Çalıştırma Sistemi Nedir? 

Anahtarsız çalıştırma sistemi günümüzde üst segment otomobillerde bulunan ve sürüş konforunu arttıran donanımlardan biridir. Metal bir anahtar taşımanıza gerek kalmaz. Sadece küçük boyutlu sinyal gönderimini yapan bir kart bulunmaktadır. Sürücü cebinde veya çantasında bulunan kart ile birlikte araca yaklaştığında sensörler devreye girer. Kapı üzerinde bulunan buton ile birlikte araç kapıları açılır. Aynı şekilde anahtarı cebinizden çıkartmadan start tuşuna bastığınızda araç çalışır. Aracın içerisinde bulunan alıcı sensörler, elektronik kontağı devreye sokar ve araç bu sayede çalışır. Aynı şekilde stop edip uzaklaştığınızda otomatik merkezi kilit devreye gire ve araç kilitlenmiş olur.

 Anahtarsız Çalıştırma Sonradan Eklenebilir mi?

Anahtarsız çalıştırma sistemi, 1990’ların sonunda üst sınıf otomobillerde kullanılmaya başlanan, araç sürücüsüne rahat ve pratiklik sağlayan bir donanımdır. Bu sistemin amacı araca herhangi bir anahtar takmadan çalıştırıp kullanabilmenize olanak sağlar. Bu konu üzerinde düşünüldüğünde; her gün birçok kişi otomobilin anahtarını araç içerisinde unutuyor ve araç kilitleniyor. Bu durumun çözümü bir çilingir çağırıp kapınızı açtırmaktır. Haliyle vakit ve nakit kaybı da göz önünde bulundurulduğunda, anahtarsız çalıştırmanın pratikliğinin yanı sıra güvenlik donanımı olduğu da anlaşılabiliyor. Bu özellik 90’ların sonundan itibaren bazı otomobillerde standart veya opsiyonel olarak satın alınabiliyor. Anahtarsız çalıştırma donanımının pratikliğini gören bir çok kişinin aklına “Bu donanım araca sonradan eklenebilir mi” sorusu geliyor.anahtarsız çalıştırma

Anahtarsız Çalıştırma Sistemi Nasıl Çalışır?

Anahtarsız çalıştırma sistemi, verici bir kumanda ile birlikte gelir. Herhangi bir anahtar bulunmaz. Bu kumandadan alıcıya düşük frekanslı bir sinyal iletilir. Bu sinyali alıcı alır ve ECU’ya iletilir. Aracın içerisinde üzerinde START/STOP yazılı bir tuş bulunur. Bu tuş aracı çalıştırıp durdurma görevlerini üstlenir. Tuşlar, aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterir. Örnek vermek gerekirse; Megane 2’lerde bulunan tuşa 1 kez basıldığında araç direkt olarak çalışır. Ancak bazı diğer araçlarda araç çalışana kadar tuşa basılı tutmak gereklidir.

anahtarsız çalıştırma

Ülkemiz şartlarında yeterince paranız ve sabrınız varsa, otomobilinize istediğiniz her şeyi yaptırabilirsiniz. Ancak bu donanım için çok paranız ve çok sabrınız olması gerekmiyor. Yani bir araca anahtarsız çalıştırma sistemi kolay bir şekilde entegre edilebiliyor. Aliexpress gibi yurt dışı sitelerinden çok daha makul fiyatlara alabileceğiniz. Keyless Go kiti, araca uygulanır. Eliniz yatkınsa kendiniz dahi yapabilirsiniz. Yapılacak işlemleri özetleyecek olursak:

  • Keyless Go seti satın alınır.
  • Aracın kontak bölümü sökülür.
  • Alınmış olan Keyless Go seti aracın kontak bölümüne veya istediğiniz herhangi bir yere montajlanır.
  • Kutu içeriğinden çıkacak bağlantı şemasına uygun kablo bağlantıları yapılır.
  • Son olarak; aracınızda immobilizer sistemi bulunuyorsa yani aracınız 2000 modelden daha yeni bir araç ise araç anahtarı içerisinde bulunan manyetik çip araç anahtarından çıkarılarak; immobilizer anteninin kenarına sabitlenir. Aracınız yeni bir araçsa montajı iyi bir elektrikçiye yaptırmalısınız.anahtarsız çalıştırma

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here