Amortisör Takozu Nedir? Arızası Nasıl Belli Olur?

0
13734
amortisör takozu nedir

Otomobilin yol ile temas etmesine aracılık eden parçalardan biri olan amortisör takozu bazı kullanıcılar için bir soru işareti olarak kalmış olabilir. Bilhassa bozuk yollarda araç kullanan sürücüler, bu parçanın ismini sık duyacaktır. Amortisör popüler bir parça olmasına rağmen amortisör takozu hep onun gölgesinde kalmıştır. Aslında, pratikte de gerçek budur. Nüktedan anlatımı bir kenara bırakıp sizlere amortisör takozu nedir, amortisör takozu arızaları nasıl belli olur gibi soruların cevaplarını verelim.

Amortisör Takozu Nedir?

amortisör takozu nedir

Otomobiliniz ile geçirdiğiniz vakitlerin konforlu hale gelmesinde önemli bir rol oynayan parçalardan biri olan amortisör takozu, süspansiyonu otomobilin şasisine bağlayan parçadır. Piyasada amortisör kulağı veya amortisör kulesi olarak da isimlendirilir. Otomobilin yol üzerindeki pürüzler ile teması sonucu oluşan titreşimi, lastikler ve amortisör ile birlikte sönümleyen elemanlardan biridir. Amortisör takozu, süspansiyon yayının ortasında bulunur.

Amortisör Takozu Arızaları Nasıl Anlaşılır?

amortisör takozu arızaları

Amortisör takozu, görevi darbe emiciliği olan parçalardan biridir demiştik. Arızaları da otomobilin bu darbelere sürekli veya sert maruz kaldığı durumlarda oluşur. Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir.

Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır. Düz yolda sağa sola çekmeler, lastik hizalarının bozulması veya lastiklerin asimetrik bir şekilde aşınması da amortisör takozunun arıza belirtilerindendir.

Amortisör Takozu Arızaları Maliyetleri

Amortisör takozu arızalandığı durumda lastiklerden direksiyona yürüyen aksamın birçok parçasına zarar verebilmektedir. O nedenle arızası ciddiye alınmalı ve hızlı bir şekilde yaptırılmalıdır. Amortisör takozu fiyatları marka ve modele göre değişmekle birlikte ortalama parça fiyatı 150 TL civarındadır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here