Airbag Lambasını Söndürme Serüveni Peugeot 207

1
4369

2008 model Peugeot 207 aracımı ilk aldığımda Airbag lambası yanıyordu. Bu sorunun kaynağını öğrenip sorunu çözmem uzun bir zaman aldı. Airbag lambasının yanması airbaglerin devre dışı olduğu anlamına gelmekle birlikte; herhangi bir çarpışma esnasında devreye girmeyeceği anlamına geliyordu. Bu durumdan rahatsız oldum ve çözüm için araştırmalara başladım. airbag

Peugeot 207

Peugeot 207, 2006 ve 2012 yıları arasında satışa sunulmuş ve ülkemiz halkı tarafından çok sevilmiş bir otomobildir. 206 ve 307 arasında konumlanmış olan bu araç, klasik hatchback otomobillerden bir tık daha geniş olması ve ekonomik yakıt tüketimine sahip motorlarıyla günümüz şartlarında hala daha en çok satın alınan otomobiller arasındadır. İlk üretim yılından itibaren 14 yıl gibi büyük bir süre geçtiği için bazı arızalarla karşılaşabilirsiniz. Bu arızalardan benim başıma gelenlerden biri olan airbag sorununun çözümünü yazımın devamında bulabilirsiniz.

Airbag Lambası Yanıyor

Aracımı ilk aldığım zamandan itibaren ara ara yanan airbag lambası, sinir bozucu olmasının yanı sıra bir sorun olduğunun göstergesiydi. Aracımın büyük bir kazası yoktu. Airbag’larını ve emniyet kemerlerini kontrol ettiğimde daha önce patlamamış olduğunu öğrendim. Bu beni sevindirdi. Ancak airbag’lar daha önce patlamamış olmasına rağmen neden airbag uyarı lambası yanıyordu. İlk araştırmamda koltuk altında bulunan kablo soketlerinde temassızlık olabileceği bulgusuyla karşılaştım. Airbag lambası ara ara yanıyordu. Bu bana mantıklı gelmişti. İlk iş koltuğun altında bulunan soketleri temizlemek oldu. Ne yazık ki sorun devam ediyordu.

airbag

Airbag tamircisine gittim. Aracın direksiyonunda bulunan sargıdan kaynaklandığını ve tamir ettirmem gerektiğini söyledi. Beni tamir için bir yere gönderdi. Gittim ve sargıyı değiştirdim. Sonuç aynıydı değişen hiçbir şey yoktu. Sargıyı tamir eden kişi beni farklı bir airbag tamircisine yönlendirdi. Oranın yolunu tuttum. Aracımı incelediler ve airbag’ların orjinal olduğunu söylediler. Çalışmaya başladılar. Aracın yolcu airbaginin kabloları çıkık ve tesisatı kesikti. Onarımını gerçekleştirdiler. Yaklaşık bir gün sürdü. Ancak airbag lambası yanmaya devam ediyordu. Cihaza bağladıklarında marşpiyellerde bulunan darbe sensörünün birinde arıza olduğu söylendi. Parça söküldü. Ancak parça Türkiye’de bulunamadı. Sipariş ile Fransa’dan gelebileceği söylendi ve fiyatının 450 Euro olduğu bilgisi verildi. Haliyle sipariş vermedim.

airbag

Aliexpress’te bu parçayı buldum ve sipariş verdim. Parça yaklaşık 20 gün sonra elime ulaştı. Montajını gerçekleştirdim. Lamba söndü. 1 ay kadar sönük kaldıktan sonra tekrar yandı. Araç tekrar cihaza bağlandı. Diğer taraftaki darbe sensörü aynı arızayı veriyordu. Yine yurtdışından sipariş verildi. Parça geldi ve yerine takıldı. Arızaların sebebi marşpiyel içlerinin çok kirli olması yüzünden olduğu söylendi. Su aldığı için kısa devre yapıp arıza oluşturuyormuş. Bu serüvende harcanan onca vakit ve para sonucunda aracın airbag lambası normale geldi. Sonuç mutlu ediciydi.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here