AAA Anketi Gösteriyor, Genç Erkekler En Agresif Sürücüler

AAA Trafik Güvenliği Vakfı (AAA Foundation for Traffic Safety)  tarafından yapılan en son anket sürücülere çeşitli agresif, dikkati dağılmış ve zayıf sürüş davranışları hakkında bir dizi soru sordu. Katılımcılardan bunlardan herhangi birini yaşayıp yaşamadıkları ve yaşananları ne kadar tehlikeli bulduklarını bildirmeleri istendi. Ayrıca, herhangi bir ilgili ihlalin sonuçlara yol açacağına ne kadar inandıkları ve bu davranışların olumlu veya olumsuz sosyal damgalar taşıdığına inanıp inanmadıkları soruldu. AAA anketi katılımcılarının yaklaşık % 80’i “geçen yıl en az bir kez direksiyon başında öfke, saldırganlık veya yol öfkesi” yaşadığını itiraf etti.

Hızlanma dahil olmak üzere, riskli geçiş / birleşme, yakın takip ve yol öfkesi tarzı davranışlar dahil olmak üzere agresif sürüşün özelliği olarak kabul edilen davranışlarda, erkekler katılma olasılığı evrensel olarak daha yüksek çıktı. Bunun tek istisnası kırmızı ışıkta geçmek ve diğer sürücülerin önünü kesmekti. Erkekler bu kategorileri çok az bir şekilde önde bitirdiler. Yani eşit olarak varsayılması mümkün görülebilir.

agresif sürüş - aaa anketi

Agresif Sürüş Riske Değmez

AAA’nın trafik güvenliği savunuculuğu direktörü Jake Nelson, “Hız yapmak, kırmızı ışıkta geçmek ve diğer sürücüleri kesmek sizi, yolcularınızı ve yolu paylaşan diğerlerini öldürebilir” dedi. “Agresif araba kullanmak riske değmez.”

Tüm kategorilerde riskli davranışlarda bulunma olasılığı en yüksek olanlar evrensel olarak daha genç kişiler olarak gözüküyor. Hız haricinde, sürücüler büyük ölçüde 40 yaşına geldiklerinde ve sakinleştiklerinde bu alışkanlıklardan vazgeçiyor gibi görünüyorlar. 19 ve 39 yaşları arası %55 olan bu oran, 75 yaşın üzerinde % 40’tan az.

St. Matthews Emniyet Müdürü Barry Wilkerson, “Bağlantınızı kesin,” dedi. “Ya da sadece samimi olun, hatalı olduğunuzu kabul edin, yavaşlayın, onlarla bağlantınızı kesin.”

arabada mesajlaşmak

Dikkat Dağınıklığı Hepsinden Tehlikeli

Dikkat dağınıklığı, esasen agresif araç kullanma ile aynı eğilimleri takip ediyor. Ancak cinsiyet farkı çok daha dar. Kadınların, eller serbest cihaz yardımı olmadan, direksiyonun arkasındayken bir metne veya e-postaya yanıt verme olasılığı çok az (%1) bir farkla daha olası çıkmış. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 30’u, ankete katılmadan önceki 30 gün içinde en az bir kez bunu yaptıklarını söyledi.

Tüm davranışlar göz önüne alındığında ve tehlikelerini sıralandırmaları istendiğinde, dikkat dağınıklığı ve dikkatsiz sürüş en başta geliyor.

Çeşitli davranışlar, dikkat dağınıklığı ve bozulma ile ilişkili sonuçların tehlikelerini ve riskini değerlendirmesi istendiğinde listenin başında geliyor. Bu tür davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksek olan genç sürücüler arasında bile bu fikre genel bir katılım var.  Herhangi bir biçimde dikkat dağınıklığı ve elde taşınan cihazların dikkat dağıtması, hemen hemen evrensel olarak, hız yapmaktan çok daha tehlikeli olarak algılanıyor.

AAA, nasıl oluştuğuna bakılmaksızın, ankete katılmadan önceki 30 gün içinde her 10 kişiden yaklaşık 8’inin agresif bir araba kullanma davranışında bulunduğunu bildirdi.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here