1.3 Multijet Komple Motor Yenileme Maliyeti

5
18516

Günümüzde birçok kişi otomobil satın alırken sağladığı yüksek tork ve ekonomik yakıt tüketimi sebebiyle dizel otomobil tercih etmektedir. Tercihlerin dizel otomobillerden yana olması, piyasadaki birçok dizel aracın kilometresinin yüksek olmasına neden olmaktadır. Kilometresi yüksek olan araçların arıza ihtimali de bir hayli fazladır. Fiat grubunun 1.3 multijet motoru, araç satın alanların ortak noktasıdır. Düşük yakıt tüketimi, tatmin edici performans ve dayanıklılık bu motoru ön plana çıkaran unsurlar arasında. Bu yazımızda sizlere 1.3 Multijet komple motor yenileme maliyetinden ve aşamalarından bahsedeceğiz.

1.3 Multijet Komple Motor

1.3 Multijet Komple Motor

Bir araca komple motor yaptırmanız için aracın bir arıza vermesi gerekir. Yani hiçbir sorunu olmayan bir araca sırf kilometresi yüksek diye kimse motor yaptırmaz. Araç, bakımları zamanında yapılmadığında ve dikkatsiz sürücüler tarafından kullanıldığında arıza verebilir. Bu yazımızda en büyük arızadan bahsedeceğiz. Bir araç düşünelim; yolda giderken su hortumunda oluşan delikten su kaçırıyor. Araçta su bitip hararet yükseliyor. Sürücü durumu fark etmeyip yola devam ediyor. İlk gerçekleşecek olan şey silindir kapak contasının yanması olacaktır. Hala daha yola devam eden araç; pistonları eritecektir. Atık pistonla yola devam eden araç bir süre daha kullanılmaya devam ederse; kol çıkarıp motor bloğunu deler. Bu senaryo, bir aracın başına gelebilecek en kötü şeydir. Su hortumu fiyatları ortalama 25₺ ancak komple motor yenileme maliyeti ne kadar? Hadi hesaplayalım.

1.3 Multijet Komple Motor

Yapılacak İşlemler

Araç muhtemelen servise çekici ile götürülecektir. Aracın silindir kapağı sökülür. O kadar sıcaklık sonrasında silindir kapağı muhtemelen atık çıkacaktır. Sonra motor bloğu sökülür. Piston kolu tarafından delinen motor bloğunun tamiri mümkün olabildiği gibi; çıkma faturalı bir blok ile de değişimi sağlanabilir. Tüm parçalar alınır. Motor rektefiyeye gönderilir. Rektefiyeden gelen motor, tamir servisi tarafından yeni parçalarla toplanır ve araç sahibine teslim edilir. Araç sökülmüşken Turbo ve enjektörlerinde kontrol edilip bakıma girmesi şarttır. Şimdi ise 1.3 multijet motor için fiyat listesini oluşturalım.

Silindir Kapağı (değişmeyebilir) : 1700₺ Boş hali1.3 Multijet Komple Motor

Silindir Kapağı Üzerindeki Parçalar : 800₺

Takım Piston- segman : 820₺

Gömlek: 400₺

Conta takımı : 765₺

Ana Yatak : 230₺

Kol Yatak:  180₺

Enjektör Bakımı: 2000₺1.3 Multijet Komple Motor

Turbo bakımı : 800₺

Rektefiyeci: 1250₺

Motor Yağı ve filtreler: 350₺

Zincir Seti: 800₺

İşçilik: 2500₺

Motor Bloğu Çıkma: 2.500₺ ( Ruhsata işlenmesi için de ayrıyeten 1000₺ gözden çıkarmak gerekir)

Toplamda ortalama 15 bin₺ civarında para tutuyor. Ancak aracın silindir kapağı çoğu zaman taşlama ile kurtarılabiliyor veya motor bloğunu değiştirmek yerine tamir de ettirebilirsiniz. Fiyat o zaman biraz daha düşecektir.

2.El Otomobil İlanları

 

 

5 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here